Hapankaalin perusohje
- Gluteeniton
- Kasvis
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
- Vegaaninen
Ainekset
- kaalia
- porkkanaa
- kuminaa
- suolaa
Valmistusohje
1. Suikaloi kaali veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Survo silppua puunuijalla kunnes kaalista alkaa irrota nestettä. Laita silppu käymisastiaan vaikkapa porkkanapalojen kanssa ja mausta esimerkiksi kuminalla ja suolalla (1 rkl/kg kaalia).
2. Maitohappokäymisen varmistamiseksi tölkin pohjalle voi laittaa hapankorpun palan tai lorauttaa hiukan valmiin hapankaalin nestettä. Lopuksi kaalisilpun päälle laitetaan paino, joka pitää sen nesteen alla.
3. Seisota astiaa 2-3 vuorokautta pimeässä noin 20 asteen lämmössä. Vie sen jälkeen viileään 2-3 viikoksi ja sitten kylmään, alle 10 asteeseen. Hapankaali on valmista sen jälkeen parissa viikossa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hapankaalin perusohje
No olipas nyt asiaton kommentti herra Penalta. Hapankaali on minun suosikkiruokaani!!1!!1!!111! Terveisin Marjatta
Olen pahoillani, mutta tuolla hapankaalin valmistusohjeella tulee ”susi”. Nestettä ei tule tarpeeksi.Täytyy lisätä ihan raanavettä, niin että kaaliseos on nesteen peitossa. Tarkempi ohje löytyy facebookista hakusanalla ”Pertin hapankaalikoulu”.
Nestettä tulee reilusti, kun suolaa lisää kaalisilppuun jo survonnan aikaisessa vaiheessa. Joskus todella joutuu lisäämään vettä, keitettynä ja haaleaksi jäähdytettynä.
Itse laitan mukaan aina valkosipulia, se kun varmistaa suolan ohella sen, ettei kaali käy pilaantumaan ennen kuin hapantuminen etenee sopivalle tasolle.