Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Vaahtokarkit

Itse tehdyt vaahtokarkit sopivat mainiosti juhlapöytään pieniksi somiksi suupaloiksi. Massasta voi ottaa piparimuotilla kauniita kuvioita ja elintarvikevärillä värjätä makeiset mieleisikseen. Kokeile esimerkiksi joulun punaista tai vihreää.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Vaahtokarkit

  • 8 liivatelehteä
  • 3 dl sokeria
  • 1 ½ dl vettä
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 2 kananmunan valkuaiasta
  • 1 rkl vaniljasokeria

Lisäksi

  • 1 dl tomusokeria
  • 1 ½ rkl maissitärkkelysjauhoja

Vuokaan

  • 2 tl rypsiöljyä

Valmistusohje

Vaahtokarkit valmistuvat helposti näin:

1. Nosta kahdeksan liivatelehteä likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vuoraa vuoka (18 cm x 22 cm) leivinpape­rilla ja levitä leivinpaperin pintaan rypsiöljyä.

2. Mittaa kolme desilitraa sokeria, puolitoista desilitraa vettä ja ruokalusikallinen vaaleaa siirappia kiehumaan kattilaan. Vaahdota kaksi kananmunan valku­aista ja ruokalusikallinen vaniljasokeria teräskulhossa.

3. Kun sokeriliemi on saavuttanut 127­ astetta, nosta kattila syrjään. Purista liivatteet kuiviksi ja lisää ne kuumaan sokeriliemeen.

4. Kaada liivate­sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon samalla koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Jatka vatkaamista 5 minuuttia, kunnes vaahto jäähtyy ja muodostuu jämäkämmäksi.

5. Valuta karkkimassa vuokaan. An­na levyn jähmettyä huoneenläm­mössä kuusi tuntia tai yön yli.

6. Yhdistä desilitra tomusoskeria ja puolitoista ruokalusikallista maissitärkkelysjauhoja. Siivilöi silikonisen leivinalustan päälle tomusokeri­maissitärkkelys­ seosta ja kumoa levy päälle. Siivilöi myös levyn pinnalle tomusokerise­osta.

7. Leikkaa tai painele massasta pa­loja öljyttyjen välineiden avulla. Pyörittele jokainen pala kauttaal­taan tomusokeriseoksessa. Anna vaahtokarkkien kuivahtaa huoneen­ lämmössä muutama tunti. Poista ylimääräinen tomusokeriseos siivi­län avulla. Säilytä vaahtokarkit ilmatiiviis­sä purkissa huoneenlämmössä.

Vinkki! Tarjoa vaahtokarkit kaakaon kera.

vaahtokarkit

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2022.

Lue myös Anna.fi: Vaahtokarkkifudge


Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaahtokarkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.