Ruoka

Grillaa kanaa - kokosimme kesän maukkaimmat ohjeet

Nyt grillataan kanaa. Vähärasvainen broilerinliha kypsyy grillissä nopeasti ja muuntuu maustein moneksi. Tutustu ohjeisiin ja nauti grillauksesta!

Grillaa kanaa, se on helppoa grilliruokaa, josta pitävät aikuiset ja lapset. Broilerinliha on vähärasvaista ja miedonmakuisena se taipuu erilaisin maustein moneen.

Broilerin luulliset koipireidet, rintafileet, koivet ja siivet soveltuvat erityisen hyvin grillattaviksi ja rintafileistä syntyy kesäkauden maittavimmat vartaat.

Grillaa kanaa vartaissa

Herkulliset broilerivartaat valmistetaan broilerin rintafileestä. Rintafileet leikataan paloiksi, pujotetaan vartaisiin ja grillataan kauniin kullanruskeiksi. Kypsät vartaat pyöräytetään maustekastikkeessa, jossa on inkivääri- ja sitruunaruohotahnaa sekä soijakastiketta.

Klassisen caesar-salaatin kesäversio käytetään grillissä romainesalaatin lehtiä myöten. Samassa grillissä kypsyvät noin viidessä minuutissa broilerin sisäfileistä tehdyt broileritikut.

Vastustamattomat raparperikastikkeella höystetyt broilerivartaat erottuvat muista vartaista kekseliäällä kastikkeellaan. Kastiketta varten pilkotut raparperinvarret keitetään kattilassa ja joukkoon lisätään muun muassa chilitahnaa ja makea soijakastiketta. Lähes kypsät broilerivartaat sivellään grillauksen viime metreillä kastikkeella.

Broilerinjauheliha sopii mainiosti grilliin, kun siitä muotoilee herkullisia vartaita, kokeile japanilaisia tsukune -broilerivartaita tai thai-kanavartaita. Mureketaikina muotoillaan pötköiksi varrastikkujen ympärille ja grillataan keskilämmöllä mehevän kypsiksi.

Mausteiset broilerinkoivet vievät kielen

Broilerinkoipia tai -nuijia on helppo grillata. Kaiken perustana on hyvät raaka-aineet ja hyvin valitut mausteet tai marinadi. Nuijat kannattaa sulkea marinadin kanssa pussiin ja antaa marinoitua vähintään neljä tuntia. Broilerinnuijia grillataan grillin ylätasolla välillä käännellen. Ne vaativat grillissä kypsyäkseen noin puoli tuntia.

Mausteiset broilerinnuijat saavat kielen vievän makunsa appelsiinilla, balsamiviinietikalla ja inkiväärillä maustetusta marinadista. Nämä kuumat nuijat tarjoillaan raikkaan mango-chilidipin kera.

Grillatut broilerinkoivet marinoidaan sitruunalla, paprikajauheella ja soijakastikkeella maustetussa marinadissa.

Soijalla, sitruunalla ja inkiväärillä maustetut aasialaiset broilerinkoivet grillataan ja nautitaan maukkaan kastikkeen kanssa.

Grillaa kanaa fileinä

Broilerin rintafileet on helppo grillata sellaisenaan, jolloin myös niiden menekki on helppo arvioida: Yksi per ruokailija riittää hyvin, kun lisukkeita on runsaasti salaateista grillattuihin kasviksiin ja keitettyihin perunoihin.

Valkosipulibroilerin ohjeessa broilerin rintafileet grillataan ensin ja maustetaan vasta sitten kastikkeessa.

Broilerin rintafileet Välimeren tapaan grillataan mehevän kypsäksi ja maustetaan öljy-, sitruuna-yrttimarinadissa. Broileri tarjotaan valkosipuliöljyllä sipaistujen, paahdettujen leipäpalojen kanssa.

Grillattu kanaleipä on mainio iltapala saunan jälkeen. Broilerin fileepihvit nuijitaan ohuiksi, grillataan molemmin puolin ja maustetaan. Leipäsiivun päälle asetellaan salaatinlehtiä, tomaattiviipaleita ja mehevä broilerinfilee. Kokonaisuus viimeistellään samettisella avokadomajoneesilla ja paahdetulla sipulirouheella.

Kokonaisen kanan grillaaminen vaatii malttia

Kokonaisen broilerin grillaaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja malttia. Maltti on valttia, jotta lopputulos kypsyy kauttaaltaan tasaisesti. Liha kannattaa marinoida ja maustaa huolella. Epäsuora grillaaminen sopii suurille lihapaloille, kuten juuri kokonaiselle broilerille. Broileri kypsyy ikään kuin uunissa, kun kantta ei availla kypsennyksen aikana.

Aukaistu ja halsteriin litistetty kokonainen broileri valmistuu grillissä meheväksi. Broileri on helppo kääntää halsterissa eikä liha tartu kiinni ritilään.

Korealaisittain maustettu kokonainen broileri kypsyy paitsi uunissa myös grillissä meheväksi. Sen maku on taivaallinen.

Artikkelia on muokattu 27.4.2023 klo 17:10

Lue myös Anna.fi: 13 grillireseptiä, joita koko perhe rakastaa – grillatut bataattiranskalaiset, grillipizzaa ja mansikkavartaita

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillaa kanaa - kokosimme kesän maukkaimmat ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.