Ruoka

Joulun graavikalat saavat makua marjoista, tervasta ja konjakista - 5 helppoa ohjetta

Tuoresuolatut eli graavatut kalat ihastuttavat joulun alkuruokapöydässä. Perinteinen graavilohi saa rinnalleen kekseliäin tavoin maustettuja kalaherkkuja, joiden reseptejä kysellään vielä seuraavanakin jouluna.

Tuoresuolatut joulukalat onnistuvat aloittelevaltakin kotikokilta. Kotilieden videolla esitellään vaiheittain, miten perinteinen graavilohi valmistetaan. Lohifilee saa ylleen sokeria, suolaa, pippuria, tilliä ja tilkan alkoholia, esimerkiksi vodkaa. Maustettu kala kääritään kelmuun ja nostetaan painon alle jääkaappiin vuorokaudeksi. Seuraavana päivänä lohifilee leikataan ohuiksi siivuiksi ja nostetaan kauniisti tarjolle.

178489-graavilohi2048.jpg

Aikuisten joulupöydässä nautitaan konjakkigraavattua lohta, jonka ainutlaatuinen maku on peräisin laadukkaasta konjakista. Lisäksi kalafileen pinnalle ripotellaan valkopippuria, sokeria ja karkeaa merisuolaa. Perinteiseltä näyttävä, mutta vienosti konjakilta maistuva, kalaherkku saa taatusti kehuja joulupöydässä.

Tervagraavattua lohta

Tervagraavattu lohi yllättää ruokailijat hienostuneella tervan maulla. Jo pieni määrä aromikasta tervalikööriä riittää tuomaan intensiivisen maun, jollaista ei jokaisesta joulupöydästä löydy! Graavilohen rinnalle sopivat mainiosti sitruunaviipaleet ja tillinoksat, jotka tuovat niin näköä kuin makua kalapöydän antimiin.

joulu alkupalat

Puolukkagraavattu siika yhdistää Suomen luonnon parhaita makuja ikimuistoisella tavalla. Suolalla ja sokerilla maustetut siikafileet peitetään puolukkasurvoksella ja nostetaan jääkaappiin makuuntumaan. Puolukka värjää fileet kauniin purppuraisiksi, jolloin värimaailma on heleän jouluinen.

191466-sinistasiikaa_560.jpg

Marjainen makuelämys on tarjolla myös mustikkagraavatun siian muodossa. Ruodottomat kalafileet maustetaan karkealla merisuolalla, sokerilla ja murskatuilla mustikoilla, jotka pyyhitään seuraavana päivänä pois ennen tarjoilua. Näin varmistetaan, etteivät suolakiteet rousku hampaissa.

Lisää ideoita joulun kalaherkkuihin: Joulupöydän kalaherkut Kalan ystävän jouluateria Kala ui joulupöytään Joulusilli saa makua wasabista Lipeäkala etsii ystäviä Ruoka.fi: Lipeäkalaa valkokastikkeen kanssa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulun graavikalat saavat makua marjoista, tervasta ja konjakista - 5 helppoa ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.