Tuoresuolatut joulukalat onnistuvat aloittelevaltakin kotikokilta. Kotilieden videolla esitellään vaiheittain, miten perinteinen graavilohi valmistetaan. Lohifilee saa ylleen sokeria, suolaa, pippuria, tilliä ja tilkan alkoholia, esimerkiksi vodkaa. Maustettu kala kääritään kelmuun ja nostetaan painon alle jääkaappiin vuorokaudeksi. Seuraavana päivänä lohifilee leikataan ohuiksi siivuiksi ja nostetaan kauniisti tarjolle.

178489-graavilohi2048.jpg

Aikuisten joulupöydässä nautitaan konjakkigraavattua lohta, jonka ainutlaatuinen maku on peräisin laadukkaasta konjakista. Lisäksi kalafileen pinnalle ripotellaan valkopippuria, sokeria ja karkeaa merisuolaa. Perinteiseltä näyttävä, mutta vienosti konjakilta maistuva, kalaherkku saa taatusti kehuja joulupöydässä.

Tervagraavattua lohta

Tervagraavattu lohi yllättää ruokailijat hienostuneella tervan maulla. Jo pieni määrä aromikasta tervalikööriä riittää tuomaan intensiivisen maun, jollaista ei jokaisesta joulupöydästä löydy! Graavilohen rinnalle sopivat mainiosti sitruunaviipaleet ja tillinoksat, jotka tuovat niin näköä kuin makua kalapöydän antimiin.

joulu alkupalat

Puolukkagraavattu siika yhdistää Suomen luonnon parhaita makuja ikimuistoisella tavalla. Suolalla ja sokerilla maustetut siikafileet peitetään puolukkasurvoksella ja nostetaan jääkaappiin makuuntumaan. Puolukka värjää fileet kauniin purppuraisiksi, jolloin värimaailma on heleän jouluinen.

191466-sinistasiikaa_560.jpg

Marjainen makuelämys on tarjolla myös mustikkagraavatun siian muodossa. Ruodottomat kalafileet maustetaan karkealla merisuolalla, sokerilla ja murskatuilla mustikoilla, jotka pyyhitään seuraavana päivänä pois ennen tarjoilua. Näin varmistetaan, etteivät suolakiteet rousku hampaissa.

Lisää ideoita joulun kalaherkkuihin:
Joulupöydän kalaherkut
Kalan ystävän jouluateria
Kala ui joulupöytään
Joulusilli saa makua wasabista
Lipeäkala etsii ystäviä
Ruoka.fi: Lipeäkalaa valkokastikkeen kanssa