Ruoka

Helppo jälkiruoka – kokosimme ihanimmat herkut arkeen ja juhlaan

Helppo jälkiruoka pelastaa sekä arjen kiireessä, yllätysvieraiden piipahtaessa että kuumana kesäpäivänä tai joulukiireisen keskellä. Kokosimme helpot jälkiruokaohjeet, joista löydät suosikkisi joka tilanteeseen, tarpeeseen ja makuun.

Helppo jälkiruoka voi olla itse tehty jäätelö, raikas hedelmäsalaatti tai piparkakuista ja mascarponesta koottu juhlava tiramisu. Päätä ateria herkullisesti näillä vaivatta valmistuvilla herkuilla.

Lue myös: Jälkiruoka lasissa – näyttävät luksusherkut valmistuvat vähällä vaivalla

Jälkiruoka säväyttää ja ilahduttaa silloinkin, kun ainekset ovat yksinkertaiset ja herkku valmistuu vikkelästi. Kokosimme sivustomme parhaimmat makeannälän taklaajat, joiden valmistus ei vie tuntikausia tai vaadi kummempia keittiötemppuja onnistuakseen.

Helppo jälkiruoka arkeen 

Arkenakin on lupa laittaa suu makeaksi. Pappilan hätävara on pikaisen makeannälän tainnuttaja ja pelastus myös silloin, kun yllätysvieraat kolkuttelevat ovella. Pappilan hätävaran voi koota kaapista löytyvistä aineksista. Maukkaan kokonaisuuden saa aikaiseksi esimerkiksi keksinmuruista, mascarponejuustosta, rahkasta ja marjoista. Ainekset kootaan kauniiksi kerroksiksi jälkiruokamaljoihin ja tarjoillaan yllätysvieraille. 

Kuumat banaanit valmistuvat grillissä, uunissa tai pikaisesti vaikkapa mikrossa. Kuorittujen banaanien pinnalle sivellään appelsiinimehua ja ripotellaan aromikasta fariinisokeria. Neljän minuutin kypsennys mikrossa riittää tekemään banaaneista suussa sulavan pehmeitä. Lisukkeina nautitaan kinuski- tai vaniljakastiketta sekä jäätelöä. 

Karamellisoitu verigreippi on piristävän raikas herkku, joka maistuu niin brunssipöydässä kuin jälkiruokanakin. Mikä parasta helppo jälkiruoka arkeen on supernopea tehdä: ripauta halkaistun hedelmän pinnalle sokeria ja paahda uunin lämmössä, kunnes pinta on karamellisoitunut. 

Karviaiskiisselin voi keittää tuoreista tai pakastetuista karviaisista. Arkisen marjakiisselin voi halutessaan jalostaa salonkikelpoiseksi jälkiruokaherkuksi tarjoamalla sen kanssa mascarponea tai kermavaahtoa sekä murskattuja marenkeja.

Köyhät ritarit on herkullisen yksinkertainen klassikko ja helppo jälkiruoka arkeen. Se valmistuu vähistä raaka-aineista. Kuivahtaneet pulla- tai leipäviipaleet kastetaan muna-maitoseokseen ja paistetaan voissa kullanruskeiksi. Koska kyseessä on köyhät ritarit, seurana tarjoillaan vain marjahilloa ja kermavaahtoa. Lapsuudesta tuttu jälkiruoka vie kielen mennessään!

Vadelma-dumlepirtelö on arki-illan nopea jälkiruoka. Kaikki pirtelön ainekset vain pyöräytetään tehosekoittimella sekaisin ja avot – juoma on valmis!

Helpot jälkiruoat juhlaan 

Juhlavan jälkiruoan valmistukseen ei tarvitse käyttää tunteja, sillä helpommallakin pääsee – mausta tinkimättä.

Marenkimalja on valintasi, jos kaipaat nopeaa jälkiruokaa juhlapöytään. Valmiista marengista ja makean kirpsakasta lemon curd -tahnasta valmistuu uskomattoman herkullinen, näyttävä ja helppo jälkiruoka juhlaan. 

Raparperiposset-jälkiruokaa valmistat vaivatta suurenkin määrän. Esivalmistele raparperijälkiruoka vaikka jo pari päivää ennen juhlia jääkaappiin ja koristele juuri ennen tarjoilua. 

Malibulla maustettu mangomousse on raikas päätös vaikkapa pääsiäisaterialle. Valmis mangosose nopeuttaa valmistusta ja tuo jälkiruokaan mukavaa hedelmäisyyttä. Täyteläinen mascarponejuusto makeutetaan tomusokerilla ja maustetaan malibu-liköörillä. Hedelmäsose ja mascarponejuusto yhdistetään kevyesti vatkatun kermavaahdon kanssa ja samettinen herkku on valmis nautittavaksi. 

Affogato al caffè -jälkiruoka on superhelppo tehdä, mutta silti mainio tarjottava juhlavankin aterian päätteeksi. Se yhdistää kuuman espresson ja kylmän vaniljajäätelön. Affogato on italiaa, ja sana merkitsee hukkunutta. Vaniljajäätelö hukkuu tässä kahvinystävän jälkiruoassa espressoon.

Namskis mikä herkku! Mantelitahnasta syntyy kondensoidun maidon ja kerman kanssa helppo ja syntisen ihana pehmis. Tätä jäätelöä varten et tarvitse edes jäätelökonetta. Itse tehty kolmen aineen jäätelö on juhlava tarjottava tilanteessa kuin tilanteessa.

Helppo jälkiruoka kesään 

Kesällä syödään hyvin ja herkutellaan suven sadolla. Jälkiruoka nostaa yksinkertaisenkin kesäaterian arjen yläpuolelle, mutta kesälomalaisen keittiössä makeatkin herkut saavat valmistua vaivatta. 

Paahdetut hedelmät syntyy paahtamalla ananas- ja persikka- tai nektariiniviipaleita grillissä tai parilalla. Mehukkaan hedelmäjälkkärin kruunaa pistaasikastike ja jäätelö. 

Kirpakat herukat kesyyntyvät, kun ne tarjoaa kermaisen pannacottan kera. Pannacotta on helppo valmistaa, mutta se kannattaa tehdä jääkaappiin hyytymään vähintään pari tuntia ennen tarjoilua, mieluusti jo edellisenä iltana. 

Raparperi-leipävanukas hyödyntää edellispäivän aavistuksen kuivahtaneen leivän. Kesän herkullisin jälkiruoka viimeistellään mascarponejuustolla ja ripauksella kardemummaa. 

Eton mess on perinteinen englantilainen helppo jälkiruoka, joka koostuu vatka­tusta kermasta, marjoista ja marengista. Täydellinen kesäjälkiruoka on helppo ja nopeatekoinen.

Maailman helpoin jäätelökakku kootaan valmiista puffettijäätelöistä, kermavaahdosta ja keksimuruista. Vartissa valmistuvan jäätelöherkun kruunaa valmis karamellikastike. 

Trifle on brittiläinen, kulhoon tehty kerrosjälkkäri, jonka kesäinen versio kyhätään kokoon mansikoista, kanelipullista sekä sitruunaisesta kermavaahdosta. Korvapuustien sijaan trifleeseen sopivat myös kuivahtaneet pulla- ja leipäviipaleet.

Helppo jälkiruoka syksyyn 

Alkusyksyn jälkiruoissa juhlivat metsien ja puutarhojen yltäkylläiset antimet: kullankeltaiset lakat ja tyrnit, pirteän punaiset puolukat, kotimaiset omenat sekä happamat tyrnit.

Väriä syyspöytään tuo oranssinkeltainen tyrni, jonka satokausi alkaa lokakuussa. Tyrnisatoa odotellessa voi herkutella tyrnimehusta tehdyillä jälkiruoilla, kuten tyrnikiisselillä. Se taipuu hurmaavaksi jälkiruoaksi kermavaahtonokareen ja marenkien kera tarjottuna.

Vastustamaton makuliitto syn­tyy jouluomenois­ta, puolukoista ja rapeasta kaura­muruista. Omena-puolukkaherkku syntyy perinteistä kaura-omenapaistosta mukaillen ja maistuu taivaalliselta vaniljajäätelön kera.

Puolukkaherkku tuo syksyn jälkiruokapöytään jouluisen makuvivahteen. Puolukan kirpeys kesyyntyy tässä reseptissä piparkakuilla ja mascarpone-jogurttivaahdolla. Piparkakkujen sijaan voit käyttää muitakin mielikeksejäsi. 

Alkusyksyn helppo jälkiruoka valmistuu vokkaamalla tuoreista tai pakastimesta löytyvistä marjoista sekä kotimaisista omenoista. Kyytipojaksi sopii kaneli-valkosuklaamousse. 

Kinuskiomenat pehmenevät uunin paahteessa suussasulaviksi ja maistuvat sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera. Itse tehty paahtokinuski kruunaa herkun ja on helppo tehdä. Paahda sokeri kattilassa ja lisää sitten saman verran kermaa. Keitä seosta kunnes kinuski paksunee. Nokare voita tuo kinuskiin kauniin kiillon ja pehmeän maun.

Juustotorni on syksyisten illanistujaisten hitti! Voit tehdä tornista ison tai pienen juustokiekkojen ja juhlien henkilömäärän mukaan. Ranskalaisista ja sveitsiläisistä juustoista valmistuu mielenkiintoinen kokonaisuus.

Lue myös Anna.fi: Nopeat jälkiruoat: suklaamukikakku, suklaa-banoffee ja 4 muuta helppoa ohjetta äkilliseen makeannälkään

Helpot jälkiruoat talveen ja joulun juhlintaan

Talvella nautitaan sekä joulun mauista että raikkaan hedelmäisistä jälkiruoista. Nopeissa talviherkuissa loistavat sesongin hedelmät ja marjat sekä joulun kielelle tuovat piparkakut.  

Karpaloita ja kinuskikermaa on helppo, nopea, herkullinen ja kaunis jälkiruoka, joka kootaan kerroksittain lasikulhoihin.

Piparkakkutiramisu päättää talviaterian maukkaasti. Italialainen klassikko, jossa savoiardi-keksit on korvattu piparkakuilla on joulun upein jälkiruoka.  

Sitrushedelmät ovat parhaimmillaan talvella. Niistä valmistuu kevyt ja helppo jälkiruoka talven kahvipöytään. Rapeat sokeripistaasit rouskuvat ihanasti hampaissa ja appelsiinikreemi korostaa sitrussalaatin makuja. Korvaa kreemin alkoholi halutessasi appelsiinin tai klementiinin kuoriraasteella.

Itämainen hedelmäsalaatti piristää pimeänä talvipäivänä. Helppo jälkiruoka talveen sekoitetaan sitrushedelmistä, persimonista, granaattiomenasta ja viinirypäleistä. Taatelit antavat hedelmäsalaatille makeutta ja appelsiininkukkavedellä sekä ruusuvedellä maustettu kastike kruunaa raikkaan jälkiruoan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo jälkiruoka – kokosimme ihanimmat herkut arkeen ja juhlaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.