Omenalajikkeet haltuun – syö makeat omenat sellaisenaan ja upota hapokkaat kokkailuihin
Kotimaisista omenoista pääse nauttimaan aina elokuusta joulukuun alkuun saakka, koska lajikekirjo on todella runsas. Tutustu lajikkeisiin!
Kotimaisista omenoista pääse nauttimaan aina elokuusta joulukuun alkuun saakka, koska lajikekirjo on todella runsas. Kirpeän hapokkaat ja kovat omenalajikkeet sopivat leivontaan ja ruoanlaittoon, kun taas makeat syödään sellaisenaan. Happamat lajikkeet kypsyvät uunissa makoisan pehmeiksi. Koska kotimaista omenaa ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla, ne voi syödä kuorineen.
Lue myös: 10 x täydellinen omenapiirakka
Yleisimmät omenalajikkeet
1. Sandra
Myöhäissyksyn miellyttävänmakuinen omena, jonka pinta on viiruisen ruusunpunan peittämä. Malto on mehukas ja karkeahko.
2. Omenalajikkeet: Raike
Kanadalaisen Harlamovskin ja Lobon risteytys. Sato kypsyy syyskuun puolivälistä lokakuun loppuun. Kartiomaisen pyöreät hedelmät ovat aromikkaita ja happamia. Happaman syysomenan malto on valkea ja rapea.
3. Kaikkien tuntema: Punakaneli
Yksi suosituimmista myöhäissyksyn talousomenoista, joka on lähtöisin Venäjältä. Maku on nimensä mukaisesti voimakkaasti kanelinen. Punaisen värin määrä vaihtelee kannan mukaan. Litteän pyöreiden hedelmien miedon hapokas malto on rapea.
Lue myös Anna.fi: Kotimainen omena on lähiruokaa parhaimillaan
4. Omenalajikkeet: Åkero
Vanha ruotsalainen talviomenalajike, jonka hedelmä on herkullisen makea, vähähappoinen ja omaperäisen mausteinen. Muodoltaan pitkänpyöreiden, hieman kartiomaisten hedelmien malto on kovaa ja kiinteää. Väritys vaihtelee tiilenpunaisesta punaviiruiseen ja vaalean kellertävään.
5. Antonovka
Ukrainasta lähtöisin oleva ikivanha talviomenalajike, jonka happamat ja kovamaltoiset hedelmät sopivat parhaiten talouskäyttöön. Hedelmät ovat kookkaan kellanvihreitä ja malto valkoista ja tiivistä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omenalajikkeet haltuun – syö makeat omenat sellaisenaan ja upota hapokkaat kokkailuihin