Ruoka

Leivo ilman sokeria – katso 8 ohjetta

Sokeri tuo leivonnaisiin makeutta, väriä ja kuohkeutta. Sakkaroosi eli tavallinen sokeri on kuitenkin korvattavissa, joten vaihtoehtoja löytyy runsaasti.

Leivo ilman sokeria muffineita, leivoksia ja tartaletteja. Sokerittomat leivonnaiset onnistuvat näillä ohjeilla. Sokerin sijaan makeutta ja raikkautta leivonnaisiin tuovat marjat ja hedelmät.

Rapeat ja herkulliset tattarivohvelit eivät sokeria kaipaa. Nauti kesän herkullisimmat vohvelit tuoreiden marjojen tai sokerittoman hillon kanssa.

Korvaa sokeri hunajalla

288275-viikunasampylat.jpg

Leipä- ja sämpylätaikinoissa sokeri edistää hiivan toimintaa ja auttaa siten taikinaa kohoamaan. Sokerin voi kuitenkin mainiosti korvata esimerkiksi hunajalla, kuten on tehty mehevien viikunasämpylöiden ohjeessa. Kuivattujen viikunoiden lisäksi taikinaan tulee ruisrouhetta, maustamatonta jogurttia ja hiivaleipäjauhoja.

0-herukkaleipa.jpg

Kesäinen herukkaleipä on maukkaan kirpsakka leipä juhlahetkiin. Hiivan ravintona toimii hunaja tai ruokokidesiirappi, joita käytetään myös leivän voiteluun paiston aikana. Taikinassa maistuvat fenkolinsiemen ja neilikka sekä tietysti runsas määrä punaherukoita.

Leivo ilman sokeria – makeuta taikina siirapilla

Siirapeilla ja tummilla sokereilla saa helposti makua taikinoihin. Mitä tummempaa siirappi ja sokeri ovat, sitä enemmän niissä on aromia. Simasta tuttu fariinisokeri sekä maukas muscovadosokeri ovat kokeilemisen arvoisia makeuttajia leivonnaisissa. Herkulliset siirapit sopivat erityisen hyvin leipätaikinoihin, sillä niiden ansiosta leivät pysyvät mehevinä pitkään.

porkkanaleivokset

Kekseliäät raakaleivonnaiset ovat maukas vaihtoehto perinteisille leivonnaisille. Mehevät porkkanaleivokset ilman uunia makeutetaan vaahtera- tai agavesiirapilla. Lisäksi makeutta tuovat kuivatut taatelit, joita on runsaasti leivonnaisen pohjassa. Pohjassa maistuvat lisäksi porkkana, pekaanipähkinä ja kookoshiutaleet. Liotetut cashewpähkinät jauhetaan tehosekoittimella päälle tulevaa kreemiä varten. Joukkoon lisätään siirappia ja vaniljajauhetta makua tuomaan.

Leivo ilman sokeria: Mustaherukkatartaletit ilman uunia

Kesäiset mustaherukkatartaletit voi leipoa ilman sokeria, sille ne saavat makeutensa vaahtera- tai agavesiirapista sekä taateleista. Pähkinäisessä pohjassa on taateleiden lisäksi kookoshiutaleita. Samettinen mustaherukkakreemi valmistetaan cashewpähkinöistä ja pakastemustaherukoista. Kreemin raikkaus on peräisin sitruunasta ja vieno vaniljanmaku vaniljajauheesta. Herkullisesta ulkonäöstään huolimatta valmiiden tartalettien tulee antaa olla jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen leivosten nauttimista.

Tuulihattuja3

Pumpulinkevyet tuulihatut ovat siitä näppäriä pikkusyötäviä, että ne voi täyttää joko makealla tai suolaisella täytteellä. Niinpä tuulihattuja voi leipoa kerralla suurenkin määrän. Taikina on itsessään sokeriton, joten makeus tulee vasta täytteestä. Makeana täytteenä maistuvat esimerkiksi tuoreet, viipaloidut mansikat sekä makeutusaineella makeutettu kermavaahto. Herkullisiin suolapaloihin sopii tuhti juustotäyte, jossa vuohenjuusto on vallitsevana makuna. Kokeilemisen arvoinen on myös maukas savukalatäyte, joka sopii mainiosti esimerkiksi kesäjuhlien tarjoiluihin.

Käytä makeuttamiseen hedelmiä

Leivo ilman sokeria: Omenakeksit

Pähkinäisissä omenakekseissä ei ole säästelty hedelmien ja mausteiden määrissä. Pekaanipähkinät saavat rinnalleen omenakuutioita, rusinoita, kanelia ja neilikkaa. Omenasiideri ja kaakaojauhe tuovat raikkaan säväyksen makumaailmaan. Pikkuleivät makeutetaan aromikkaalla ruokokidesokerilla, joka sisältää pieniä määriä hiven- ja kivennäisaineita.

Myös fruktoosi eli hedelmäsokeri on oiva vaihtoehto, kun haluat leipoa ilman sokeria. Fruktoosi on tavallista valkoista sokeria makeampaa, joten se tuo makeutta leivonnaisiin kolmasosaa pienemmällä sokerimäärällä. Hitaan imeytymisensä ansiosta fruktoosi pitää veren sokeriarvot tasaisempana.

Leivo ilman sokeria: Parmesaani_rosmariinikeksit

Sokeria on helppo vältellä, kun tarjolla on suussa sulavia suolaisia herkkuja. Kuvankauniit parmesaanijuusto-rosmariinikeksit lumoavat maullaan paatuneimmankin sokerihiiren. Kaikki taikinan ainekset kaadetaan kulhoon ja nypitään tasaiseksi. Taikina kaulitaan ohueksi ja siitä painellaan piparimuoteilla kauniita keksejä. Keksit paistetaan kullanruskeiksi ja tarjoillaan manchego-juuston sekä ohuiden päärynäviipaleiden kanssa.

Artikkelia on muokattu 19.3.2024

Lue myös: Suolainen piirakka juhliin x 10

Lue myös Anna.fi: Nämä makeutusaineet sopivat laihduttajalle – 5 vaihtoehtoa sokerille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leivo ilman sokeria – katso 8 ohjetta

Sugarmama

Leivo ilman sokeria.. Makeuta leivonnaiset sen sijaan esim. agave- tai vaahterasiirapilla tai vaikka fruktoosilla 😂🤣

Kajsa

Voiko tehä tavallise pulla taikinan hedelmä sokerilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.