Jouluinen rosolli yhdistelee juuresten parhaimmistoa: punajuurta, perunaa ja porkkanaa. Omena tuo salaattiin pientä makeutta ja sipuli virkistävää raikkautta. Komeus kruunataan kananmunaraidoilla ja nautitaan täyteläisen rosollikerman kera. Mikäli kaipaat kevyempää kastiketta, voi kermavaahdon korvata maustamattomalla jogurtilla.

178335-munajuusto.jpg

Hämäläinen munajuusto on maittava perinneherkku, jota kannattaa valmistaa muuallakin kuin Hämeessä. Juuston valmistukseen käytetään viisi litraa maitoa ja kaksi litraa piimää, joten kalsiumin saanti on taattu. Lisäksi tarvitaan etikkaa, kananmunia, vehnäjauhoja, voita ja suolaa. Herkullinen munajuusto maistuu niin alkuruokapöydässä kuin jälkiruokana lakkahillon kera.

177569-patee.jpg

Joulu on erilaisten pateiden aikaa – niinpä pöytään katetaan maukas pähkinäpatee. Mikä parasta, herkun voi halutessaan kypsentää mikrossa, jolloin se valmistuu muutamassa minuutissa. Riisi, hasselpähkinät ja porkkana muodostavat ihastuttavan makunautinnon, joka sopii myös keliaakikoille.

Marinoidut sienet tuovat etikkaisen tuulahduksen kasvissyöjän lautaselle. Siitake- tai herkkusienet saavat makua valkoviinietikasta, valkosipulista ja timjamista. Sienet voi marinoida joko sellaisinaan tai kevyesti kuullotettuina.

Waldorf joulusalaatti

Keveyttä ja raikkautta alkuruokapöytään tarjoilee karpaloinen Waldorf-salaatti. Rapsakka amerikansalaatti ja voimakkaan makuinen rucola muodostavat täydellisen salaattipohjan. Herkku viimeistellään karpaloilla, pähkinöillä ja viinirypäleillä sekä täyteläisellä kastikkeella. Jouluinen salaatti vie taatusti kielen mennessään!

191386-porkkanalaatikko.jpg

Pääruokapöytään katetaan tuttuun tapaan perinteistä porkkanalaatikkoa, jossa yhdistyvät riisisuurimot, porkkanaraaste ja häivähdys muskottipähkinää. Perinteisen lanttulaatikon voi halutessaan korvata trendikkäällä lanttu-bataattilaatikolla, jossa juuresviipaleet asetellaan kauniiseen riviin uunivuokaan ja komeus maustetaan kevyesti inkiväärillä. Joulupöydässä tarjoillaan myös perinteistä imellettyä perunalaatikkoa, jonka vienosti makea maku ihastuttaa juhlakansaa.

Täyteläinen punajuurilaatikko

Mikäli kaipaat tuttujen laatikoiden rinnalle uusia makuja, on täyteläinen punajuurilaatikko sinua varten. Jouluinen laatikko loihditaan punajuurista, ohrasuurimoista ja punasipulista. Maittava kokonaisuus viimeistellään oman maun mukaan vuohenjuustolla, sinihomejuustolla tai piparjuurituorejuustolla.

Täyteläisten laatikkoruokien rinnalla maistuu kasvissyöjän kinkku. Joulupöydän kunkku valmistetaan maukkaasta murekemassasta, jossa yhdistyvät soijapavut, soijarouhe ja hasselpähkinärouhe. Murekemassa suljetaan voitaikinan sisään ja komeus paistetaan uunissa kauniin ruskeaksi.

129668-glogipaaryna.jpg

Jälkiruokana nautitaan jouluisia glögipäärynöitä. Kuoritut päärynät keitetään voimakkaan makuisessa glögiliemessä, jolloin hedelmät imevät itseensä väriä ja makua. Purppuraiset päärynät tarjoillaan piparkakkumausteella viimeistellyn kermavaahdon kera.

Lisää ideoita joulupöytään:
Perinteinen joulumenu
Herkkusuun helppo joulumenu
Skandinaavinen joulumenu
Jouluateria perinteiseen tapaan
Ruoka.fi: Raikas joulumenu – nappaa reseptit erilaiseen joulupöytään