Ruoka

Omenajälkiruoka on klassikko, joka toimii aina – valitse suosikkisi Kotilieden herkuista

Omenien aikaan herkkusuita hemmotellaan keikauskakulla, omenastruudelilla ja kevyellä smoothiella.

Omenajälkiruoka kruunaa aterian. Valitse suosikkisi Kotilieden monista herkullisista ohjeista

Omenajälkiruoka ilman uunia

Siiderissä keitetyt omenat on jälkiruoka aikuiseen makuun. Hapokkaat omenat keitetään ruokokidesokerilla ja puolukoilla maustetussa siideriliemessä napakan kypsiksi. Herkku tarjoillaan kylmän vaniljajäätelön ja rapsakan saksanpähkinäpraliinin kera.

Lumikin omenalumi on äärimmäisen helppo valmistaa. Kevyesti höyrytetty omenaraaste sekoitetaan varovasti kuohkean valkuaisvaahdon joukkoon. Pumpulinpehmeä jälkiruoka tarjoillaan välittömästi ja lusikoidaan parempiin suihin.

129383-omena_persikkamalja.jpg

Herkullisissa omena-persikkamaljoissa yhdistyvät samettinen omena-kanelirahka ja tuoreet hedelmät. Jotta hedelmät pääsevät täyteen kukoistukseensa, niitä kypsennetään kevyesti pannulla ennen annosmaljoihin laittamista. Suloiset annokset viimeistellään mantelirouheella ja tuoreilla marjoilla.

marjasalaatti

Omena-marjavokki ja kaneli-valkosuklaamousse päättää aterian juhlavasti. Omenoiden rinnalle voi valita mieleisiään marjoja: karhunvatukoita, vadelmia tai herukoita. Vokin ainekset karamellisoidaan voi-siirappiseoksessa ja kokonaisuus viimeistellään tuoreilla sitruunabasilikan lehdillä. Haalea herkku nautitaan samettisen valkosuklaamoussen kera.

195699-omenasmoothie.jpg

Tuhdin aterian päätteeksi maistuu lasillinen paistettua omenasmoothieta. Jälkiruokajuomassa yhdistyvät pannulla paistetut omenat, maustamaton jogurtti ja banaani. Komeus pyöräytetään tehosekoittimessa samettisen sileäksi juomaksi ja tarjoillaan kylmän raikkaana.

Herkullinen omenakiisseli on mainio lopetus aterialle. Erityisen maukas lopputulos syntyy, kun omenamehusta keitetään sakea kiisseli ja vasta loppuvaiheessa joukkoon sekoitetaan runsaasti omenaraastetta. Pieni ripaus kanelia viimeistelee kiisselin makumaailman.

Omenajälkiruoka uunissa: piirakat ja paistokset

178611-omenakeikaus.jpg

Kaunis omenakeikaus hämää ulkonäöllään, sillä näyttävyydestään huolimatta se on helppo valmistaa. Valurautapannussa karamellisoidut omenasiivut kaadetaan piirasvuoan pohjalle ja päälle asetellaan ohueksi kaulittu taikinalevy. Piiras nostetaan uuniin ja valmis torttu keikautetaan oikeinpäin heti uunista ottamisen jälkeen. Lopuksi pinnalle ripotellaan sokeria, joka paahdetaan nopeasti uunin lämmössä karamellimaiseksi kerrokseksi.

195698-omenakukko.jpg

Supisuomalainen omenakukko kunnioittaa perinteitä. Ruisjauhoja ja perunahiutaleita yhdistelevä taikinakuori kätkee sisäänsä mehevän sisuksen. Täytteen omenat pyöritellään kaneli-sokeriseoksessa ja päälle kaadetaan tilkka vaahterasiirappia makeutta tuomaan. Uunin lämpö hellii omenoita ja päästää niiden maut täyteen kukoistukseensa.

242588-omenastruudeli.jpg

Keski-Euroopasta tuttu omenastruudeli sopii suomalaiseenkin makuun. Läpinäkyvän ohueksi kaulitun taikinan sisään levitetään omena-saksanpähkinätäytettä, fariinisokeria ja rusinoita. Komeus kääritään rullalle, voidellaan voisulalla ja paistetaan kullanruskeaksi. Jäähtynyt struudeli nautitaan kanelilla maustetun mascarponejuuston kera.

Kinuskiomenat

Makeat kinuskiomenat ovat koko perheen suosikkijälkiruoka. Siemenkodat poistetaan omenaporalla ja tilalle laitetaan fariinisokeri-voitäytettä. Omenat kypsennetään uunissa ihanan pehmeiksi ja kuorrutetaan makoisalla paahtokinuskilla.

Taikinoidut uuniomenat

Perinteiset uuniomenat saavat ylleen rapean kuoren, kun kokki loihtii pöytään taikinoituja uuniomenoita. Uunissa karamellisoituneet omenat viimeistellään raastetun mantelimassan ja voitaikinan avulla. Kun taikinan pinta on kullanruskea, on herkku valmis nautittavaksi vaniljajäätelön kera.

Lue myös Anna.fi: Herkkuja omenasta – 1o tapaa hukata omenasato

Juttua on päivitetty ja reseptilinkkejä lisätty 5.7.2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenajälkiruoka on klassikko, joka toimii aina – valitse suosikkisi Kotilieden herkuista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.