Ruoka

Punaherukka antaa raikkautta leivonnaisiin, juomiin ja jälkiruokiin – kokosimme lukijoiden suosikkireseptit

Punaherukka on puutarhojen suosikkimarja, joka kesyyntyy makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Sujauta viinimarjoja myös puuroihin ja tee niistä mehua, hilloa tai hyytelöä. Kokosimme parhaat ohjeet leivontaan, jälkiruokiin ja säilöntään.

Punaherukka eli punaviinimarja on makea, aavistuksen kirpsakka puutarhamarja, joka sopii monipuolisesti leivontaan, säilöntään ja ruoanvalmistukseen. Jos pohdit, mihin kaikkeen satoisan marjan keksisi hyödyntää, nappaa alta vinkit ja kerää kesän maut säilöön. 

Punaherukan sesonki alkaa heinäkuussa ja kestää elokuulle asti. Tuoreena punaviinimarja maistuu ihanalta erilaisissa jälkiruoissa ja makeissa leivonnaisissa, mutta niistä voi tehdä myös vispipuuroa, smoothieta ja vaikka mitä muuta.

Koska marjat eivät säily pitkään hyvänä, ne kannattaa poimimisen jälkeen hyödyntää nopeasti tai säilöä pakastamalla myöhempää käyttöä varten. 

Punaherukka: parhaat piirakat

Ehkä tutuin tapa hyödyntää punaherukkaa, on leipoa marjoista piirakka. Punaherukkapiirakka onnistuu monella tapaa – ja aina tulee hyvää!

Kuvankaunis masariinipiirakka on maittava valinta kahvipöytään. Perinteinen piirakkataikina painellaan vuoan pohjalle ja päälle levitetään reilu kerros tuoreita marjoja. Viimeisenä vuokaan levitetään mantelimassalla höystetty täyte, joka paistuu uunin lämmössä kullanruskeaksi.

Kirpsakan marjan makupariksi sopii loistavasti makea marenki sekä valkosuklaa. Leivo pellillinen valkosuklaa-punaherukkapaloja tai marengilla hunnutettu marjapiirakka

Punaherukka tykkää myös rahkasta ja jogurtista. Pappilan marjapiirakka tehdään suosittua mamman marjapiirakan ohjetta mukaillen, mutta rahkatäytteen sijaan marjojen makuparina on valkosuklaan sulostuttamaa jogurttitäytettä, joka pehmentää ihanasti hapokkaiden marjojen makua. 

Punaisten marjojen torttu on kesäinen jogurttitäytteinen marjapiirakka, joka koristellaan juuri ennen tarjoilua keolla tuoreita punaherukoita. Torttupohjan voi mainiosti valmistaa etukäteen ja pitää vaikka pakkasessa vierasvarana.

Leivo punaherukasta kakkua tai muuta suolaista tai makeaa 

Piirakan ohella myös kakku on loistava sijoituskohde punaherukoille. Punaherukkakakku marenkikuorrutteella on leipurin taidonnäyte, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos palkitsee. Emma Iivanaisen ohjeella valmistettava herkullinen punaherukkakakku saa päälleen näyttävän kuorrutteen kaksivärisestä marengista. 

Punaherukkainen kuivakakku on pumpulinpehmeä ja kermaisen vaalea marjainen kahvikakku, joka suorastaan sulaa suuhun. Mehevän kakun salaisuus piilee purkillisessa ricottajuustoa. 

Madeleine on klassinen ranskalaisleivos, jonka voi höystää lukuisin eri tavoin. Tässä ohjeessa punaherukka ja limetti maustavat madeleinet raikkaiksi. Taikinan voi maustaa limetin sijaan myös appelsiininkukkavedellä, lempiliköörillä tai vaikka lakritsijauheella.

Kun haluat päästä leivonnassa helpolla, tartu tähän reseptiin. Herukkainen pullavanukas valmistuu ilman pullankannikoita, sillä helppotekoinen pullataikinan makumaailmaa noudatteleva taikina muodostaa vanukkaan perustan. Päälle ripotellaan runsaasti punaherukoita, jotka uppoavat taikinan joukkoon. Kokonaisuus viimeistellään kanelisokerilla ja paistetaan uunissa kauniin ruskeaksi.

Kesäinen herukkaleipä on lähes liian marjainen ollakseen klassinen vuokaleipä, joten se sopii myös kahvipöydän kevyeksi vaihtoehdoksi. Aromikkaassa leivässä maistuvat viinimarjojen ohella erilaiset mausteet: inkivääri, fenkolinsiemen ja neilikka. Uunin lämmössä kypsyvää leipää valellaan hunaja-vesiliemellä, mikä takaa kauniin kullanruskean ulkonäön ja mehevän maukkaan lopputuloksen.

Tarjoa punaherukat jälkiruoaksi

Koko marjasatoa ei ole välttämätöntä leipoa, vaan herkutella voi myös toinen toistaan suloisemmilla jälkiruoilla. 

Täydellisen täyteläinen valkosuklaavaahto omenien ja herukoiden kera suorastaan kutsuu upottamaan lusikan samettiseen suklaaunelmaan. Makea valkosuklaavaahto saa rinnalleen raikkaita punaherukoita sekä kevyesti kypsennettyjä omenanpaloja, jotka maustetaan inkiväärillä ja mintulla. Syötävän suloinen jälkiruoka viimeistellään vaalealla siirapilla juuri ennen tarjoilua. 

Kirpakka herukkaherkku on helppo jälkiruoka puutarhan parhaista antimista. Kypsän mehevä karviainen ja punaherukka saavat seurakseen murustettua halvaa sekä täyteläistä kastiketta, joka valmistuu mascarponejuustosta ja vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta. Ainekset kerrostetaan annosmaljoihin ja jälkiruoat viimeistellään punaherukkatertuilla.

Kylmän raikas viinimarjasorbetti saa veden kielelle kesähelteellä. Pirteä sorbetti on kevyempi vaihtoehto kermaisille jäätelöille, mutta mausta ei tarvitse tinkiä. Vadelmien ja punaherukoiden liitto on lyömätön, sillä se tuo molempien parhaat puolet esille: Vadelmien hento aromi taittaa mukavasti punaherukan kirpeyttä, jolloin tuloksena on täydellisen marjainen kokonaisuus. Sorbetti valmistuu näppärästi jäätelökoneessa puolessa tunnissa.

Kuka voisi vastustaa iki-ihanaa kiisseliä – varsinkaan, kun punaherukka on sen pääraaka-aine! Inkiväärillä maustettu punaherukkakiisseli on kätevä ja maukas jälkiruoka, sillä sen voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja koristella juuri ennen tarjoilua. Pinnalle vaahdotettu kookosmaito ja paahdetut kookoshiutaleet viimeistelevät makuelämyksen.

Syö punaherukka välipalaksi

Jos haluat herkutella punaherukoilla astetta terveellisemmin, upota marjat raikkaaseen välipalajuomaan tai puuroon. 

Virkistävä piimäjuoma maistuu kesähelteellä niin aamiaisjuomana kuin nopeana välipalana. Ohje on helppo muistaa: Juomaan tulee punaherukoita, piimää ja vettä – kutakin ainesosaa tarvitaan yhtä paljon. Piimän pehmeys tasoittaa punaherukoiden kirpeyden, jolloin sokerilisäystä ei tarvita.

Yhtä helppo valmistaa on myös punaherukkasmoothie, johon tarvitset marjojen lisäksi vain kourallisen vadelmia, maustamatonta kasvipohjaista jogurttia sekä kasvijuomaa. Ripauta juoman pinnalle mysliä ja saat siitä hetkessä astetta ruokaisamman. 

Kuka voisi vastustaa klassista vispipuuroa. Puolukoiden sijaan suosikin voi keittää myös punaherukoista. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi ja nauti maidon kera.

Punaherukka: hillot, mehut ja hyytelöt

Kun olet tarpeeksi leiponut, valmista lopuista punaherukoista mehua, hilloa tai hyytelöä. Hyytelöä ja hilloa varten marjat on parasta poimia kovina heinäkuussa, sillä pehmeistä marjoista valmistettu hillo jää helposti vetiseksi. 

Itsetehty mehu maittaa talvipakkasilla ja palauttaa kesän muistot mieleen. Keitetty herukka-vadelmamehu on astetta juhlavampi mehutiiviste, sillä happamat punaherukat ja makeat vadelmat saavat rinnalleen vaniljan aromaattisuutta. Mehu keitellään hiljalleen valmiiksi ja kaadetaan kuumennettuihin pulloihin talvea varten.

Vadelma ja punaherukka kohtaavat myös herukkaisessa vadelmahillossa, jonka makua piristää tilkka likööriä. 

Lue myös Anna.fi: Hurmaannu mansikoista – katso 5+5 herkullista ohjetta

Juttua muokattu 11.9.2023: lisätty reseptilinkkejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punaherukka antaa raikkautta leivonnaisiin, juomiin ja jälkiruokiin – kokosimme lukijoiden suosikkireseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.