Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Anu Pentikin poronpaisti

Anu Pentikin poronpaisti valmistetaan pakastetusta paistista, joka saa sulaa kaikessa rauhassa marinadissa. Poronpaistin kanssa maistuvat esimerkiksi karpalot, karpalohyytelö, vihreä parsakaali ja makeaksi imeltynyt perunalaatikko.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
15  annosta

Ainekset

Anu Pentikin poronpaisti

  • noin 3 kg:n pakastettu poron vasanpaisti

marinadi:

  • 1/3 rakuunaviinietikkaa (noin 1,5 dl)
  • 2/3 (kylmäpuristettua) rypsiöljyä (noin 3 dl)
  • 1 rkl sokeria
  • 8 valkosipulinkynttä
  • 1 tl erilaisia pippureita
  • vähän suolaa

Valmistusohje

Anu Pentikin poronpaisti tehdään näin:

Anu Pentikin poronpaisti valmistetaan pakastetusta paistista. ”Tähän tapaan marinoitavaan poronpaistiin sopii parhaiten pakastettu paisti, sillä pakastaminen mureuttaa poronlihaan,” sanoo Anu. ”Poron kanssa tarjottavan kastikkeen valmistan kastikepohjasta, jota kerralla keitän ison määrän juureksista ja luista ja pakastan sopivina kerta-annoksina. Kylmänä tarjottavan paistin kastikkeeksi maustan kermaviiliä yrteillä ja roseepippurilla. Yrteiksi sopivat esimerkiksi rakuuna ja niukasti lisättynä rosmariini.”

  1. Sekoita marinadi viinietikasta ja rypsiöljystä, lisää mausteeksi sokeria, erilaisia pippureita ja ripaus suolaa. Laita poronpaisti jäisenä marinadiin muovipussiin sulamaan pariksi päiväksi viileään paikkaan. Marinadi on kätevää laittaa muovipussiin, jolloin paistia on helppoa käännellä sulamisen aikana. Jos haluat poronpaistiin valkosipulin makua, pistele paistin pintaan reikiä ja työnnä niihin valkosipulin kynnen paloja.
  2. Paina lihaan lihalämpömittari. Laita paisti uuniin mietoon 100-150 asteen lämpöön ja anna kypsyä, kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Tällöin paisti on sisältä vielä punertava.
  3. Anu Pentikin poronpaisti otetaan uunista, kiedotaan folioon ja lämmön annetaan tasaantua noin 20 minuuttia ennen paistin leikkaamista. Paistin kanssa maistuvat esimerkiksi karpalot, karpalohyytelö, vihreä parsakaali ja makeaksi imeltynyt perunalaatikko.

Anu Pentikin vinkki:

  • Samaa marinadia Anu käyttää myös raakamarinoitavaan poronfileeseen. Marinadia levitetään paistivadille. Filee leikataan noin sentin paksuiksi viipaleiksi, jotka litistetään ohueksi vadilla, jossa ne myös maustuvat molemmin puolin. Liha saa maustua viileässä noin 3 tuntia.  Anu Pentikin poronpaisti tarjotaan alkupalaksi puolukoiden kanssa tai pyöreän, yrttituorejuustolla voidellun ruisleivän päällä.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Peuran routapaisti


Kommentoi

Kommentoi juttua: Anu Pentikin poronpaisti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.