Aprikoosi-bostonkakku

Aprikoosi-bostonkakku 

60+
min
yli 60 min

Ainekset

5 dl maitoa (tai 5 dl vettä ja 1 dl Hyla-maitojauhetta)
50 g hiivaa
3 keltuaista
2 dl sokeria
runsas 1 rkl kardemummaa (8 g)
1-2 tl Pan-suolaa
noin 1 kg vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

väliin:

paistonkestävää aprikoosimarmeladia
kuivattua aprikoosia

voiteluun:

1 muna tai keltuainen

Valmistusohje

  • 2 kpl
  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai veteen. Lisää keltuaiset (käytä valkuaiset pullan ja piparkakkujen kuorruttamiseen), sokeri, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää vähitellen jauhoja taikinaa vaivaten ja lopuksi pehmeä voi tai margariini.
  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  3. Jaa taikina kahteen osaan. Ota kummastakin palasta palanen taikinaa ja kauli se ohueksi lautasen kokoiseksi levyksi eli voideltuun irtopohjavuokaan bostonkakun ohueksi pohjaksi.
  4. Kauli taikina levyksi ja levitä levylle paistonkestävää aprikoosimarmeladia. Pese kuivatut aprikoosit, paloittele ne ja ripottele levylle. Kiedo levy kääretortun tapaan rullaksi ja leikkaa 2-3 sentin paloiksi ja nosta ne pystyyn taikinapohjalle.
  5. Kohota 20-30 minuuttia. Voitele keltuaisella tai vesitilkalla pehmennetyllä keltuaisella.
  6. Paista 200 asteessa kauniin vaaleanruskeaksi ja kypsäksi 25-35 minuuttia. Varmista, että pulla on kypsä. Loppuvaiheessa voit alentaa lämpötilaa ja pidentää paistoaikaa, jos bostonkakku on paksu. Kun taikinassa on runsaasti keltuaista, säilyy pulla pitkään pehmeänä ja maukkaana.
  7. Koristele vesi- tai valkuais-tomusokerikuorrutuksella ja punaisilla ja vihreillä kirsikoilla tms.
  • Samasta taikinasta voit leipoa pikkupullia. Koristele pyöreät pullat tomusokeri-vesi(tai -valkuais)kuorrutuksella ja karpaloilla tai puolukoilla. Näin saat pakastimesta otetut pikkupullat raikkaan houkuttaviksi.
  • Pullakukka: pyörittele pyöreän pullan ympärille pieniä sormenpäänkokoisia palloja ja sirottelet voidellun pullan päälle paistonkestäviä värillisiä sokerirakeita tai nonparelleja, saat hauskoja pullakukkia. Voitele pikkupullat munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
  • Omenapulla: paina pyöreän, kohonneen ja voidellun pikkupullan keskelle omenanpuolikas tai reunoille omenalohkoja ennen paistamista.

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Kotiliesi