Aprikoosi-bostonkakku
Aprikoosi-bostonkakku on mehevä kahvipöydän komistus, jossa maistuu aprikoosihillo ja kuitatut aprikoosit. Taikinasta tulee kaksi bostonkakkua.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Ainekset
Aprikoosi-bostonkakku
- 5 dl maitoa (tai 5 dl vettä ja 1 dl Hyla-maitojauhetta)
- 50 g hiivaa
- 3 keltuaista
- 2 dl sokeria
- runsas 1 rkl kardemummaa (8 g)
- 1-2 tl suolaa
- noin 1 kg vehnäjauhoja
- 200 g voita tai margariinia
väliin:
- paistonkestävää aprikoosimarmeladia
- kuivattua aprikoosia
voiteluun:
- 1 muna tai keltuainen
Valmistusohje
Aprikoosi-bostonkakku leivotaan helposti näin:Aprikoosi-bostonkakku
- Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai veteen. Lisää keltuaiset (käytä valkuaiset pullan ja piparkakkujen kuorruttamiseen), sokeri, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää vähitellen jauhoja taikinaa vaivaten ja lopuksi pehmeä voi tai margariini.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
- Jaa taikina kahteen osaan. Ota kummastakin palasta palanen taikinaa ja kauli se ohueksi lautasen kokoiseksi levyksi eli voideltuun irtopohjavuokaan bostonkakun ohueksi pohjaksi.
- Kauli taikina levyksi ja levitä levylle paistonkestävää aprikoosimarmeladia. Pese kuivatut aprikoosit, paloittele ne ja ripottele levylle. Kiedo levy kääretortun tapaan rullaksi ja leikkaa 2-3 sentin paloiksi ja nosta ne pystyyn taikinapohjalle.
- Kohota 20-30 minuuttia. Voitele keltuaisella tai vesitilkalla pehmennetyllä keltuaisella.
- Paista 200 asteessa kauniin vaaleanruskeaksi ja kypsäksi 25-35 minuuttia. Varmista, että pulla on kypsä. Loppuvaiheessa voit alentaa lämpötilaa ja pidentää paistoaikaa, jos bostonkakku on paksu. Kun taikinassa on runsaasti keltuaista, säilyy pulla pitkään pehmeänä ja maukkaana.
- Koristele vesi- tai valkuais-tomusokerikuorrutuksella ja punaisilla ja vihreillä kirsikoilla tms.
Vinkit:
- Tästä taikina-annoksesta tulee kaksi bostonkakkua.
- Samasta taikinasta voit leipoa pikkupullia. Koristele pyöreät pullat tomusokeri-vesi(tai -valkuais) kuorrutuksella ja karpaloilla tai puolukoilla. Näin saat pakastimesta otetut pikkupullat raikkaan houkuttaviksi.
- Pullakukka: pyörittele pyöreän pullan ympärille pieniä sormenpäänkokoisia palloja ja sirottelet voidellun pullan päälle paistonkestäviä värillisiä sokerirakeita tai nonparelleja, saat hauskoja pullakukkia. Voitele pikkupullat munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
- Omenapulla: paina pyöreän, kohonneen ja voidellun pikkupullan keskelle omenanpuolikas tai reunoille omenalohkoja ennen paistamista.
Lue myös: Bostonkakku on muhkea klassikko – leivo mehevä pulla uusilla mauilla
Lue myös Anna.fi: Näin leivotaan satumainen manteliboston
Kommentoi
Kommentoi juttua: Aprikoosi-bostonkakku