Bagels
Itä-Euroopan juutalaisten vesirinkeli muuttui matkalla Amerikkaan muhkeaksi sämpyläksi, joka täytetään Philadelphia-juustolla ja savulohella tai vaikkapa Caesar-salaatilla.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
- Maidoton
Ainekset
Bagels eli bagelit
- 1 kg vehnähiivaleipäjauhoja
- 1 pussi kuivahiivaa
- 6 dl vettä
- ½ dl öljyä
- 2 tl suolaa
KEITTÄMISEEN:
- kattilallinen kiehuvaa vettä
- 2 rkl suolaa
- (1 rkl sokeria)
pinnalle:
- ½ dl voisulaa tai muna
- unikonsiemeniä, seesaminsiemeniä tai juustoraastetta
Bageleiden väliin
- tuorejuustoa
- Caesar-salaattia
- kylmäsavulohta
Valmistusohje
Bagels eli bagelit leivotaan näin:
1. Sekoita hiiva jauhoihin. Sekoita hieman kädenlämpöä kuumempi vesi, öljy ja suola keskenään ja lisää seos jauhoihin. Sekoita napakka taikina ja alusta sitä voimakkaasti kymmenisen minuuttia. Anna kohota leivinliinan alla vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
2. Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Leivo pötkö ja jaa se 12 palaksi. Pyöritä palat sämpylöiksi ja anna kohota noin 15 minuuttia.
3. Kuumenna laakeassa kattilassa vettä, mausta suolalla. Työnnä molempien käsien etusormi keskelle sämpylää ja pyöritä rinkeliksi. Upota muutama rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen ja anna kiehua pari minuuttia. Nosta rinkelit reikäkauhalla valumaan talouspaperille ja lado rinkelit sitten uunipellille. Voitele voisulalla tai rikotulla kananmunalla. Ripota pinnalle siemeniä tai juustoraastetta. Paista bageleita 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
4. Bagels halkaistaan ennen tarjoilua. Voitele bagelit tuorejuustolla ja täytä esimerkiksi Caesar-salaatilla ja kylmäsavulohisiivulla.
Lue myös: Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje
Lue myös Anna.fi: Bagelit ja sitruunamarinoitu graavilohi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Bagels
Huom, bagelit kannattaa muotoilla kauniiksi ennen vedessä keittämistä, jäävät juuri sen näköisiksi ja muotoisiksi kun ovat veteen joutuessaan..