Bourride eli provencelainen kalakeitto

Bourride eli provencelainen kalakeitto 

60
min
30-60 min

Ainekset

800 g nyljettyä madetta
1/2 dl oliiviöljyä
3-4 kiinteälajikkeista perunaa
1 keskikokoinen fenkoli
2 salottisipulia
1 purjo
1 solo-valkosipulikynsi
2 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl vettä
2/3 dl hummerifondia
1/2 tuore punainen chili
1 laakerinlehti
2 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sokeria
1/2 dl silputtua basilikaa
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
suolaa
valkopippuria myllystä

Valmistusohje

Bourride on perinteinen ranskalainen kalakeitto, joka saa hienostuneen makunsa raikkaasta fenkolista, tuoreista yrteistä ja valkosipulista. Keitto tarjoillaan tavallisesti tuhdisti valkosipulilta maistuvan aiolin kera.

  1. Kuori perunat ja keitä ne lähes kypsiksi suolatussa vedessä. Kaada vesi pois, anna jäähtyä. Leikkaa perunat sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  2. Silppua sipulit, valkosipulinkynsi, viipaloi purjo ja fenkoli. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori.
  3. Paloittele made noin kolmen sentin paloiksi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista kalapalat nopeasti.
  4. Kuullota oliiviöljyssä fenkolia, salottia ja purjoa. Alenna lämpöä ja lisää valkosipuli, laakerinlehti, hienonnettu chili ja sitruunankuori. Hauduta pari minuuttia. Lisää lämpöä ja kaada sekaan valkoviini. Keitä hetki. Lisää kalaliemi ja anna kiehua hiljaa 10 minuuttia.
  5. Lisää kalat ja perunat, anna hautua muutama minuutti niin, että kalat ja perunat kypsyvät. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita varovasti joukkoon silputtua basilikaa ja persiljaa. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  6. Annostele keitto lautasille ja asettele päälle muutama aiolilla sivelty paahdettu patonkiviipale.
Kuva: Sampo Korhonen/Otavamedia

Tunnisteet

Ateriatyyppi:
Tiina Rantanen