Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Englantilaiset tortut

Englantilaiset tortut eli mincemeat pies tai mince pies ovat joulunajan leivonnaisia, Näiden makeiden brittiläisten hedelmäpiiraiden täytteinä on omenasta ja kuivatuista hedelmistä tehty brandylla maustettu tahna. Täytettä kutsutaan mincemeat-nimellä. Mincemeat tarkoittaa tässä yhteydessä kuivatuista hedelmista ja jouluisista mausteista tehtyä makeaa piirakan täytettä.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Englantilaisten torttujen rahkavoitaikina:

  • 250 g voita tai margariinia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 250 g maitorahkaa
  • 1 yhden appelsiinin raastettu kuori
  • 2-4 rkl sokeria

Englantilaisten torttujen täyte:

  • 100 g omenaa paloiteltuna
  • 90 g korintteja
  • 90 g rusinoita
  • 50 g sultaanarusinoita
  • 25 g sukaattia
  • 40 g kuorittua, rouhittua mantelia
  • 90 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl sitruunan raastettua kuorta
  • ½ dl sitruunan mehua
  • ¼ tl muskottia
  • ½ tl kanelia
  • ¼ tl neilikkaa
  • 2 rkl brändya

Valmistusohje

Englantilaiset tortut, eli mince pies leivotaan näin:

1. Mittaa ja paloittele rasva kulhoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja nypi rasva ja jauhot keskenään murumaiseksi. Raasta appelsiinikuori.  Lisää maitorahka, appelsiininkuori ja sokeri nopeasti sekoittaen taikinan joukkoon. Älä vaivaa taikinaa, muuten se sitkistyy. Muotoile taikina litteäksi levyksi ja laita viileään noin tunniksi tai seuraavaan päivään.

2. Sirottele leivinpöydälle vehnäjauhoja ja taputtele taikina litteämmäksi. Kauli taikinaa jauhotetulla kaulimella, kunnes taikina on niin suuri, että voit taittaa sen kolmeen osaan. Kauli taikina uudelleen levyksi ja taita taas kolmeen osaan. Voit kaulia samaan tapaan vielä kolmannen kerran, jos haluat taikinaan lehtevyyttä. Pidä taikinaa viileässä noin 30 minuuttia kaulimisen jälkeen.

3. Tee mincedmeat-täyte. Paloittele 100 g omenaa, 90 g korintteja, 90 g rusinoita, 50 g sultaanarusinoita, 25 g sukaattia, 40 g kuorittua, rouhittua mantelia, 90 g voita tai margariinia monitoimikoneeseen tai tehosekottimeen. Mittaa joukkoon 1 dl sokeria,  raastettua sitruunan kuorta ja mehua, muskottia, neilikkaa, kanelia ja aja seos tasaiseksi. Lisää tilkka brandya. Jollet lisää brandya, käytä täyte kahden päivän kuluessa.

3. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreitä  kuvioita torttumuotilla, veitsellä tai pizzaleikkurilla. Painele taikina leivosvuokiin, lisää 1-2 rkl mince meat -torttutäytettä ja peitä leivonnaiset taikinakannella. Kostuta kylmällä vedellä ne kohdat taikinaa, jotka painetaan kiinni toisiinsa. Sulje saumakohdat hyvin.

4.  Paista mincemeat-piirakoita 200 asteessa 10-15 minuuttia. Viimeistele englantilaiset tortut tomusokerilla ja nauti ne vaikkapa glögin kanssa.

Lue myös: Kuusitorttu – joulun hittitorttu sai Tiktokin sekaisin

Lue myös Anna.fi: Näin teet englantilaiset skonssit ja clotted creamin


Kommentoi

Kommentoi juttua: Englantilaiset tortut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.