Hämäläinen piimäjuusto

 • Valmistusaika:
  30-60 min
 • Ateriatyyppi: Lisäkeruoat, Muut lisäkeruoat
 • Erikoisruokavaliot: Sokeriton, Gluteeniton, Kasvis
Hämäläinen piimäjuusto

Ainesosat

Määrä Aines
4 lkulutusmaitoa tai juustomaitoa
4kananmunaa
1 ltalouspiimää
50 gvoita
1,5 tlsuolaa

Lisätietoja:

Valmistusohje

 1. Tämän juuston onnistumisen edellytys on se, että piimä on hapanta. Talouspiimä sopii mainiosti, mutta se saa hapantua muutaman päivän huoneenlämmössä ennen juuston valmistamista.
 2. Vatkaa kananmunat vaahdoksi ja lisää joukkoon hapan piimä.
 3. Lämmitä maito kiehumapisteeseen. Lisää kananmuna-piimäseos varovasti sekoittaen. Kytke lämpö pois, mutta anna seoksen olla vielä vähän aikaa levyllä, kunnes hera erottuu. Siirrä kattila levyltä pois.
 4. Kun hera on erottunut, nosta juustomassa reikäkauhalla siivilään. Ota talteen hera, joka on erinomainen neste leipätaikinaan.
 5. Kaada juusto kulhoon, sekoita joukkoon 50 g voita ja kääntele juustoa survimella, niin rakeisuus häviää. Mausta maun mukaan suolalla.
 6. Vuoraa kostealla sideharsolla juustomuotti eli kehlo tai siivilä ja kaada juustomassa muottiin. Taita sideharso päälle ja aseta juuston päälle paino.
 7. Pidä juusto yön yli viileässä ja kumoa tarjolle.
 8. Jos haluat paistaa juuston hämäläiseen tapaan, voitele juusto munalla tai voilla ja paista nopeasti kuumassa, noin 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kullankeltaista väriä. Perinteiseen tapaan juusto paistettiin olkien päälle uunissa. Uunin on oltava kuuma ja paistoaika lyhyt, muuten juusto menettää muotonsa.
Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

 • Tykätty: 3 kertaa
 • Katsottu: 15513 kertaa

Katso myös nämä

Katsomyös 57

Viestit 2

24.11.2009 klo.11:46
seijap

seijap

Lapsuudessani Päijät-Hämeessä tehtiin niinkin piimäjuuston valmistuksessa, että kananmunien valkuaiset lisättiin piimän kanssa saostamaan seosta ja keltuaiset lisättiin raakoina vasta lämpimään juustomassaan. Keltuaismassa kypsyi lopullisesti paistovaiheessa, oljilla paistettaessa.

Vastaa
27.12.2010 klo.22:16
Juustolove...

Juustolove...

Me tehdään samalla ohjeella, mutta pienin eroin: Kaikki aineet huoneenlämpöisiä: maito, piimä ja munat. Piimän happamuudella ei vaikutusta, kunhan se on mahdollisimman rasvaista. Kun aineet huoneenlämpöistä, juustoa tulee enemmän. Ja kattila saa olla pienellä lämmöllä koko ajan, ei se niin vaan pohjaan pala. Meillä se on levyllä kunnes hera on kerätty pois. Ja voita tulee meillä 200g. Kananmunia ei myöskään tarvitse vatkata vaahdoksi, kunhan sekoittaa piimään.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu