Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hämäläinen pitoleipä

Hämäläinen pitoleipä on erinomaista juhlaleiväksi, sillä se on nopea leipoa tai sen voi valmistaa etukäteen ja pakastaa valmiina paloina.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
75  annosta

Ainekset

Hämäläinen pitoleipä

  • 1 l maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2-3 tl suolaa
  • 1 rkl kuminaa
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl grahamjauhoja
  • 1 ½ dl ruisjauhoja
  • 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita

Valmistusohje

Hämäläinen pitoleipä leivotaan näin:

Hämäläinen pitoleipä leivotaan levyksi, josta tehdään taikinapyörällä kätevästi sopivan kokoisia ruutuja. Tämä ohje on saatu Kotilieden lukijalta, Päivi Leväseltä, Hollolasta.

  1. Liota haaleaan maitoon hiiva. Lisää suola ja kumina. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, graham- ja ruisjauhot sekä vähän kerrallaan vehnäjauhot. Lisää sulatettu voi ja alusta taikina pehmeäksi.
  2. Kaaviloi taikinasta 3-4 vajaan uunipellin kokoista suorakaiteen mallista noin 1/2 cm paksua levyä ja nosta ne kaulimen avulla leivinpaperille tai taputtele taikina suoraan leivinpaperille ja kauli paperin päällä. Taikinalevy voi jäädä vähän peltiä pienemmäksi.
  3. Anna taikinalevyjen nousta liinan alla 20-30 minuuttia.
  4. Pistele levyt haarukalla ja jaa taikinapyörällä noin 7 x 7 cm:n ruuduiksi. Paista noin 225 asteessa noin 9-10 minuuttia tai kunnes leipäset ovat kypsiä ja pinnaltaan kauniin vaaleanruskeita.

Kaipaatko lisää leipäohjeita? Kokosimme yhteen Kotilieden parhaita leivän leivontavinkkejä.

Katso myös Anna.fi/ruoka: Gluteeniton leipä

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hämäläinen pitoleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.