Hämäläinen pitoleipä
Hämäläinen pitoleipä on erinomaista juhlaleiväksi, sillä se on nopea leipoa tai sen voi valmistaa etukäteen ja pakastaa valmiina paloina.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 75 annosta
- Kasvis
Ainekset
Hämäläinen pitoleipä
- 1 l maitoa
- 50 g hiivaa
- 2-3 tl suolaa
- 1 rkl kuminaa
- 3 dl kaurahiutaleita
- 3 dl grahamjauhoja
- 1 ½ dl ruisjauhoja
- 14 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita
Valmistusohje
Hämäläinen pitoleipä leivotaan näin:
Hämäläinen pitoleipä leivotaan levyksi, josta tehdään taikinapyörällä kätevästi sopivan kokoisia ruutuja. Tämä ohje on saatu Kotilieden lukijalta, Päivi Leväseltä, Hollolasta.
- Liota haaleaan maitoon hiiva. Lisää suola ja kumina. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, graham- ja ruisjauhot sekä vähän kerrallaan vehnäjauhot. Lisää sulatettu voi ja alusta taikina pehmeäksi.
- Kaaviloi taikinasta 3-4 vajaan uunipellin kokoista suorakaiteen mallista noin 1/2 cm paksua levyä ja nosta ne kaulimen avulla leivinpaperille tai taputtele taikina suoraan leivinpaperille ja kauli paperin päällä. Taikinalevy voi jäädä vähän peltiä pienemmäksi.
- Anna taikinalevyjen nousta liinan alla 20-30 minuuttia.
- Pistele levyt haarukalla ja jaa taikinapyörällä noin 7 x 7 cm:n ruuduiksi. Paista noin 225 asteessa noin 9-10 minuuttia tai kunnes leipäset ovat kypsiä ja pinnaltaan kauniin vaaleanruskeita.
Kaipaatko lisää leipäohjeita? Kokosimme yhteen Kotilieden parhaita leivän leivontavinkkejä.
Katso myös Anna.fi/ruoka: Gluteeniton leipä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hämäläinen pitoleipä