Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hedelmäinen patonki

Hedelmäinen patonki on rapea ja makea leipä, jonka taikinaan silputaan kuivattuja aprikooseja tai viikunoita sekä pekaanipähkinöitä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Hedelmäisen patongin hiivajuuritaikina:

  • 1 tl tuoretta hiivaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl viileää vettä

Taikina:

  • 1 rkl hiivaa
  • noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl viileää vettä
  • juuritaikina
  • 100 g kuivattuja aprikooseja tai viikunoita
  • 200 g pekaanipähkinöitä

Valmistusohje

1. Aloita juuren teko edellisenä päivänä. Kauho jauhoja käsin ja hiero hiiva jauhoihin kämmenten välissä. Lisää vesi. Sekoita hyvin ja anna juuren valmistua hyvin peiteltynä huoneenlämmössä, vedottomassa paikassa seuraavaan päivään.

2. Silppua hedelmät ja pähkinät. Aloita taikinan teko hieromalla hiiva jauhoihin kulhossa. Lisää suola, vesi ja juuritaikina sekä lopuksi hedelmät ja pähkinät.

Jos leivot usein, voit jättää kourallisen taikinaa jääkaappiin juureksi odottamaan seuraavaa leipomiskertaa.

3. Alusta taikinaa hyvin voimakkaasti käsin repien, venyttäen ja nuijien. Voit teettää työn myös yleiskoneen taikinakoukuilla. Jätä taikina lepäämään liinan alle lämpimään tunniksi.

4. Jaa taikina kahtia. Vaivaa paloja hetki ja kauli palat levyksi. Kierrä levyt kääröksi, tee pintaan viiltoja ja anna kohota pellillä noin 40 minuuttia. Sivele patonkien pinta kylmällä vedellä ja paista 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Katso myös: Helppo hapanjuurileipä aloittelijalle


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hedelmäinen patonki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.