Reseptit

Jaakkolan joululeipä

Ainekset

  • noin 9 dl vettä tai piimää (tai molempia)
  • 1-2 dl leseitä
  • 0.5 dl kuivattua nokkosta (tai kuivattua, paloiteltua aprikoosia tai papaijaa)
  • 1-2 dl kaurasuurimoita
  • 1-2 rkl kuminaa, fenkolia tai anista
  • noin 2 dl omenasosetta tai porkkanaraastetta
  • 1 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • noin 1,5 dl rusinoita
  • 50 g hiivaa
  • noin 0,5 dl öljyä
  • 1,8-2 kg hiivaleipäjauhoja (10 dl) tai graham- ja vehnäjauhoja (11,5 dl)

Valmistusohje

Jaakkolan joululeipä
  • 4 leipää
  1. Laita kuivat aineet pehmiämään yön yli osaan nestettä. Lisää aamulla loput nesteestä lämpimänä, hiiva ja muut aineet. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja sen verran, että taikina on sopivan kiinteää leivottavaksi. Alusta taikina ja anna sen nousta.
  2. Leivo taikinasta neljä pitkänomaista leipää, jotka sopivat mukavasti samalle pellille.
  3. Paista noin 200 asteessa noin 40 minuuttia. Jos leivät kohoavat hyvin ja saavat hyvää väriä, alenna 20 ensimmäisen minuutin jälkeen lämpötilaa 180 asteeseen. Sivele loppuvaiheessa vedellä niin kuori pehmiää. Jäähdytä ritilällä ja peitä liinalla.
  • Ohje: Maija Jaakkola

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jaakkolan joululeipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.