Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Jouluhanhi

Jouluhanhi komeilee keskieurooppalaisissa joulupöydissä. Mehevä hanhipaisti tarjoillaan hillottujen omenalohkojen ja kastikkeen kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Jouluhanhi

  • 1 kpl kokonainen hanhi, noin 4 kg
  • 1 rkl suolaa
  • valkopippuria

Liemi

  • 5 dl vettä (noin)
  • maksa, kivipiira ja kaularanka
  • 1 tl suolaa
  • muutama mustapippuri
  • 2 laakerinlehteä

Hanhen täyte

  • 1 kpl hapan omena
  • 1 kpl appelsiini
  • 1 kpl sitruuna
  • 400 g sipulia (noin)
  • 1 kpl kokonainen valkosipuli

Sitomiseen

  • puuvillalankaa

Valeluun

  • sisäelinten keitinliemi
  • 2 dl valkoviiniä

Kastike

  • 5 dl kokoon keitettyä paistolientä
  • ½ dl Marsala-viiniä tai sherryä
  • ½ dl Maizenakastikesuurusta
  • 1 dl kermaa

Valmistusohje

Jouluhanhi valmistuu näin:

1. Jos valmistat pakastetun hanhen, anna sen sulaa jääkaapissa pari päivää. Ota vatsaontelosta sisäelimet ja huuhdo lintu. Mausta vatsaontelo ja pinta suolalla ja pippurilla. Täytä vatsa sipuleilla ja hedelmillä. Sido lintu puuvillalangalla. Nosta lintu uunipannulle rintapuoli ylöspäin, kaada pannulle muutama desilitra vettä. Ruskista lintua 150 asteessa noin 30 minuuttia.

2. Valmista sisäelimistä liemi. Mittaa kattilaan vesi, huuhdotut sisäelimet ja mausteet. Vettä tulee olla sen verran, että muut ainekset peittyvät. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi. Syö linnun kaksiosainen maksa herkkupalana ja nosta muut roippeet uunipannulle. Kaada liemi ja valkoviini linnun päälle.

3. Laske lämpötila 100 asteeseen, käännä linnun selkäpuoli ylöspäin ja jatka kypsentämistä noin 4 tuntia välillä paistoliemellä valellen. Käännä lintu paistamisen loppuajaksi jälleen rintapuoli ylöspäin ja jatka valelua.

4. Nosta jouluhanhi uunista tarjoiluvadille ja siivilöi liemi kattilaan. Keitä lientä reippaasti kokoon, mausta viinillä ja suurusta. Tarkista maku ja viimeistele kastike kermalla.

5. Tajoa jouluhanhi inkivääriomenien kanssa.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Kokonainen kalkkuna hedelmätäytteellä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluhanhi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.