Jouluhauki fenkolin kera
Jouluhauki on saaristolaisten jouluherkku. Mausta kala espanjalaisittain sitruunan kuorella ja mehulla, valkosipulilla ja timjamilla. Miedossa lämmössä pitkään hautunut hauki kypsyy meheväksi.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Gluteeniton
- Maidoton
Ainekset
Jouluhauki espanjalaisittain:
- iso hauki, noin 3 kg
- 1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
- 1.5 rkl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- (sitruuna)timjamin oksia
- 1 kokonainen valkosipuli
- 0.5 dl sitruunaöljyä
Pannulle:
- noin 5 dl vettä
Fenkolilisäke:
- 2 fenkolia
- 1 nippu kevätsipulia
- 0.5 dl sitruunaöljyä
- suolaa, mustapippurirouhetta
- 1 rkl sitruunamehua
Sitomiseen:
- paksua puuvillalankaa ja parsinneula
Valmistusohje
1. Suomusta kala ja poista sisälmykset. Sekoita raastettu sitruunankuori, suola, pippuri, sitruunamehu ja timjami. Hiero seos kalan vatsaan ja pinnalle. 2. Aseta kala mahapuoli alaspäin uunipannulle, työnnä valkosipulinkynnet sen alle. Kalan voi tukea rutistetulla leivinpaperilla. Iso kala mahtuu paremmin vuokaan ja tarjoiluastiaan, jos sidot sen. Pujota puuvillalanka parsinneulan silmään ja lävistä kala neulalla kidusten yläpuolelta ja pyrstön tyvestä. Kiristä lankaa niin, että kala taipuu mutkalle. Sido langan päät. Kaada pellille puolisen litraa vettä. 3. Valuta kalan pinnalle sitruunaöljyä ja kypsennä noin 2,5 tuntia 175-asteisessa uunissa. Valele kalaa pannulle valuvalla liemellä. 4. Leikkaa fenkoli suikaleiksi ja silppua kevätsipuli. Kuullota rasvassa ja mausta. Tarjoa kalan kanssa.
Katso myös: Suolakuoressa kypsennetty kokonainen siika
Lue myös Anna.fi/Ruoka: Keitetty hauki ja munakastike
Kommentoi
Kommentoi juttua: Jouluhauki fenkolin kera