Joulukinkku

  • Valmistusaika:
    yli 60 min
  • Ateriatyyppi: Pääruoat
  • Erikoisruokavaliot: Sokeriton, Maidoton
Joulukinkku

Ainesosat

Määrä Aines
 suolattu kinkku (noin 8 kg)
 paistolämpömittari
 kuorrutus:
0,5 dlDijon-sinappia
1 dlkorppujauhoja, hapankorppujauhelmaa tai yrttisilppua

Lisätietoja:

Valmistusohje

20:lle

  1. Huuhdo ja kuivaa kinkku. Nosta se uuniritilälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittaripaksuimpaan kohtaan.
  2. Nosta ritilä kinkkuineen uuniin. Laita alle uunipannu, johon on kaadettu vettä, jottei kinkusta tihkuva rasva pala pannun pintaan. Paista kinkkua 100-120-asteisessa uunissa, kunnes paistomittarin osoittama sisälämpötila on vähintään 77 astetta. Kypsän kinkun sopiva sisälämpötila on 77-82 astetta. Kinkkua paistetaan noin 75 minuuttia kiloa kohti, eli kahdeksan kilon kinkku kypsyy 10 tunnissa. Kätevintä on jättää possu yöksi uuniin.
  3. Nosta kinkku uunista. Anna sen jäähtyä hieman. Poista nahka ja liiat rasvat. Sivele pinta sinapilla ja ripota päälle korppujauhoja tai muuta kuorrutusta.
  4. Paahda kinkkua 200-asteisessa uunissa vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 24 kertaa
  • Katsottu: 72500 kertaa

Katso myös nämä

Viestit 10

14.11.2011 klo.17:9
pirjo

pirjo

Hei!
Ajattelin tänä vuonna suolata kinkun itse,olen sen tehnyt anopin kanssa
kymmenisen vuotta sitten,mutta nyt en muista kuinka paljon suolaa
laitetaan esimerkiksi kymmeneen litraan vettä?ja kuinka kauan kinkun pitää olla suolassa?
Kiitos etukäteen vastauksesta

Vastaa
22.12.2011 klo.13:25
Mirja-tont...

Mirja-tont...

Minä olen aikoinaan aina suolannut kinkun itse. Ohje oli hyvin
yksinkertainen: veteen liotetaan suolaa niin paljon kuin siihen sulaa
ja ruiskulla ruiskutetaan niin paljon kuin kinkku vetää. Suolasin
edellisenä päivänä ja paistoin seuraavana.
Jujuna tuossa ohjeessa on se, että veteen ei liukene kuin määrätty
määrä suolaa. Kun kinkussa on tarpeeksi suolavettä, loput tunkeutuvat
ulos kaikista mahdollisista raoista. Tämä ohje antoi hyvän makuisen
kinkun.

Vastaa
24.12.2011 klo.0:54
KPe

KPe

Tässä kopsattu ohje (sis. lähde), mutta ei ehdi kuin ensi vuodelle…

Kinkun suolaus:

Jos haluat oikein suolaista kinkkua, voit laittaa kinkun suolautumaan jo pari kuukautta ennen joulua. Suola imeytyy lihaan noin 2,5 senttimetriä viikossa. Kinkkua liotetaan kaksi kuukautta vedessä, jossa on 1,8 kiloa karkeaa suolaa 10 litrassa vettä. Kinkun tulee peittyä kokonaan suolaveteen. Lämpötilan on oltava lähellä nollaa astetta tai jopa hieman alle. Suolaisuutta voi lopuksi loiventaa liottamalla tönkkökinkkua pelkässä vedessä
viikon verran. Vettä tulee välillä vaihtaa.

Ruiskusuolauksen voi tehdä

kolmella tavalla: 1, 1,5 ja 2 litralla suolavettä. Sopivia, eläinten lääkintään tarkoitettuja ruiskuja saa apteekista. Raa'assa kinkussa pysyy suolavettä korkeintaan 20 prosenttia kinkun painosta. Nopein ja vähäsuolaisin tapa on ruiskuttaa kinkkuun litra 15-prosenttista suolavettä, jossa on
150 grammaa karkeaa suolaa litrassa vettä. Suola sulaa kiehuvaan veteen, minkä jälkeen vesi jäähdytetään ennen
ruiskutusta. Liika suolavesi tihkuu rei'istä pois. Lopuksi kinkkua liotetaan vielä vuorokausi 10-prosenttisessa suolavedessä, jotta se suolaantuisi tasaisemmin. Kinkun suolapitoisuudeksi tulee noin 1,5 prosenttia, vaikka lopullisen pitoisuuden voi todeta vasta joulupöydässä.

Resepti: Antti Vahtera/Ruokala

Vastaa
10.11.2012 klo.18:52
nimimerkki

nimimerkki

joluukinkku

Vastaa
11.11.2012 klo.14:13
Sepi

Sepi

10 kilon kinkku 10Lvettä ja 1kg karkeaa merisuolaa ja anna olla suolaliemessä 10 vuorokautta.Helppo muistaa ja toimii.

Vastaa
3.12.2012 klo.11:25
toimii

toimii

itse suolaan aina kinkun. laitan itsenäisyyspäivänä suolaveteen keitän suolaveden 10 l vettä ja 1 kilo karkeaa suolaa, jos raaka peruna nousee suolaveden pintaan niin suolavesi on hyvä ja sitten vaan jäähtymään ,, suolaveden pitää peittää kinkku , huuhtelu kinkulle ennen paistamista riittää

Vastaa
16.12.2012 klo.14:3
jack. n. i...

jack. n. i...

Kyllo emännät nii käteviä.

Vastaa
23.12.2012 klo.16:41
taffeli

taffeli

Nonni! nyt on kinkku uunissa ja hyvä joulumieli, sitä toivon kaikille :D

Vastaa
24.12.2012 klo.1:5
iso-liha

iso-liha

Hyvä kinkku tuli. Ja jouluja kaikille.

Vastaa
3.1.2013 klo.23:1
lj

lj

voiko paistettu kinkku pakastaa on ollut pakastettu ennen paistamista

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu