Joululimppu

Joululimppu 

60+
min
1
yli 60 min
  • 1
  • 1

Ainekset

5 dl piimää tai appelsiinimehua
50 g hiivaa
0.5 dl siirappia
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl anista, fenkolia tai kuminaa
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
noin 8 dl vehnäjauhoja
0.8 dl rusinoita
0.5 dl papaijapaloja

koristeeksi:

kuorittuja manteleita

voiteluun:

muna tai sokeroitua kahvia

Valmistusohje

  • 2-3 leipää
  1. Lämmitä piimä tai appelsiinimehu 37 asteiseksi eli noin kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon tuorehiiva. Jos käytät kuivahiivaa, on nesteen lämpötilan oltava korkeampi, noin 44 astetta, ja kuivahiiva lisätään jauhoihin sekoitettuina.
  2. Lisää siirappia, pomeranssinkuorta, anista, fenkolia tai kuminaa maun mukaan, suolaa ja ruisjauhoja. Lisää vehnäjauhoja ja alusta taikina kiinteäksi.
  3. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa, tasaisessa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
  4. Vaivaa taikinaa hyvin. Lisää hienoksi leikattuja rusinoita ja kuivattua, paloiteltua papaijaa. Leivo taikinasta 2-3 pyöreää tai pitkulaista leipää. Kohota leivät liinan alla leivinpaperin päällä.
  5. Korista kuorituilla manteleilla ja voitele munalla. Jos voitelet leivän sokeroidulla kahvilla, voitele leivät vasta kun ne ovat uunissa melkein valmiit. Pistele leipiin terävällä haarukalla tai ohuella puikolla muutama reikä.
  6. Paista 200 asteessa uunin keskiritilää alemmalla tasolla noin 40 minuuttia. Loppuvaiheessa voit alentaa lämpötilan 175 asteeseen.

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
1.11.2007
Kotiliesi
  • 1