Joulupiparkakut
Piparkakkutaikinasta voi leipoa isoja tähtiä, sydämiä tai muita kuvioita lahjaksi. Minipiparkakut maistuvat myös kaksinkertaisina esimerkiksi tuorejuustolla pehmennetyllä sinihomejuustolla täytettyinä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 150 annosta
Ainekset
Joulupiparit:
- 1 dl siirappia
- 1 tl kanelia
- ½ tl maustepippuria
- ½ tl neilikkaa
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- 200 g voita tai margariinia
- 2 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 dl kermaa
- 2 tl soodaa
- noin 500 g vehnäjauhoja (noin 7 1/2 dl)
Valmistusohje
Joulupiparkakut leivotaan helposti näin:
- Kiehauta siirappi ja mausteet. Jos käytät valmista piparkakkumausteseosta, lisää sitä noin 1 rkl. Jäähdytä seos.
- Vatkaa huoneenlämmössä pehmennyt voi tai margariini sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt siirappi-mausteseos. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää se taikinaan. Lisää kerma. Sekoita sooda osaan vehnäjauhoista ja lisää taikinaan. Lisää loput jauhoista.
- Pidä taikinaa viileässä seuraavaan päivään.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä, ota muotilla erimallisia kakkuja ja nosta ne lastalla leivinpaperille. Paista samankokoiset piparkakut samalla pellillä 175-200 asteessa kauniin ruskeiksi. Jäähdytä piparit tasaisella alustalla. Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.
Katso myös: Kuorrutus kruunaa piparin
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulupiparkakut