Reseptit

Joutsenon rieska

Ainekset

  • 5 dl maitoa
  • 5 dl vettä
  • 5 kahvikupillista (noin 7,5 dl) ohralestyjauhoja
  • 25 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 5 kahvikupillista hiivaleipäjauhoja

Valmistusohje

Joutsenon rieska
  • 4 rieskaa
  • valmistusaika noin 1,5 tuntia

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää ohralestyjauho ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa liinalla peitettynä 10-20 minuuttia.

2. Säikäytä kuhisten käyvä taikinajuuri lisäämällä joukkoon kourallinen kylmää vettä. Lisää suola ja hiivaleipäjauho, josta osa olla ohralestyäkin. Sekoita käsin ja anna taikinan nousta puolisen tuntia.

3. Jaa taikina 4 palaan. Leivo taikina rieskoiksi hyppyyttämällä eli höpsyttämällä sitä jauhoisessa puukupissa. Tee höpsytysliikettä 4-5 kertaa itseesi päin ja 2-3 kertaa sivullepäin. Liikkeen tulee olla nopea, ettei taikina tartu kuppiin.

4. Kumoa rieskat käsin koskematta jauhoisella liinalla peitetyn lautasen päälle. Kohota rieskoja puolisen tuntia. Käännä rieskat liinan avulla leipälapiolle tai pellille, pistele ja paista noin 20 minuuttia kuumassa 250-asteisessa uunissa. Harjaa jauhot pohjasta ja peittele kuumat rieskat liinalla.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Joutsenon rieska

Tapsa

Kiitos

Puukuppi?

Tupsu

Anteeksi
Kuukuppi?

Marja Liisa Wiik

Siis kuinka paljon sitä nestettä tulikaan?
Vai onko se niin että joko maitoa tai sitten vain vettä?

Joutsenolainen rieskamaakari

Aitoon Joutsenon rieskaan käytetään kylläkin piimää, ei maitoa. Eikä siihen käytetä hiivaleipäjauhojakaan, vaan vehnä- ja ohrajauhoja.

Terv. 50 vuotta rieskoja syönyt ja paistanut joutsenolainen.

Jepulis

Kerrotko ohjetta toho aitoo rieskaa

Rieskan höpsyttäjä

Onneksi tämä leivänohje mainitsee ehkeis puukupin, jota kutsutaan höpsytyskupikksi!

Kompaan joutsenolaista rieskamaakaria, eikä ainakaan meidän suvussa taikinaa säikäytetä kylmällä vedellä…

Terv vasta 30 vuotta rieskoja syönyt ja 20 vuotta paistanut joutsenolainen

Mies

Ok

Mies

Ok hienoo

Sinun täytyy kommentoidaksesi.