Karjalanpaisti

 • Valmistusaika:
  yli 60 min
 • Annoksia: 5
 • Ateriatyyppi: Pääruoat, Liharuoat
 • Erikoisruokavaliot: Sokeriton, Maidoton, Gluteeniton, Matalahiilihydraattinen
Karjalanpaisti

Ainesosat

Määrä Aines
700 gkarjalanpaistilihoja (puolet nautaa, puolet sikaa)
1häränhäntäpala tai potkakiekko
1 rklöljyä
10 pientäsalottisipulia
1/2 pussiababyporkkanoita
10katajanmarjaa
10maustepippuria
2 tlsuolaa
2,5 dlvettä

Lisätietoja:

Valmistusohje

 1. Leikkaa lihat ronskin kokoisiksi paloiksi tai käytä valmiiksi pilkottuja karjalanpaistilihoja. Kuori sipulit.
 2. Kuumenna öljy padassa. Lisää ensin puolet lihoista pataan. Kun ne ovat ruskistuneet, lisää loput lihat ja ruskista.
 3. Lisää pataan kasvikset ja mausteet sekä sen verran vettä, että lihat melkein peittyvät. Siirrä pata liedeltä 200-asteiseen uuniin ja paista kannen alla noin 20 minuuttia.
 4. Säädä uunin lämpötila 150 asteeseen ja hauduta lihoja vielä vähintään tunti, kunnes ne ovat kypsiä ja mureita.
 • Perinteinen karjalanpaisti haudutetaan ruskistamatta miedossa uuninlämmössä.
Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

 • Tykätty: 9 kertaa
 • Katsottu: 101433 kertaa

Katso myös nämä

Katsomyös 56

Viestit 13

23.12.2009 klo.18:36
Mikko

Mikko

Babyporkkanat ei kuulu karjalanpaistiin. Suosittelen ruskistamaan lihat laakealla vadilla, todella kuumassa uunissa. Myös tavalliset sipulit parempia. Makuasioista voi kiistellä;-)

Vastaa
10.10.2010 klo.18:14
Karjalaise...

Karjalaise...

Erilainen ja melko hyvä resepti, silti jäi kaipaamaan laakerinlehteä…Se tuo oman hienon makunsa ”ruukkupaistiin”. Katajanmarjat voisivat muuten sopiakin siihen hyvin, antaisivat omaa mehevää makuansa siihen. Babyporkkanoista voi olla montaa mieltä, eikö kannattaisi laittaa molempia?

Vastaa
24.10.2010 klo.16:52
Karjalan p...

Karjalan p...

No huh,huh. Babyporkkanat ja salotisipulit eivät kuulu Karjalanpaistiin, kuten eivät öljy ja katajanmarjat.
Myös häränhäntä on täysin asiaan kuulumaton tarveaine.
Laakerinlehtiä on kyllä käytetty mausteena silloin kun niitä on ollut saatavilla.
Näitä ”karjalanpaistiasiantuntijoita” vaan piisaa …
Voihan sitä tehdä hyvää lihapataa, ei kaikkia voi kutsua karjalanpaistiksi.

Vastaa
2.12.2011 klo.20:7
Tattis <3

Tattis <3

No ei tässä kyllä karjalanpaistista ole kyse. Täytyisi miettiä millä nimellä tätä tällä reseptillä valmistettua ruokaa tulisi kutsua. Fetaksi saa kutsua vain kreikkalaista feta-juustoa ja karjalanpaistiksi tulisi saada kutsua vain karjalaismummuilta perittyä ohjetta kolmisen tunnin haudutuksella uunissa ilman promeluudeja. Perinteitä tulisi vaalia ainakin Kotiliesi-lehdessä!

Vastaa
2.12.2011 klo.22:20

Tämä ei todellakaan ole oikean karjalanpaistin resepti. Olen samaa mieltä edellisten kanssa. Erilaisia burgundinpatoja voidaan tehdä, mutta aidolle karjalanpaistille ei ole kuin yksi resepti - aidolta karjalaistädiltä peritty: sianlihat ja possunlihat pataan, vettä ja suolaa, muutama maustepippuri. Se on siinä. Haudutetaan uunissa hiljalleen kypsäksi. Jos haluaa kirkkaamman liemen, lihat voi ensin keittää ja kerätä kuohut pois. Sitten uuniin keitinvedessä.

Myöskään kaupoissa myytäviä einespiirakoita ei saisi kutsua karjalanpiirakoiksi. Ne ovat lähinnä vain einesriisipiirakoita. Ero aitoihin karjalanpiirakoihin on melkoinen.

Vastaa
3.12.2011 klo.19:23

Teen karjalanpaistin haudutuspadasssa, jonne laitan lihat, vettä, suolaa, pippuria. Neljän tunnin kuluttua ruoka on valmista. Se on siinä. Karjalanpiirakkanimen käytöstä. Muistaakseni Pohjois-Karjalan Martat ovat hakeneet nimisuojan karjalanpiirakalle, jota nimeä saa käyttää ainoastaan perinteisellä tavalla tehdyistä karjalanpiirakoista. Jos käytät raaka-aineena jotain muuta, pitää käyttää nimeä riisipiirakka.

Vastaa
4.12.2011 klo.12:39
Kokki

Kokki

Eikös siihen alunperin käytetty myös sisäelimiä?
Ja eikös sitä jokainen voi tehdä tyylillään ja tavallaan? Tosin tuossa tuli vastaan nykyajan versio Karjalanpaistista, olikohan se vielä ihan ammatti lehdessä.
Prässätty liha, porkkana ja peruna paistos sekä ohut paistinliemi.
Vaikutti jo hieman eri ruoalta.

Vastaa
4.12.2011 klo.13:54
MHimanen

MHimanen

Todellakin suvussani olen oppinut (Koprat/Koiraset) että karjalanpaistiin lisätään naudan maksaa ja munuaisia. Muutkin sisäelimet ovat tietääkseni ihan yhtä ok. Samoin todella paistia voi muunnella tilanteen mukaan, eikä tietääkseni kasviksetkaan ole sille vierasta, vaikka eivät ehkä ole ihan alunperin olleet ao. liharuoan perusaineksia.
Meillä maksa ja munuaiset liotettiin yön yli ja sitten ryöpättiin, paistettiin ja lisättiin paistumaan vielä uuniin lihojen ja mausteiden kanssa. Näin maksa ja munaiset tulivat pehmeiksi. Joka keittää ja paistaa se kaik' makiat maistaa.

Vastaa
11.4.2012 klo.17:22
markku

markku

anoppi vainaani lisäsi hieman katajan marjoja sekä aivan hieman katajan neulasia jotka antoiva lisää potkua ei olleet hammas tikkuja oli nam ken tykkää ken ei

Vastaa
21.4.2012 klo.15:54
Sasha

Sasha

”Perinteinen karjalanpaisti haudutetaan ruskistamatta miedossa uuninlämmössä.”

Juuri näin, mutta miksi sitten ehdotetaan 150 asteista uunia ja - naurettavaa - tunnin kypsennysaikaa? Luupaloja saisi myös olla enemmän kuin yksi vaivainen häränhäntä (joka sopii kyllä pataan todella hyvin!). Hännästä ei muuten todellakaan tule tunnissa vielä mureaa.

Eli korjaus: uunin lämpötila lasketaan n. 80 asteeseen, jonka jälkeen kypsennys hauduttamalla ”yön yli”, eli noin 10 tuntia.

Vastaa
31.12.2013 klo.6:11
Irma Karja...

Irma Karja...

Possua ja Peuran tai Hirven lihaa puoleksi molempia.Mausteena pippuria sekä Mrrs Dash,jossa on Garlic ja herb mausteita,jopa tulee hyvää..Asumme Kanadassa jossa on hyvää villiriistaa..

Vastaa
22.1.2014 klo.8:19
MaisteriKo...

MaisteriKo...

Kaikki karjalanpaisti ohjeet on hyviä ja oikeita, sillä käykääs kattomassa http://karjalanpaisti.com

Vastaa
9.12.2014 klo.6:33
Karjalaise...

Karjalaise...

Tämä lihapata on kyllä varmasti hyvä ruoka, mutta tämä ohje ei ole se (perinneruoka) Karjalanpaistin ohje joka sen pitäisi nimensä mukaisesti olla, vaan tämä on jonkun reseptin laatijan oma ohje tällaiseen ruokaan. Suraaviin ohjeisiin toivottavasti perinteitä kunnioitaen!

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu