Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kastanjaleipä

Kastanjaleipä on muhkea ja mehevä. Joululeivässä maistuvat kastanjat ja pinjansiemenet. Leivän voi paistaa uunissa valurautapannulla. Tällä reseptillä syntyy yksi iso leipä tai kaksi pienempää.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Kastanjaleipä:

  • 50 g hiivaa
  • 4 dl kädenlämpöistä vettä
  • 2 dl kastanjasosetta
  • 1 dl siirappia
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 0.5 dl oliiviöljyä
  • noin 12 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:

  • oliiviöljyä
  • pinjansiemeniä
  • sormisuolaa

Valmistusohje

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon kastanjasose, siirappi, merisuola, öljy ja 4 dl vehnäjauhoja huolellisesti vispaten. Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

2. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

3. Painele taikina oliiviöljyllä valellulle laakealle uunipellille tai kahdelle valurautapannulle. Anna leipien kohota 15 minuuttia.

4. Painele sormilla koloja leipien pintaan, ripottele päälle pinjansiemeniä ja sormisuolaa.

5. Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasossa 20–25 minuuttia koosta riippuen.

VINKKI: Tee kastanjasose itse! Kahteen desilitraan sosetta tarvitset noin 200 g kokonaisia kastanjoita. Leikkaa kaikkiin kastanjoihin ristiviilto ja keitä runsaassa vedessä 10 minuuttia. Valuta ja kuori kastanjat. Poista ruskea kerros sisältä huolellisesti. Keitä kuorittuja kastanjoita noin 45 minuuttia, kunnes kastanjat ovat todella pehmeitä. Valuta huolella ja painele siivilän läpi soseeksi tai soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

Kastanjaleipä valurautapannussa
Mehevä kastanjaleipä maistuu joulupöydässä. Kuva: Kristiina Kurronen

Katso myös: Juurekset keventävät leipätaikinoita


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kastanjaleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.