Kastanjaleipä
Kastanjaleipä on muhkea ja mehevä. Joululeivässä maistuvat kastanjat ja pinjansiemenet. Leivän voi paistaa uunissa valurautapannulla. Tällä reseptillä syntyy yksi iso leipä tai kaksi pienempää.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
- Laktoositon
Ainekset
Kastanjaleipä:
- 50 g hiivaa
- 4 dl kädenlämpöistä vettä
- 2 dl kastanjasosetta
- 1 dl siirappia
- 1 rkl hienoa merisuolaa
- 0.5 dl oliiviöljyä
- noin 12 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
- oliiviöljyä
- pinjansiemeniä
- sormisuolaa
Valmistusohje
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon kastanjasose, siirappi, merisuola, öljy ja 4 dl vehnäjauhoja huolellisesti vispaten. Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
2. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
3. Painele taikina oliiviöljyllä valellulle laakealle uunipellille tai kahdelle valurautapannulle. Anna leipien kohota 15 minuuttia.
4. Painele sormilla koloja leipien pintaan, ripottele päälle pinjansiemeniä ja sormisuolaa.
5. Paista leipiä 200-asteisen uunin keskitasossa 20–25 minuuttia koosta riippuen.
VINKKI: Tee kastanjasose itse! Kahteen desilitraan sosetta tarvitset noin 200 g kokonaisia kastanjoita. Leikkaa kaikkiin kastanjoihin ristiviilto ja keitä runsaassa vedessä 10 minuuttia. Valuta ja kuori kastanjat. Poista ruskea kerros sisältä huolellisesti. Keitä kuorittuja kastanjoita noin 45 minuuttia, kunnes kastanjat ovat todella pehmeitä. Valuta huolella ja painele siivilän läpi soseeksi tai soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.
Katso myös: Juurekset keventävät leipätaikinoita
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kastanjaleipä