Kotoinen hiivaleipä

  • Valmistusaika:
    yli 60 min
  • Ateriatyyppi: Suolaiset leivonnaiset, Leivät
  • Erikoisruokavaliot: Kasvis
Kotoinen hiivaleipä

Ainesosat

Määrä Aines
5 dlvettä tai maitoa
50 gtuorehiivaa
1 rklsokeria tai siirappia
3 dlruisjauhoja
1 dlruis-, kaura- tai vehnäleseitä
1 tlsuolaa
noin 8 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Lisätietoja:

Valmistusohje

  • 2 leipää
  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää sokeri tai siirappi. Vatkaa taikinaan ruisjauhot. Peitä astia liinalla ja anna olla noin 15 minuuttia.
  2. Lisää leseet, suola ja osa jauhoista. Alusta hiivaleipä- tai vehnäjauhot taikinaan käsin vaivaten. Jätä taikina pehmeäksi, niin leivästäkin tulee pehmeää. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 20-30 minuuttia.
  3. Jauhota leivinpöytä, kaada taikina pöydälle ja painele ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kaksi leipää, esimerkiksi pyöreä limppua ja samalle pellille sopiva patukka. Nosta leivät leivinpaperille nousemaan. Peitä liinalla ja anna kohota 20-30 minuuttia.
  4. Pistele leivät ja paista niitä uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se pohjasta koputettaessa kumahtaa, pohjassa on hyvä väri ja leipä tuntuu kevyeltä.
  5. Jäähdytä ritilällä liinalla peitettynä.
  • Vaihtele leivän makua lisäämällä taikinaan mausteeksi esimerkiksi 1-3 rkl öljyä ja ruokalusikallinen Provencen yrttejä tai oreganoa.
Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 18 kertaa
  • Katsottu: 29556 kertaa

Katso myös nämä

Viestit 6

14.7.2010 klo.21:4
Leipuri

Leipuri

Todella hyvää. Juuri sellaista oikeaa vanhan ajan hiivaleipää. Kiitokset reseptistä.

Vastaa
6.9.2010 klo.8:0
Munnikko

Munnikko

On se kyllä kun hiivaleipäänkin pitää sotkeä leseitä..yäk, en ikinä tee tuollaista leipää. Hiivaleipä on vaaleaa ja rapeakuorista mutta pehmeää sisältä.

Vastaa
1.1.2011 klo.17:23
leipuri hi...

leipuri hi...

Hyvää leipää, helppo tehdä ja juuri sellaiset värkit, joita yleensä aina löytyy kaapista. Minun leivän pinta oli rapea…ja todella hyvää. Pohjaan lisäsin fetapurkissa olevaa yritti pitoista öljyä 3 ruokalusikallista. Kiitos reseptistä!!

Vastaa
30.9.2012 klo.16:38
bambam

bambam

tos ihyvää tuli kiitoksia vain

Vastaa
9.5.2014 klo.18:44
JaanaMaria

JaanaMaria

Söin äsken lämmintä hiivaleipää ja aaah miten hyvää se onkaan voin kera.
Laitoin desin ruisleseitä, siirappia valutin ehkä pari ruokalusikallisen verran. Tein kaksi pitkulaista leipää.
En pistellyt niitä ennen uuniin laittoa. Paistoaika oli 20 min.
Kuori ihanan rapeaa ja koska sellaisena sen haluan pysyvänkin en peitä leipiä leivinliinalla lainkaan.
Kiitos helppotekoisen ja erittäin maukkaan hiivaleivän ohjeesta.

Vastaa
29.10.2014 klo.14:8
Jauhoja

Jauhoja

Jouduin lisäämään vehnäjauhoja 4 dl, jotta taikina edes vähä irtosi kulhosta ja käsistä. Nostovaiheessa limput levisivät, eivätkä nousseet.

Nyt uunissa..

Suolaa pitää olla ehdottomasti enemmän!
— uunissa 30 min

Rakenne hyvä, vähän liikaa mielestäni ruisjauhoa. 3 tl suolaa antoi hyvän suolaisuuden.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu