Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kotoinen hiivaleipä

Hiivaleipä on kotoinen herkku ja pienen vaivannäön arvoinen. Tässä ohjeessa hiivaleipä saa makua ruisjauhoista, kaura-ja vehnäleseistä. Katso resepti!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Hiivaleipä

  • 5 dl vettä tai maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 rkl sokeria tai siirappia
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl ruis-, kaura- tai vehnäleseitä
  • 1 tl suolaa
  • noin 8 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Valmistusohje

Hiivaleipä leivotaan näin:

Tästä hiivaleipä-ohjeesta tulee 2 leipää.

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää sokeri tai siirappi. Vatkaa taikinaan ruisjauhot. Peitä astia liinalla ja anna olla noin 15 minuuttia.
  2. Lisää leseet, suola ja osa jauhoista. Alusta hiivaleipä- tai vehnäjauhot taikinaan käsin vaivaten. Jätä taikina pehmeäksi, niin leivästäkin tulee pehmeää. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 20-30 minuuttia.
  3. Jauhota leivinpöytä, kaada taikina pöydälle ja painele ilmat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kaksi leipää, esimerkiksi pyöreä limppua ja samalle pellille sopiva patukka. Nosta leivät leivinpaperille nousemaan. Peitä liinalla ja anna kohota 20-30 minuuttia.
  4. Pistele leivät ja paista niitä uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se pohjasta koputettaessa kumahtaa, pohjassa on hyvä väri ja leipä tuntuu kevyeltä.
  5. Jäähdytä hiivaleipä ritilällä liinalla peitettynä.

Vinkki hiivaleivän maustamiseen:

Voit vaihdella leivän makua lisäämällä taikinaan mausteeksi esimerkiksi 1-3 rkl öljyä ja ruokalusikallisen Provencen yrttejä tai oreganoa.

Katso myös: 7 leipäreseptiä rieskasta juurileipään

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Taikinaterapiaa – nyt leivotaan leipää


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotoinen hiivaleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.