Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kulitsa

Kulitsa on hiivataikinasta leivottua pullaa tai kakkua. Perinteiseen tapaan kulitsasta leikataan viipaleita ja viipaleiden päälle otetaan annos pashaa ja nautitaan.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Kulitsa eli pääsiäispulla

  • 4 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 4 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl suolaa
  • noin 1,7 l vehnäjauhoja (noin 1 kg)
  • 2 rkl kardemummaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 2 dl rusinoita
  • 2 dl kuivattua aprikoosia (tai jauhettua mantelia)
  • 1 pussi saframia (0,5 g) + 0,5 dl maitoa
  • 2 rkl konjakkia, rommia tai cointreau-likööriä
  • 300 g voita tai margariinia

voiteluun:

  • 1 kananmuna

koriste:

  • tomusokeria
  • vettä tai valkuaista
  • pääsiäismakeisia, hedelmämarmeladeja tai nonparelleja

Valmistusohje

Kulitsa eli pääsiäispulla tai pääsiäiskakku leivotaan näin:

  1. Sekoita kädenlämpöinen maito, hiiva ja puolet sokerista keskenään. Lisää puolet jauhoista voimakkaasti vatkaten. Peitä kulho liinalla ja anna juuren kohota noin 30 minuuttia.
  2. Vatkaa kananmunat, suola ja loput sokerista vaahdoksi ja lisää taikinaan. Mausta kardemummalla, vaniljasokerilla, hienonnetulla, kuumaan maitotilkkaan sekoitetulla, hienonnetulla saframilla ja jos haluat konjakilla, rommilla tai citrusliköörillä. Jauhota rusinat ja hienonnetut aprikoosit (tai jauhetut mantelit) ja lisää taikinaan. Alusta vehnäjauhoilla ja lisää pehmeä voi tai margariini. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen pieneen, voideltuun tasapohjaiseen ja suorareunaiseen kakku- tai kohokasvuokaan ja tasoita pinta. Anna kohota vielä kerran noin 30 minuuttia. Voitele munalla.
  4. Paista ensin 225 asteessa noin 20 minuuttia. Pienennä lämpöä 175-180 asteeseen ja anna pääsiäisleipien kypsyä vielä noin tunnin ajan. Peitä kevyesti foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä vähän aikaa, kumoa ne vasta sitten varovasti vuoasta jäähtymään ritilälle.
  6. Jäähtyneen pinnan voit koristaa tomusokerilla tai vedestä ja tomusokerista sekoitetulla kuorrutuksella. Koristele kulitsa makeisilla, marmeladeilla tai nonparelleilla. Sopivankokoisessa, lieriömäisessä vuoassa leivonnaiset kohoavat muodoltaan sienimäisen pulleiksi. Nauti kulitsa pashan kanssa.

Kulitsan ohje on mukaeltu Ritva ja Risto Lehmusoksan  kirjasta ”Venäjän keittiö”. Tällä reseptillä leivot 2-3 kulitsaa.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Sitruunababat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kulitsa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.