Kulitsa pääsiäiskakku

  • Valmistusaika:
    yli 60 min
  • Ateriatyyppi: Makeat leivonnaiset, Kahvikakut
  • Erikoisruokavaliot: Kasvis
Kulitsa pääsiäiskakku

Ainesosat

Määrä Aines
4 dlmaitoa
50 ghiivaa
4 dlsokeria
2kananmunaa
2 tlsuolaa
noin 1,7 l vehnäjauhoja (noin 1 kg)
2 rklkardemummaa
2 rklvaniljasokeria
2 dlrusinoita
2 dlkuivattua aprikoosia (tai jauhettua mantelia)
1 pussisaframia (0,5 g) + 0,5 dl maitoa
2 rklkonjakkia, rommia tai cointreau-likööriä
300 gvoita tai margariinia
voiteluun:
1kananmuna
koriste:
 tomusokeria
 vettä tai valkuaista
 pääsiäismakeisia, hedelmämarmeladeja tai nonparelleja

Lisätietoja:

Valmistusohje

  • 2-3 kulitsaa
  1. Sekoita kädenlämpöinen maito, hiiva ja puolet sokerista keskenään. Lisää puolet jauhoista voimakkaasti vatkaten. Peitä kulho liinalla ja anna juuren kohota noin 30 minuuttia.
  2. Vatkaa kananmunat, suola ja loput sokerista vaahdoksi ja lisää taikinaan. Mausta kardemummalla, vaniljasokerilla, hienonnetulla, kuumaan maitotilkkaan sekoitetulla, hienonnetulla saframilla ja jos haluat konjakilla, rommilla tai citrusliköörillä. Jauhota rusinat ja hienonnetut aprikoosit (tai jauhetut mantelit) ja lisää taikinaan. Alusta vehnäjauhoilla ja lisää pehmeä voi tai margariini. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen pieneen, voideltuun tasapohjaiseen ja suorareunaiseen kakku- tai kohokasvuokaan ja tasoita pinta. Anna kohota vielä kerran noin 30 minuuttia. Voitele munalla.
  4. Paista ensin 225 asteessa noin 20 minuuttia. Pienennä lämpöä 175-180 asteeseen ja anna pääsiäisleipien kypsyä vielä noin tunnin ajan. Peitä kevyesti foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä vähän aikaa, kumoa ne vasta sitten varovasti vuoasta jäähtymään ritilälle.
  6. Jäähtyneen pinnan voit koristaa tomusokerilla tai vedestä ja tomusokerista sekoitetulla kuorrutuksella. Koristele makeisilla, marmeladeilla tai nonparelleilla. Sopivankokoisessa, lieriömäisessä vuoassa leivonnaiset kohoavat muodoltaan sienimäisen pulleiksi.
  • Ohje mukaeltu Ritva ja Risto Lehmusoksan uudesta kirjasta ”Venäjän keittiö”.
Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 11 kertaa
  • Katsottu: 25351 kertaa

Katso myös nämä

Viestit 5

22.3.2010 klo.12:41
lispe

lispe

kulitsa ei ole kakku vaan ortodoksisten ihmisten pääsiäisleipä…

Vastaa
28.3.2010 klo.15:58
Äiree

Äiree

Sellasta että onko mahdollisesti tapahtunut virhe kohdassa 4 jossa käsketään paistaa kakkua yhteensä 1h 20min

Vastaa
30.3.2010 klo.13:2
marma

marma

Paistaisin pääsiäsipullaa 200 asteisessa uunissa korkeintaan 45 minuuttia.

Vastaa
18.4.2011 klo.11:44
Pääsiäisak...

Pääsiäisak...

Hei!Onkohan tässä nyt sekoittunut kulitsa ja baba?Toisen ohjeen mukaan kulitsa paistetaan ilman vuokaa,kuten limput.Baba paistetaan lieriön muotoisessa vuoassa.Mustaa tulee,jos yli tunnin paistetaan.Ja baban päälle laitetaan kuorrutus,muttei kulitsan,jonne tehdään kirjaimet XP.
Kuka tietäisi ”oikeat”ohjeet?Tosin eri paikkakunnilla on omat ohjeensa…
Hyvää Pääsiäistä kaikille leipojille!

Vastaa
23.4.2011 klo.23:3
arvuutelle...

arvuutelle...

Baba on pullamaisempi ja makeampi ja yleensä kostutetaan jollakin, annetaan vetäytyä ja kuorrutetaan sokerikuorrutuksella.
Kulitsa on tosiaan leipämäisempi ja siihen laitetaan kuorituilla kokonaisilla manteleilla kirjaimet XB (Hristos Voskrese = Kristus on ylosnoussut) ennen kypsennystä ja tietyllä tavalla alunperin. Minäkin mielelläni kuulisin, onko tietoni tältä osin oikeaa, erityisesti kulttuurisesti :)

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu