Ruoka

Lihamureke kypsyy meheväksi uunissa – Kotilieden parhaat murekeohjeet isoäidin reseptistä moderneihin muotoihin

Mehevä lihamureke sopii arkeen ja juhlaan. Mikä parasta, se on helppo valmistaa ja syntyy edullisista raaka-aineista isommallekin väelle.

Lihamureke on oiva vaihtoehto arkiruoaksi, sillä se on helppo valmistaa kerralla isommallekin porukalle. Lihamureke sopii erinomaisesti myös juhlavaksi sunnuntairuoaksi.

Mureke on myös siitä kätevä, että se syntyy nopeammin kuin pullien pyörittely tai pihvien paisto. Se kypsyy näppärästi uunissa aterian muiden lisukkeiden, kuten uuniperunoiden tai -juuresten kanssa. Pinnalta rapeaksi kypsytetty mureke on sisältä ihanan mehevää ja täyttämällä murekkeen onnistuu luoda mitä erilaisimpia maukkaita makuelämyksiä.

Kun vähän käyttää mielikuvitusta, lihamureke taipuu moniin makuihin ja sitä on helppo tuunata erilaisilla höysteillä. Pilko murekemassaan kasviksia tai sieniä, murustele joukkoon fetaa tai vuohenjuustoa ja korvaa perinteinen kermaviili vaihteeksi paksulla jogurtilla tai lorauksella omenamehua. Vaihda naudanliha lampaan- tai broilerinjauhelihaan ja kääräise mureke joku kerta kaalinlehteen tai munakoisoviipaleisiin.

Lue myös: Jureke – kekseliäs satokauden resepti hurmasi jauhelihakansan

Perinteinen lihamureke tehdään jauhelihasta

Lihamureke syntyy perinteisesti jauhelihasta tehdystä taikinasta, joka muotoillaan uunivuokaan pitkulan muotoiseksi. Maukas jauhelihamureke kiinteytetään korppujauhoilla ja kananmunalla, ja se saa maustetaan kevyesti pippurilla ja valkosipulilla.

Purutuntumaa tuova cashewpähkinärouhe tuo mainion lisämaun murekkeelle. Pähkinäinen jauhelihamureke kääritään pekoniviipaleisiin, jotka mehevöittävät jauhelihamassan. Tarjoa herkulliset murekviipaleet pehmeän maalaismuusin, höyrytettyjen herneiden ja ruskean kastikkeen kera.

Minikokoiset pikkulihamurekkeet ovat nopea paistaa ja sopivat siten kiireisen arkeen. Valmiiksi annoskokoiset pikkumurekkeet saavat upean maun vuohenjuustosta, aurinkokuivatuista tomaateista ja kapriksista.

Lihamureketta piristävät juusto, savoijinkaali ja sienet

Mureke juustosydämellä on oiva valinta viikonlopuksi tai arjen herkutteluun. Parmesaanijuusto sulaa murekkeen sisälle uunissa ja sitä täydentävät tomaatit ja tuoreet yrtit luoden välimerellisen makumaailman.

Kaaliruokien ystävälle maistuu savoijinkaalimureke, joka kääritään savoijinkaalin lehtiin. Kaalimureke saa hienoisesti makeutta omenamehusta sekä lisämakua oliiveista.

Täytetty lihamureke saa pinnalleensa näyttävän pekoniraidoituksen. Murekkeen täyte on maukas sekoitus sipulia, valkosipulia, persiljaa ja erityisesti herkkusieniä.

Katso myös Anna.fi: Lindströmin mureke

Lihamureke broilerista, gotlantilaisittain tai kreikkalaisittain

Vaihtelua lihamurekkeeseen saat valmistamalla sen broilerin jauhelihasta. Broilerimureke on maukkautensa lisäksi erittäin kevyt arkiruoka. Se saa rutkasti makua currysta, paprikajauheesta ja sitruunamehusta.

Lammas maistuu myös pääsiäisen ulkopuolella. Lampaanjauhelihasta valmistettava gotlantilainen lammasmureke mehevöityy uunissa sipuleiden ja punaviinin kera.

Kreikkalaisesta lihamurekkeesta ei makua puutu. Fetajuusto, valkosipuli ja kreikkalainen jogurtti tuovat murekkeeseen reilusti Välimeren aromeja. Maukas mureke kruunataan peittämällä se munakoisoviipalein.

Lihamureke on maukasta uuniruokaa arkeen, joka maistuu koko perheelle. Mureke onnistuu valmistaa lihan lisäksi mainiosti myös kalasta ja kasviksista. Katso maukkaat ohjeet!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihamureke kypsyy meheväksi uunissa – Kotilieden parhaat murekeohjeet isoäidin reseptistä moderneihin muotoihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.