Loimutettu peuran ulkofilee
Loimutettu peuran ulkofilee on juhlavaa herkkua. Kun peuran ulkofileen lämpötila on sopiva ja lihan pinta paahtuu kiinni, ei juuri nesteitä valu lihasta kypsentämisen aikana. Tunnin verran loimulla kypsennetty filee on vielä sisältä mehevän punaista.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 9 annosta
- Gluteeniton
- Maidoton
Ainekset
Peuran ulkofilee
- 1 ½ kg kokonainen peuran ulkofilee
Marinadi:
- mustapippuria
- rosmariinia
- noin 1 dl pistaasiöljyä
- ½ - ¾ dl punaviiniä
- ½ ruukkua basilikaa
Mausteeksi:
- rouhittua merisuolaa
Liekitykseen
- 4 cl konjakkia
Valmistusohje
Loimutettu peuran ulkofilee valmistuu helposti näin:
- Sekoita marinadi ja anna lihan maustua yön yli jääkaapissa.
- Ota peuran filee huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen kypsentämistä. Pyyhi pinta ja hiero pintaan vasta nyt suolaa. Kiinnitä fileen paksumpi pää alaspäin puutapeilla tukevalle lankulle, johon on porattu tapin kokoisia kiinnitysreikiä.
- Kypsennä tulen loimussa, aluksi lähempänä tulta niin pinta menee kiinni. Valele fileetä välillä marinadilla. Kypsymisaika riippuu tulen voimakkuudesta, lihan laadusta ja koosta. Esimerkiksi kokonainen naudan sisäfilee kypsyi melko lempeässä lämmössä noin tunnin ja jäi vielä sisältä mehevän punaiseksi.
- Siirrä ulkofilee lähemmäksi hiillosta, niin että pinta lämpiää. Valele peuran ulkofilee konjakilla ja liekitä.
Vinkki: Hiilloksella voi kypsentää folioon kiedottuja perunoita tai kypsennä perunat uunissa. Herkullista on bataatti, joka kypsennetään kuorineen puolikkaina voisulalla siveltynä uuniperunan tapaan.
Lue myös Anna.fi: Näin paistat poronfileen meheväksi.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Loimutettu peuran ulkofilee