Reseptit

Maahisen juhlapiiras

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Pohja ja kansi

  • 200 g voita tai margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 3 dl mustaleimajuustoraastetta
  • 0.5 dl Kylmää vettä

Lihatäyte

  • voita tai öljyä paistamiseen
  • 1 iso sipuli
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 300 g hirvenjauhelihaa tai naudan paistijauhelihaa
  • 3-4 katajanmarjaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl suolaa

Sienitäyte

  • voita tai öljyä paistamiseen
  • noin 5 dl metsäsieniä tai 2 dl ryöpättyjä tai pakastettuja sieniä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl mustaleimajuustoraastetta

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Valmistusohje

Maahisen juhlapiiras

1. Sekoita kulhossa jauhot, suola, juustoraaste ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää lopuksi jääkylmä vesi muruiseen seokseen. Voit tehdä taikinan myös monitoimikoneella. Anna taikina levähtää jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppu rasvassa. Ruskista jauheliha ja mausta seos.

3. Sulata sienitäytteen rasva pannussa ja paista sieniä hieman. Kun neste on haihtunut vähäiseksi, lisää jauhot ja lopuksi kerma. Keitä kastiketta hiljalleen, kunnes se sakenee. Lisää mausteet.

4. Ota yli puolet taikinasta ja painele se piirakkavuokaan. Lisää jauhelihaseos ja sen päälle paksu sienikastike. Lisää pinnalle vielä juustoraastetta. Kauli taikinan loppu kanneksi. Jos haluat, voi taikinasta tehdä kuvioita piirakan päälle. Voitele piirakan kansi kananmunalla ja kypsennä piirasta 225-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Vinkki: Paras kastike tulee korvasienistä, mustista torvisienistä, mutta siihen käyvät myös kantarellit ja suppilovahverot. Keväällä piirakan voi tehdä paistijauhelihasta ja parsamuhennoksesta.

Ohje: Anita Jungar, Lieto


Kommentoi

Kommentoi juttua: Maahisen juhlapiiras

Sinun täytyy kommentoidaksesi.