Mustikkakukko
Mustikkakukko tuoreista mustikoista valmistettuna on ikimuistoisen hyvä suomalainen jälkiruokaherkku. Samaan tapaan voit valmistaa pienissä ruukuissa annoksina tarjottavia pikkurättänöitä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Ainekset
Mustikkakukko
- 250 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl ohrajauhoja
- 3 ½ dl ruisjauhoja
Täyte
- 1 ½ l mustikoita
- 1 dl sokeria
Valmistusohje
Mustikkakukko tehdään helposti näin:
- Sekoita sulatettuun rasvaan sokeri ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikinaa ohueksi kuoreksi voideltuun uunivuokaan tai saviruukkuun ja sen reunoille. Säästä vajaa kolmannes taikinasta kanneksi.
- Kaada keskelle mustikat ja ripottele mausteeksi sokeria. Taputtele loput haprakasta taikinasta pieniksi levyiksi ja rakenna niistä mustikkakukkoon kansilevy. Ummista reunat pyyhkimällä reuna tasaiseksi.
- Paista mustikkakukko 200 asteessa tai kiertoilmauunissa 175 asteessa tunnin ajan. Kuori ei saa palaa hitaan kypsymisen aikana. Tarjoa jälkiruoaksi haaleana tai kylmänä vaniljakastikkeen tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Vinkki! Syksyllä täytteeksi sopivat mainiosti myös puolukat. Mustikkakukon voi pakastaa, sulattaa ja kuumentaa uunissa ennen tarjoamista. Mustikkakukko on parhaimmillaan, kun se tehdään tuoreista mustikoista. Mutta onnistuu rättänä myös pakastemustikoista, joukkoon voi lisätä myös pakastevadelmia.
Lue myös: Kesän parhaat mustikkaherkut
Lue myös Anna.fi: Mustikka-talkkunajuoma
Kommentoi
Kommentoi juttua: Mustikkakukko