Ruoka

Mustikkapiirakka on kauden rakastetuin herkku – valitse Kotilieden hittiohjeista oma lempparisi

Mustikkapiirakka on täydellistä kahvipöydän tarjottavaa niin kotona kuin mökilläkin. Kokosimme ohjeet, jotka sopivat niin perinteisen ystävälle, kokeilunhaluiselle kuin gluteenittomallekin leipojalle.

Mustikkapiirakka tulee mieleen, kun mättäät ovat sinisenään mustikoita. Silloin on aika suunnata metsään ämpäri kädessä. Parhaimmillaan mustikka on suoraan varvusta riivittynä ja toiseksi parasta varmasti piirakan päällä. Tässä yhteen koottuna Kotilieden parhaat mustikkapiirakat, jotka katoavat hetkessä parempiin suihin.

Lue myös: Marjapiirakka kruunaa kahvihetken – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista ohjeista

Mustikkapiirakka vastapoimituista mustikoista on parasta kesässä ja eittämättä metsäreissun arvoinen herkku. Mustikkapiirakka on suomalaisille niin rakas perinneherkku, että se ansaitsee oman juhlapäivänsä.  Mustikkapiirakkapäivää vietetään 6.8.

Pohjataikina: rapea muro, pehmeä pulla vai kenties gluteeniton herkku?

Mustikkapiirakkaohjeita lienee lähes yhtä monta kuin on leipureitakin. Suosituin lienee muropohjainen, johon vaihtelua saa erilaisilla jauhoseoksilla, kuten ruis- tai grahamjauhoilla. Supermehevä piirakkapohja syntyy lisäämällä pohjataikinaan esimerkiksi mantelijauhoja. Myös mantelimassa tuo muropohjaiseen piirakkaan makua ja mehevyyttä.

Toiset liputtavat pehmeän, pullapohjaisen piirkan puolesta, joka vie ruokamuistoissa lapsuuden kesiin. Kiireinen oikaisee valmiilla pakastetaikinalla, ja onnistuupa mustikkapiirakka helposti myös gluteenittomana.

Lue myös: Gluteeniton marjapiirakka maistuu kaikille – nappaa talteen neljä suosittua ohjetta

Mustikkapiirakka: Täyte tuo piirakkaan vaihtelua 

Täytteeseen riittää yksinkertaisimmillaan mustikat, joko tuoreet tai pakastetut, ja ripaus sokeria sekä hieman perunajauhoja sitomaan kostetutta. 

Mamman marjapiiraka tapaan kermaviilillä mehevöitetty mustikkapiirakka lienee yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista leivonnaisista. Uutta twistiä klassikkoleivonnaiseen saa korvaamalla kermaviilin esimerkiksi paksulla jogurtilla tai rahkalla. Muista myös maustetut rahkat, esimerkiksi sitruuna- ja vaniljarahka sopivat täydellisesti mustikkapiirakan makuun!

Piirakan täytteessä voi mustikoiden lisäksi käyttää muitakin marjoja tai esimerkiksi suklaata, leikitellä piirakan ulkonäöllä tai tehdä piirakan vaikka vegaanisena. Vain mielikuvitus on rajana! 

mustikkapiirakka
Maistuisiko mustikkapiirakka perinteiseen tapaan vai pienellä twistillä? Kuva: Jorma Marstio

Mustikkapiirakka moneen makuun

Mustikkapiirakoita on joka makuun. Rukiisen mustikkapiirakan juju on, kuten nimikin kertoo, ruis. Sitä lisätään sekä pohjataikinaan että mustikoista ja tomusokerista pikaisesti keitettyyn hilloon, jolla mehevä rahkatäyte marmoroidaan. Muutoin mustikkapiirakka valmistuu helposti perinteistä mamman marjapiirakan ohjetta mukaillen. 

Helppo mustikkapiiras ilahduttaa kiireistä ja laiskaa leipuria sekä niitä, jotka ovat leivontapuuhissa hieman taitamattomampia. Tästä piirakasta helpon tekee se, että kaikki pohjataikinan ainekset voi mitata suoraan monitoimikoneeseen ja pyöräyttää sekaisin. Mantelimassa antaa mustikkapiirakan pohjalle täyteläistä herkullisuutta. 

Tähän piirakkaan uutta ilmettä tuovat kookoshiutaleet, jotka mustikoiden kanssa muodostavat huippuhyvän makuparin.  Mustikkapiirakka kookoshiutaleiden kera maistuu perinteiseen tapaan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Perinteisiin mustikkaleivonnaisiin kuuluu myös mustikkakukko, jossa mehukas mustikkatäyte kätketään rapean ruiskuoren alle. 

Jos haluaa hiukan pehmentää mustikoiden makua, voi piirakan täytteeseen lisätä vaikkapa maitorahkaa. Mustikka-rahkapiirakka on lempeä ja mehevä kesäleivonnainen, joka ei välttämättä kaipaa kaverikseen edes perinteistä vaniljakastiketta. 

Mustikka ja sitruuna ovat oiva makupari. Sitruunainen mustikkatorttu antaa vanhalle suosikille uuden säväyksen. Mehevän mustikkapiirakan täytteeksi puolestaan keitetään sitruunalla maustettu mustikkakiisseli, ja piirakan pinnalle ripotellaan rapeaa kauramurua.

Kookoksella maustettu mustikka-murupiirakka syntyy käden käänteessä. Taikinan voi tehdä valmiista murotaikinasta, josta tehdään niin piirakkapohja kuin pinnalle punottu taikinaristikkokin. Nopeaa, helppoa ja takuuvarmasti herkullista.

Kun leivot isolle joukolle, on uuninpelti kätevin paistoalusta. Pellillinen mustikkapiirakkaa valmistuu näppärästi tätä ohjetta seuraten.

Mustikkapiirakka – pehmeä pohja syntyy pullataikinasta 

Pullataikinapohjainen mustikkapiirakka tuo kielelle lapsuuden ruokamuiston. Se maistuu niin hyvältä, että piirakkaa kannattaa leipoa kerralla koko pellillinen. 

Jos haaveilet hieman erilaisesta pullapohjaisesta mustikkapiirakasta, tartu tähän ohjeeseen. Reilusti kardemummalla ja kanelisokerilla maustettu pohjataikina ja mehevä mustikkatäyte ovat ihania yhdessä. Mustikoiden sekaan on piilotettu myös keksimuruja sekä vadelmahilloa.

Tähtipulla mustikka-puolukkatäytteellä on jotain pullan ja piirakan väliltä. Sen kerroksiin ja kierteisiin piiloutuu vaniljalla maustettua tuorejuustoa, mustikoita sekä kirpsakoita puolukoita. Näyttävä pulla sopii lahjaksi tai omaan herkutteluun.

Lue myös Anna.fi: Maistuisiko mustikkapiirakka pullataikinasta vai kenties mustikka-marenkitorttu? Parhaat mustikkareseptit herkutteluun

Mustikkapiirakat gluteenittomaan ja vegaaniseen ruokavalioon

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavienkaan ei tarvitse jäädä ilman kesän suosikkia. Gluteeniton mustikkapiirakka syntyy helposti Kotilieden ohjeella. Käytä gluteenittomaan piirakkapohjaan gluteenitonta leipäjauhoseosta. Kermaviili tekee mustikkapiirakan täytteesta mehevää ja herkullista.

Somat, gluteenittomat pikkupiirakat valmistuvat pieniin annosvuokiin. Pohjataikinaa maustaa kaneli ja kookos, täytteeksi lisätään tuoreiden marjojen sijaan mustikkahilloa.

Vegaaniystävää on mukava hemmotella kotimaisista mustikoista valmistetuilla raakakakun tapaan valmistetuilla leivoksilla, joita leipoessa ei tarvitse hikoilla kuuman uunin ääressä.

Kaipaatko jotain uutta ja erilaista? Modernit mustikkapiirakat tuovat kahvipöytään jujua

Jos haluat yllättää vieraasi tai kokeilla jotain uutta ja erilaista, leivo mustikkapiirakka vaihteeksi ranskalaisen avopiirakan eli galetten muotoon. Mustikka-marenkigalette on verrattain rustiikkinen ja rento leivonnainen, johon  italialainen marenkihuntu tuo hienostuneen loppusilauksen.

Valuva mustikka-valkosuklaakakku vie kielen mennessään. Kun jätät leivonnaisen sisältä hieman valuvaksi, saat kakun ja kastikkeen samassa, näppärää! Jos taas haluat kiinteämmän lopputuloksen, anna leivonnaisen kypsyä pidempään jälkilämmössä. Jäähdytä ja anna vetäytyä huolella vielä jääkaapissa.

Mustikkabanoffee yhdistää kotoisen mustikkapiirakan ja brittiläisen banaani-kinuskipiirakan. Sokeriton piirakkapohja paistetaan yksinään uunissa ja annetaan jäähtyä ennen makeiden täytekerrosten levittämistä. Ensimmäinen kerros koostuu pensasmustikoista ja mustaherukkahyytelöstä. Seuraavaksi tulevat reilu kerros ohuita banaaniviipaleita sekä kondensoidusta maidosta ja turkkilaisesta jogurtista valmistettu pehmeä täyte. Piiraan pinnalle ripotellaan tuoreita mustikoita, minkä jälkeen herkku on valmis nautittavaksi.

Psssst! Jos mielesi tekee jäätelöä, mutta mustikkapiirakan makumaailma houkuttelee, kokeile tätä ihanaa mustikkapiirakkajäätelöä. Vanhat makumuistot uudessa paketissa!

Ohje: Helppo mustikkapiirakkajäätelö

Nyt tarkkana! Paistaminen on taitolaji

Suurin kompastuskivi mustikkapiirakan leipomisessa lienee sen paistaminen. Muista, että ohjeessa annettu paistoaika on vain suuntaa antava. Paistoaikaan vaikuttaa moni tekijä, kuten se millaista vuokaa käytät. Metalli johtaa lämpöä hyvin, joten metallivuoassa paistettu piirakka kypsyy nopeammin kuin keraamisessa.

Voit tehdä mustikkapiirakan tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjaiseen, josta sen voi nostaa kauniisti vadille. Uuninpelti on näppärä paistoalusta, kun leivot isolle joukolle.

Hyvässä ohjeessa on piirakkavuoan koko mainittu, sillä vuoan koko ja siten taikinan paksuus vaikuttaa sekin kypsymisnopeuteen. Mitä laakeampi vuoka ja ohuempi pohja, sitä nopeammin mustikkapiirakka kypsyy.

Mustikkapiirakka paistetaan uunin alatasolla, jotta pohja ennättää kypsyä ennen kuin pinta palaa. Tarkkaile leivonnaistasi paiston loppuvaiheessa ja nappaa se uunista, kun se vaikuttaa mielestäsi kypsältä. Tarvittaessa voi lisätä leivinpaperin vuoan pinnalle ja jatkaa paistamista, kunnes leivonnainen on kauttaaltaan kypsä.

Vaniljakastiketta, -jäätelöä vai kenties jotain muuta

Perinteisesti mustikkapiirakan kanssa nautitaan vaniljakastiketta. Myös vaniljajäätelö maistuu leivonnaisen kanssa erityisesti vielä uunilämpimän piiraan kyljessä. Osa suosii myös kermavaahtoa, modernimpi piirakan kylkiäinen syntyy tomusokerilla tai lemon curdilla maustetusta paksusta jogurtista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustikkapiirakka on kauden rakastetuin herkku – valitse Kotilieden hittiohjeista oma lempparisi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.