Norjalaiset vaaleat piparkakut (Pepperkaker)
Norjalaiset piparkakut ovat perinteisiä suomalaisia pipareita vaaleampia. Ohuiden piparien rakenne on rapea ja maku miellyttävän mausteinen. Ohje norjalaiselta ruokatoimittaja Aase Stromstadilta Oslosta: "Norjalaisen tavan mukaan jouluksi leivotaan vähintään seitsemän sorttia perinteisiä perheen ja paikkakunnan leivonnaisia."
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 120 annosta
Ainekset
Norjalaiset vaaleat piparkakut:
- 150 g voita tai margariinia
- 1 dl vaaleaa siirappia
- 2 dl sokeria
- 1 dl kermaa
- 6 dl vehnäjauhoja
- 0.5 tl neilikkaa
- 0.5 tl inkivääriä
- 0.5 tl maustepippuria
- 2 tl kanelia
- 1 tl leivinjauhetta
leivontaan:
- 1 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
- Sekoita kattilassa siirappi, sokeri ja voi tai margariini. Kuumenna, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä seos.
- Lisää kerma. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin. Peitä taikina ja anna olla viileässä seuraavaan päivään.
- Pehmennä palanen taikinaa käsissä ja kauli se jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 3 mm paksuksi levyksi. Ota muotilla kuvioita ja nosta ne leivinpaperille.
- Paista 175 asteessa piparkakkujen koosta riippuen noin 6-10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä tai tasaisella alustalla. Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.
Katso myös: Eestiläiset piparkakut
Lue myös: Kuorrutus kruunaa piparkakut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Norjalaiset vaaleat piparkakut (Pepperkaker)