Norjalaiset vaaleat piparkakut (Pepperkaker)

Norjalaiset vaaleat piparkakut (Pepperkaker) 

60+
min
yli 60 min

Ainekset

150 g voita tai margariinia
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
1 dl kermaa
6 dl vehnäjauhoja
0.5 tl neilikkaa
0.5 tl inkivääriä
0.5 tl maustepippuria
2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta

leivontaan:

1 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

  1. Sekoita kattilassa siirappi, sokeri ja voi tai margariini. Kuumenna, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä seos.
  2. Lisää kerma. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin. Peitä taikina ja anna olla viileässä seuraavaan päivään.
  3. Pehmennä palanen taikinaa käsissä ja kauli se jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 3 mm paksuksi levyksi. Ota muotilla kuvioita ja nosta ne leivinpaperille.
  4. Paista 175 asteessa piparkakkujen koosta riippuen noin 6-10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä tai tasaisella alustalla. Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.
  • Norjalaiset piparkakut ovat perinteisiä suomalaisia pipareita vaaleampia. Ohuiden piparien rakenne on rapea ja maku miellyttävän mausteinen. Ohje norjalaiselta ruokatoimittaja Aase Stromstadilta Oslosta: “Norjalaisen tavan mukaan jouluksi leivotaan vähintään seitsemän sorttia perinteisiä perheen ja paikkakunnan leivonnaisia.”

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Kotiliesi