Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Norjalaiset vaaleat piparkakut (Pepperkaker)

Norjalaiset piparkakut ovat perinteisiä suomalaisia pipareita vaaleampia. Ohuiden piparien rakenne on rapea ja maku miellyttävän mausteinen. Ohje norjalaiselta ruokatoimittaja Aase Stromstadilta Oslosta: "Norjalaisen tavan mukaan jouluksi leivotaan vähintään seitsemän sorttia perinteisiä perheen ja paikkakunnan leivonnaisia."

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
120  annosta

Ainekset

Norjalaiset vaaleat piparkakut:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl kermaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 tl neilikkaa
  • 0.5 tl inkivääriä
  • 0.5 tl maustepippuria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta

leivontaan:

  • 1 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

  1. Sekoita kattilassa siirappi, sokeri ja voi tai margariini. Kuumenna, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä seos.
  2. Lisää kerma. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin. Peitä taikina ja anna olla viileässä seuraavaan päivään.
  3. Pehmennä palanen taikinaa käsissä ja kauli se jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 3 mm paksuksi levyksi. Ota muotilla kuvioita ja nosta ne leivinpaperille.
  4. Paista 175 asteessa piparkakkujen koosta riippuen noin 6-10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä tai tasaisella alustalla. Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.

Katso myös: Eestiläiset piparkakut

Lue myös: Kuorrutus kruunaa piparkakut

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Norjalaiset vaaleat piparkakut (Pepperkaker)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.