Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Omenahyve

Antellin leipomo aloitti 1880 nimensä mukaisesti Katri Antellin perustamana yhden naisenleipomona. Vuonna 1899 perustettiin Ouluun ensimmäinen Antellin kahvila. Avajaisissa tarjottiin hyvänä sokerileipurina tunnetun kahvilanpitäjän leipomaa omenahyvettä. Silloin äppelpaita sai ottaa 25 pennillä niin paljon kuin ilikesi ottaa. Omenahyve on vieläkin konsernin kuuluisin täytekakku, marenkia, runsaasti omenalohkoja ja vaniljakreemiä sisältävä herkku tarjotaan reilusti annostellun vaniljakastikkeen kera.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Omenahyve, pohja

  • 100 g voita
  • 50 g sokeria
  • 25 g kananmunaa
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 1 g suolaa

Kreemi

  • 50 g kuohukermaa
  • 50 g maitoa
  • 25 g keltuaista
  • 25 g sokeria
  • 1 g vaniljasokeria
  • 8 g maissitärkkelystä
  • 70 g margariinia

Omenat

  • 5 omenaa
  • 150 g vettä
  • 150 g sokeria

Marenki

  • 85 g valkuaista
  • 165 g sokeria

Päälle

  • 15 g omenamarmeladia

Valmistusohje

Omenahyve kahvila Antellin ohjeella leivotaan näin:

1. Sekoita 100 grammaa huoneenlämpöistä voita ja 50 grammaa sokeria keskenään. Lisää 25 grammaa kananmunaa joukkoon vähitellen sekoittaen. Sekoita 150 grammaa vehnäjauhoja ja yksi gramma suolaa keskenään. Lisää ne taikinaan. Älä vaivaa liikaa. Pyörittele taikinasta pallo, peitä tuorekelmulla ja anna levätä jääkaapissa kaksi tuntia. Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinoista tasakokoiset ja -paksuiset pyöreät pohjat. Paista pohjat kiertoilmauunissa 210 asteessa kauniin ruskeiksi noin 10 minuuttia uunin tehosta riippuen.

2. Mittaa 50 grammaa kuohukermaa, 50 grammaa maitoa, 25 grammaa keltuaista, 25 grammaa sokeria, yksi gramma vaniljasokeria, kahdeksan grammaa maissitärkkelystä kattilaan. Keitä hiljaisella lämmöllä kunnes vaniljakiisseli alkaa paksuuntumaan. Älä kypsennä liikaa etteivät keltuaiset kypsy liikaa. Lisää kuutioitua margariinia 70 grammaa vaniljakiisselin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna valmiin kreemin levätä yön yli jääkaapissa. Vaahdota kreemi seuraavana päivänä.

3. Kuori viisi omenaa. Leikkaa omenasta karkeaa kuutiota. Kiehauta 150 grammaa vettä ja 150 grammaa sokeria kattilassa. Lisää omenakuutiot ja hauduta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Anna haudutettujen omenakuutioiden olla yön yli jääkaapissa. Valuta omenat ennen käyttöä.

4. Vaahdota 85 grammaa valkuaisia kevyesti. Lisää 165 grammaa sokeria pikkuhiljaa vaahdon joukkoon, samalla koko ajan vatkaten. Vaahdota, kunnes marenkimassa on napakkaa ja siihen jää teräviä huippuja.

5. Annostele ensimmäisen kakkupohjan päälle puolet omenoista. Lisää päälle puolet kreemistä. Lisää päälle toinen kakkupohja ja täytä samalla tavalla. Lisää viimeinen kakkupohja kanneksi. Voitele omenahyve kauttaaltaan omenamarmeladilla. Levitä ohut kerros marenkia kakun päälle sekä reunoille. Pursota marenki kauniiksi ruusukkeiksi kakun päälle. Paista marenkiin väriä uunissa 210 asteessa 1–2 minuuttia uunin tehosta riippuen. Voit myös jättää marengin paistamisen väliin, näin saat valkoisen kakun.

6. Tarjoa omenahyve vaniljakastikkeen kera.

Resepti on julkaistu Kotiliedessä ensimmäisen kerran 2008 artikkelikokonaisuudessa Makumatkalla maakunnissa. Kotiliesi sai reseptin käyttöönsä silloin. Antellin tuotekehityspäällikkö on muokannut ohjeen marraskuussa 2022 kotikeittiöihin paremmin sopivaan muotoon. Resepti on päivitetty uuteen muotoon 22.11.2022 Antellin uuden ohjeen pohjalta.

Omenahyve on omenainen kerroskakku, jolla on pitkä historia. Kuva: Norman Ojanen / kuva julkaistu Kotilieden artikkelissa 2008 Makumatkalla maakunnissa.

Lue myös: Mantelinen omenakakku

Lue myös Anna.fi: Herkkuja omenasta – 10 tapaa hukata omenasato


Kommentoi

Kommentoi juttua: Omenahyve

Tintti

Puuttuu vaniljatäytteen ohje

Sanna Mansikkamäki

Hei, vaniljakreemitäyte on lisätty ohjeeseen. t. Kotiliesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.