Reseptit

Paras joululeipäni

Ainekset

  • 3 dl kermaa tai maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 600 g vehnäjauhoja
  • 250 g voita
  • 150 g sokeria
  • ripaus suolaa
  • 125 g mantelirouhetta
  • 1.5 tl kardemummaa
  • 125 g korintteja
  • 125 g rusinoita
  • 125 g sukaattia

voiteluun:

  • voisulaa

pinnalle:

  • tomusokeria

Valmistusohje

Paras joululeipäni
  • 2 pitkoa
  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja alusta vehnäjauhoilla. Kohota kaksinkertaiseksi.
  2. Lisää mausteet, mantelirouhe ja sulatettu voi. Alusta taikina uudelleen. Kohota taas kaksinkertaiseksi.
  3. Kaaviloi kohonnut taikina noin 4 sentin paksuiseksi levyksi. Ripottele pinnalle puolet rusinoista ja sukaateista. Taita taikina kahtia ja kaaviloi uudelleen. Lisää loput hedelmät ja pyöritä levy rullalle siten, että saumapuoli jää ylöspäin. Nosta pitkä rulla leivinpaperille ja kulmittain pellille. Voitele pitko voilla ja kohota noin 20 min.
  4. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan, mutta pienennä lämpöä, kun pulla on saanut kauniin värin. Voitele pullaa paistamisen aikana pari kertaa voisulalla ja kypsänä vielä kerran. Ripottele pinnalle tomusokeria.
  5. Kiedo jäähtynyt leivonnainen folioon ja säilytä viileässä. Parasta vasta 3-4 viikon vanhana. Kun leikkaat pitkon 2-3 osaan, saat joululeivästä hyvän lahjan.
  6. Sirottele pitkon päälle tomusokeria ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi tarjolle.
  • ”Tämä saksalaistyyppinen joulupulla on joululeipäni, jonka leivon jo paljon ennen joulua,” kertoo ohjeen lähettäjä Aune Lehtinen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras joululeipäni

Sinun täytyy kommentoidaksesi.