Paras kaalilaatikko

  • Valmistusaika:
    yli 60 min
  • Ateriatyyppi: Pääruoat
  • Erikoisruokavaliot: Sokeriton
Paras kaalilaatikko

Ainesosat

Määrä Aines
1 kgkaalia
350 gjauhelihaa
1 dlpuuroriisiä
 suolaa
 voita tai margariinia

Lisätietoja:

Valmistusohje

Kaalilaatikko on tuttu kotiruoka, jonka tuntevat kaikki. Perinteisen, pitkään uunissa haudutetun kaalilaatikon perusraaka-aineena on keräkaali, jonka joukkoon sekoitetaan jauhelihaa, sipulia, riisiä ja mausteita.

1. Keitä riisi kypsäksi. Silppua kaali pieniksi palasiksi ja ruskista sopivina erinä pannussa.

2. Ruskista jauheliha. Sekoita riisi, kaali ja jauheliha keskenään ja mausta seos suolalla.

3. Levitä seos voideltuun uunivuokaan. Paista kaalilaatikkoa 175 asteessa ensin vähän aikaa ilman kantta niin pinta saa väriä. Kesäkaali saa kypsyä reilun tunnin ja talvikaali pari tuntia.

Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 116 kertaa
  • Katsottu: 189513 kertaa

Katso myös nämä

Katsomyös 56

Viestit 59

16.1.2010 klo.11:3
makkone

makkone

Ohrasuurimot toimivat mun mielästä paremmin kuin riisi, ja ovat ekologinen vaihtoehto läheiseudulta.

Vastaa
5.3.2010 klo.13:45
Makkonenko

Makkonenko

Ahaa, en tiennytkään että ohrasuurimot ovat gluteiinittomia.

Vastaa
8.4.2010 klo.15:19
Kemppainen

Kemppainen

Ohrasuurimot eivät toimi paremmin. Puuroriisiä sen olla pitää, maistuu paremmalta.

Vastaa
12.5.2010 klo.4:58
Tässäkö ko...

Tässäkö ko...

Tuota ohjetta en missään nimessä kokeilisi. Mautonta ja kuivaa…

Vastaa
21.5.2010 klo.23:11
mammas

mammas

Niin missä on neste tästä? Ja paprikat pippurit?

Äitini, joka yleensä tekee tosi perisuomalaista suolapippurityyppistä kotiruokaa, toi vähän aikaa sitten meille ison erän ohrasuurimoilla kyllästettyä kaalilaatikkoa, joka oli maukas ja mehukas. Täytyypä kysyä resepti tänne.

Vastaa
7.7.2010 klo.13:48
Mummi -45

Mummi -45

Kyllä tähän kaalilaatikkoon mehevyyttä saa,kun laittaa suolan sijasta lihalientä.Nam.

Vastaa
20.8.2010 klo.12:1
Liisamarke...

Liisamarke...

Kaalin keitinvesi pitää tietenkin käyttää ja siitä tulee kosteutta. Olen kuullut että ripaus etikkaa tekee hyvän säväyksen. En ole itse kokeillut.

Vastaa
22.8.2010 klo.17:49

Aion tehdä tämän kaalilaatikon ensi tilassa. Vaikuttaa lupaavalta!

Vastaa
28.9.2010 klo.10:50
juupa

juupa

Ohraryynit eivät ole gluteenittomia!!
Ohjeesta puuttuu kaikki! siirappi,lihaliemikuutio,neste?
että semmosta ;D Omareseptini on paljon paljon parempaa…..

Vastaa
29.9.2010 klo.9:48
Tuula kokk...

Tuula kokk...

Aika kuivahkolta vaikuttaa tuo resepti. Jättäisin ainakin otsikosta sanan ”Paras” pois. Ohra ei ole gluteenitonta! Kaalista tulee hyvää niinkin, että jättää riisitkin pois, mutta laittaa esim. ruokakermaa ja mausteita jauhelihan lisäksi ja antaa muhia uunissa miedossa lämmössä pitkään.

Vastaa
29.9.2010 klo.18:1

Olen myös tehnyt ohraryyneistä,jauheliha ruskistettuna kaalit keitetty kasvisliemessä ja siirappia lisätty maun mukaan. lisäksi olen lisännyt munan tai kaksi.Lapsetkin pyytävät sitä minua tarjoamaan.Louise28

Vastaa
3.10.2010 klo.11:7
maikkuli

maikkuli

Onneksi meillä on vaihtoehtoja, jokaisen makuun sopivia. Minä teen löysän riisipuuron, jossa suolaa normaalia enemmän. Lisään joukkoon lyöpättyä ja pieneksi silputtua kaalia, jauhelihaa (raakaa), siirappia, meiramia reilusti ja valkopipuria. Pinnalle kaalinlehtiä sekä voita ja siirappi. Perinteinen kaalilaatikko ainakin meidän suvussamme :)

Vastaa
3.10.2010 klo.20:55

Kyllä ohrasuurimot sopivat kaalilaatikkoon. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan, lisää joukkoon sipuli ja anna kuullottua. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kaalisuikaleet . Sekoita joukkoon vettä ja ohrasuurimoita. Anna kiehua kannen alla noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta siirapilla, oreganolla tai meiramilla. Kaada voideltuun vuokaan, muutama voinokare pinnalle ja uuniin 200 asteeseen noin tunnin ajaksi. Hyvää tulee. Tämän jälkeen tulee varmasti käytettyä usein ohrasuurimoita kaalilaatikon valmistukseen. Kokeilkaa!

Vastaa
6.10.2010 klo.16:26
Isoäiti id...

Isoäiti id...

Tässä helppo, maukas kasviskaalilaatikko:
n. 2kg kaalia, pieneksi silputtuna
4 dl tummaa soijarouhetta, siis kuivaa
3dl kuivattua sipulia
6 kuutiota kasviliemikuutiota, ei natriumglutamaattia
runsas litra kiehuvaa vettä
voita tai öljyä uunipellin pohjalle, n. puoli desiä
mielimausteita, suolaa ehkä lisää
lisäksi voi laittaa vaikka 1-2 dl villiriisiä

Uunipellin pohjalle levitetään ensin rasva, sitten puolet kuivatusta sipulirouheesta, sitten puolet kaalista, ei tarvi keittää, ihan raakana, sitten ripottele soijarouhe tasaisesti kaalien päälle, sekin ”raakana” eli kuivana, sitten loput

kaalit ja niiden päälle sipulirouhe ja mausteet. Liota liemikuutiot kiehuvaan veteen, helppo kiehauttaa vedenkeittimellä ja kaada liemi kaalien päälle. Jos haluat laittaa riisiä tms. laita nekin ihan kuivana ennen soijarouheen laittamista, mutta lisää nestettä n. puoli litraa. Laita folio uunipellin päälle kanneksi, pistele haarukallla höyryreikiä ja kypsennä n. 200 asteessa 2 tuntia. Siis kaalia tai riisiä tai soijarouhetta ei tarvitse mitenkään käsitellä, ne vaan lisätään sellaisenaan. Tämä on ”Laiskan paras kaalilaatikko”!

Vastaa
13.10.2010 klo.19:58
jappis

jappis

paras kaalitaatikko tulee kun tekee litran riisipuuron maitoon,keittää kaalin mausteet sekaan ja ja ruskistaa 1,5 kiloa jauhelihaa jakaalin määrä 1,5 kiloa ja uuniin 175astetta paistoaika 2 tuntia. ei muuta kuin herkuttelemaan

Vastaa
15.10.2010 klo.19:19

varmaan hyvä ohje tämäkin, mutta minä maustan lopuksi siirapilla antaa ihanan maun siihen sit puolukat ja punajuurta ja eikö syömään

Vastaa
7.11.2010 klo.8:27

Ehdottomasti ohraryynejä kaalilaatikkoon…Parasta laatikko ruokaa..

Vastaa
3.2.2011 klo.12:48
vanha täti

vanha täti

ei tarvitse kermaa eikä muuta nestettä, kaali ruskistettuna ja vähän haudutettuna on riittävän kosteaa, ruskistettua jauhelihaa ja sipulia joukkoon ja suolaa ja pippuria , sekä hiukan kaaliin siirappia, sitten vaan vuokaan ja uuniin ainakin tunniksi, ehkä vähän ylikin, folio ainakin aluksi vuoan päälle. tämä on hyvää!

Vastaa
14.2.2011 klo.0:1
Nupu

Nupu

Miksi te ”paremmin tietavät” tunnette olevanne kutsutut myös näihin keskusteluihin? Ohrasuurimot voivat parantaa makua; kysymys EI ole siitä että kaalilaatikossa ei ole gluteenia tai on gluteenia (KAUHISTUS!!!!!!) , vaan mausta. Joten jätä nämä niuhottamiset porraskäytävään!

Vastaa
14.2.2011 klo.1:12
tääpä

tääpä

Jippii!!! Lisää nuihottajia!!! Ihanaa!!! Kaikkein tärkeintähän tässä reseptissä on se, onko tässä gluteenia vaiko ei. Vitsi, visti!

Vastaa
15.2.2011 klo.16:3
ansku1

ansku1

HEI !! Hyvä kaalilaatikon ohje kaikille ja maistuukin hyvälle.
1kg keräkaalia
1dl puuroriisiä
tai rikottuja ohrasuurimoita
4-5 dl lihalientä(jos valmistat laatikon talvikaalista
lisää nestemäärää).
1-2 sipulia
400gr jauhelihaa
noin 1tl mustapippuria
1-2tlmeiramia
1tl basilkaa
2-3rkl siirappia
voita


Leikkaa kaali suikaleiksi ja hienonna sipulit. Laita riisit kiehumaan suurehkoon paksupohjaiseen kattilaanlihaliemineen. Lisään joukkoon hien.kaali ja sipuli.Haudota hiljaisella tulella,välillä sekoittaen,kunnes kaali on pehmeää ja lihaliemi imeytynyt riisiin (noin20min.) Sekoita joukkoonjauheliha pieninä nokareina ja anna hautua vielä hetki.Mausta seos.Lisää joukkoon suola tarviettaessa.Kaada seos voideltuun uunivuokaan.Kypsennä 200astaan lämmössä runsas tunti.

Vastaa
19.2.2011 klo.17:59

Vähän anskun ojetta mukaellen tein laatikon. Ruskistin jauhelihan sipulin kanssa ja lisäsin vielä oikeaa kuohukermaa. Hyvää tuli. Käytin riisi-ohraa.

Vastaa
5.4.2011 klo.21:26
benita

benita

Hei! Raastakaa vielä 2-3 porkkanaa,sipulien jauhelihan kaalin ja riisin joukkoon,päälle lihaliemiseos,ja eikun syömään on tosi hyvää!!!!

Vastaa
7.4.2011 klo.18:42
Hepu

Hepu

Tällä ohjeella kaalilaatikosta tulee kyllä tosi kuivaa!

Vastaa
7.4.2011 klo.18:42
Hepu

Hepu

Tällä ohjeella kaalilaatikosta tulee kyllä tosi kuivaa!

Vastaa
15.4.2011 klo.18:36
voita ja k...

voita ja k...

herkullinen kaalilaatikko (kylmänäkin,jos jää)
n.2kg kaalia ,pilkottuna
n.700 gr jauhelihaa
2-3 sipulia.
1.5dl riisiä tai rikottuja ohrasuurimoita,
2 lihaliemikuutiota
siirappia
suolaa
vettä
ja ehdottomasti 2dl kuohukermaa
pinnalle voinokareita

pilko kaali ja sipulit lisää ne isoon kattilaan jossa on kupillinen vettä pohjalla
höyrytä kannen alla välillä seosta käännellen.lisää ruskistettu jauheliha.liemikuutot sekä riisit,sekoittele .mausta vielä siirapilla ja suolalla.laita seos isoon uunivuokaan kaada kerma päälle ja muutama voinokare.paista uunin alatasolla miedolla lämmöllä 2-4h voit laittaa folion vuan päälle paistamisen aikana ettei pinta tummu liikaa.herkuttele sokeroidun puolukkahillon kera.

Vastaa
21.4.2011 klo.15:48
kerman ker...

kerman ker...

tähän edelliseen lisäisin vielä muutaman porkkanan ja tomaatin, tulee makuja lisää.

Vastaa
22.4.2011 klo.9:15
maihe

maihe

Ohrasuurimot EIVÄT OLE gluteeiinittomia!!!

Vastaa
15.5.2011 klo.3:38
JA

JA

Kun nimenä on ”paras” kaalilaatikko niin jotenkin olis olettanut että siinä on jotain muutakin kuin vain aivan perusvermeet :D

Vastaa
20.5.2011 klo.16:52

Hus hus, pois riisit ja ohrat kaalilaatikosta! Sen sijaan kaalia paistellaan hetki pannulla voissa, samoin jauheliha paistetaan erikseen, sekoitetaan, maustetaan tilkalla siirappia ja muilla mausteilla, ja eikun voilla voideltuun vuokaan, päälle kermaa niin että peittyy. Annetaan muhia uunissa, kunnes hyvä tuoksu on tullut niin kestämättömäksi, että laatikko on otettava uunista ja ruvettava syömään.

Vastaa
21.5.2011 klo.21:5
Mikko

Mikko

Tuo ohje on aika köyhänoloinen. Mieluummin kokeilen Eekun versiota.

Vastaa
26.6.2011 klo.16:39
oion ja ta...

oion ja ta...

Tämä on kaalpata, looraan tulee muutakin.. ja kaalikääryleiden täytteeseen tulee ohrat ja siirapit, mutta padassa ei tule tiskiä ja on vaivaton ja saakelin hyvä. Kiitosta saanut joka paikassa

Uuni 200 astetta

* Varhaiskaalit (3-5kpl) pilkotaan ja nakataan ISOON uunivuokaan, joka on runsaalla voilla voideltu. Laakea on parempi syvää. Päälle kolmesta viiteen lihaliemikuutiota ja voi klönttejä. Kun kaikki ei mahdu kerralla, voipi panna kaalin kerrallaan….

* Lisätään kaalia ja käännetään ruskistunut pohjalle muhimaan
* Lisätään kaalia ja käännetään ruskistunut muhimaan… näin niin kauan,

kuin kaalia piisaa
* Näykitään sikanautajauhelihaa päälle kunnon kerros ( 400-700gr) raakana siis, ruskistuu uunissa.
* Ruskistunut jauheliha käännellään kaalin joukkoon.
* Hetki vielä tuoksutellaan…
A-la. valmista. Nautitaan ja tehdään taas huomenna lisää…
Voi keittää uusia pottuja tämän kanssa jos tahtoo. Ja kaalista tulee ihan riittävästi nestettä.
Lihaliemikuution tilalle voi laittaa lihafondyytä tai demiglasea, mutta älä muuten lisää mitään. Yksinkertaisuudessa piilee se juju.

Vastaa
23.7.2011 klo.16:25
stidi

stidi

minkä takia riisi pitää keittää? Kun pistää pannun huuhde liemen joukkoon niin siitä tulee maku ja riisi imee ne? Kuitenkin sehän hautuu niin pitkään että riisit kypsyy.

Vastaa
24.7.2011 klo.14:55
raipukka

raipukka

Olen samaa mieltä että mielikuvitusta ja maistelemalla tulee se paras juttu, kaalilaatikko on suosikkini ja kaalikääryleet mutta kun olin kuntoutukses ja siellä oli kaalilaatikko tehty ilman riisiä eli siinä oli pelkästään kaalia ja paljon jauhelihaa ja sitten sitä oli kypsytetty varmaankin 5–6 tuntia niin se oli avot. Silloin kaikki oli tyytyväisiäja onnellisia paitsi että kaikki söi kahden edestä. Täs haluan vain sanoa että ruuan ja lihan hauduttaminen oli ainakin tämän kaalin suhteen jees.

Vastaa
26.7.2011 klo.20:2

Kyllä on herkullisen oloista ja näköistä, itse en käytä riisiä lainkaan, no minäpä karppaankin, en muista mistä ohjeeni löytyi aikoinaan, mutta joskus kirjoitan tänne. Siirappia kyllä laitan,ja meiramia, ne kuuluu asiaan.

Vastaa
26.7.2011 klo.20:13

kaalilaatikko on hyvää oikein tehtynä.

Vastaa
3.8.2011 klo.18:13
uma

uma

Ohrasuurimot eivät ole gluteenittomia :)

Vastaa
3.8.2011 klo.21:13

vaihdan voin tai margariinin laktoosittomiksi.

Vastaa
4.8.2011 klo.9:33

Kiitos huomiosta, että ohrasuurimot eivät ole gluteenittomia. Reseptiä korjattu.
Ystävällisesti, toimitus

Vastaa
17.8.2011 klo.11:41
GLUTEINITO...

GLUTEINITO...

Täysjyväriisi on paitsi terveellistä, niin kuituineen antaa ihanan ”mutu-tuntuman” ! Mausteita kyselin ammattikokeilta äskettäin, ja kuuli KUMINAN ja MEIRAMIN olevan hyviä. Tein juur näillä mausteilla tänään, lisäten vähän myös SIIRAPPIA ja merisuolaa+ kasvisliemikuutioita 2 jauhelihaa ruskistessa. Kaalia en RUSKISTA.,vaan höyrytän keittäen sen vedessä pehmeähköksi, ennen uunivuokaan panoa. Ihanaa tuli. Liemikin tuli talteen kaalin keitinvedestä, ja se maistui ihanalta! Eiku: syömääääääääään!

Vastaa
25.8.2011 klo.21:25
mummeli201...

mummeli201...

tiäkkö ees mitä gluteeni on?

Vastaa
3.9.2011 klo.18:36
äiti

äiti

Kaalilaatikko ohjeita on yhtämonta kuin on tekijääkin.Kokeilkaapa laatikon pääl-
le kerroslihaa siivuina a vot ku on hyvää,ehkä lisää kaloreita mut kannattaa.

Vastaa
12.9.2011 klo.16:50
LusikkaSop...

LusikkaSop...

Hei!
Kaalilaatikosta tulee ihan hyvää ja energiaystävällisempää kun sen tekee liedellä, vaikka valurautapadassa. Eikä sitä kaalia tarvi tuntitolkulla keitellä, syödäänhän nykyään kaalia wokattunakin - eikä taatusti ole haudutettu moneen kertaan.
Kaalipata = kaalilaatikko kun sen maustaa oikein, ml siirapit, pippurit, suolat :) Jos ei halua lihaa, onnistuu samalla tavoin myös soijarouheella.
Eikä tarvi kenenkään hermostua, tämä on vain minun makuiseni. Ja ainahan sitä voi kokeilla eri vaihtoehtoja, kuten yllä olevista on huomattu.

Vastaa
12.9.2011 klo.20:29
Rane

Rane

Otin työelämässä ollessani selvää, kuinka etäältä riisi tulee työpaikan keittiöön. 7000 km. Ohra toimii hyvin ja kasvaa lähempänä. Automaattikoneilla viljelty perunakin on kalliimpaa kuin käsipelillä viljelty riisi. Ei tahdo mahtua pieneen päähän. Mutta lihavien syödä täytyy, laihana pysyy muutenkin.

Vastaa
12.9.2011 klo.23:4
kotikokki2

kotikokki2

*Samalla reseptillä olen tehnyt, olen kokeillut monia muitakin, mutta tämä on paras ja kätevin ohje. Ohrasuurimot ovat maukkaampia, mutta makujahan on monia.

Vastaa
14.9.2011 klo.12:7
kakun loot...

kakun loot...

Minä teen kaalilaatikon näin. Noin kilon kaali ja 1 porkkana paloiteltuina, keitän puolikypsäksi vedessä jossa puolikas lihaliemikuutio. Sekoitan kulhossa 400g jauhelihaa, vajaa dl puuroriisiä ja 0,5dl puuroutumatonta riisiä, 1tl suolaa, 3,5dl maitoa, pippuria, kaadan ´vellin´kaalin joukkoon ja haudutan miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen,puolisentuntia. Kaadan voideltuun vuokaan,pinnalle hiukan korppujauhoja jamuutama voi nokare, paistan 180 asteessa n. 1 tunti.,

Vastaa
14.9.2011 klo.15:38
Liisa Kyll...

Liisa Kyll...

Tosi hyvä kaalilaatikko

1 isokokoinen keräkaali
500g paistijauhelihaa
valkopippuria
suolaa
paprikajauhoa
valkosipulijauhetta
kaksi isoa sipulia
3 kananmunaa munamaitoon
maitoa
pekonia 1 pkt paloiteltuna
juustoraastetta

Viipaloi kaali ja ruskista se vaikka kattilassa
paista jauheliha ja lisää mausteet
laita kaali ja jauheliha kerroksittain uunivuokaan
lisää munamaito
levitä pekonisuikaleet tasaisesti kaalilaatikon pinnalle ja sen jälkeen vielä juustoraaste.
paista 200 asteisessa uunissa kunnes ruoka on kypsä.
Tämä kaalilaatikko on minun versioni ja maistuu taatusti hyvälle jokaisen suussa! Kannattaa kokeilla karppaajienkin.

Vastaa
15.9.2011 klo.11:25
nainen, na...

nainen, na...

Tuli monenlaista ohjetta, turhan paljon tavaraa, jos lisätään vielä munaa, juustoraastetta, pekoniviipaleita, kaalia, jauhelihaa, riisiä/ohraryynejä, siirappia plus muita mausteita. Kalliiksi tulee. Tuo Kotilieden resepti on selkeä, saa kaiken maistumaan kaali.lootalta ja niinhän sen pitääkin.

Vastaa
20.9.2011 klo.22:38
Towelin

Towelin

Voi likat mikä kaalilaatikkofoorumi!
Äimistyneenä luin kaikkia kaalilaatikkoversioita ja totesin, että kaikki ovat luultavasti omalla tavallaan hyviä. Sanoin isännälle, että voisin pitää hänelle kaalilaatikkokuurin ja tehdä kaikkia eri versioita mitä tältä palstalta löytyy.

ja vielä pieni ruokavitsi: Nainen oli paistamassa miehelleen lihapullia. Ystävätär sattui paikalle ja kysyi: Miksi ne ovat kaikki niin eri kokoisia? Johon nainen sanoi: Mieheni pitää vaihtelevasta ruuasta!

Eikun lisää kaalilaatikkoreseptejä kehiin, niin tulee vaihtelua siihenkin, ettei ole niin kuin se viime vuosituhannella muodissa ollut laulu: Koskaan et muuttua saa!

Vastaa
2.10.2011 klo.20:41
Vanha mumm...

Vanha mumm...

Ei muuten ole kuivaa olen tällä ohjeella tehnyt kaalilaatikkoa neljäkymmentäkaksi vuotta ja anoppi vainaa halusi tämän reseptin ja teki sen jälkeen aina ja kehu et on makosaa .

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu