Ruiskuoriset perinteiset karjalanpiirakat
Valmiit rukiiset karjalanpiirakat voidellaan perinteisesti sulatetulla voilla ja ladotaan kauniiksi pinoksi. Jokaisella leipurilla on oma mallinsa. Tutuin piirakka on riisipuurolla täytetty rukiinen, soikea avopiirakka.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 36 annosta
- Kasvis
Ainekset
Rukiisten karjalanpiirakoiden riisipuurotäyte:
- 3 dl vettä
- 3 dl puuroriisiä
- 1 tl suolaa
- noin 1 l maitoa
Rukiinen kuoritaikina:
- 2 dl vettä
- 0.5 dl maitoa
- 1.5 tl suolaa
- 4.5 dl ruissihtijauhoa
- 1 dl ruisjauhoa
Puuron voiteluun:
- 1 kananmuna
Piirakoiden voiteluun:
- 50 g voita
Valmistusohje
1. Keitä tanakka puuro. Kiehauta vesi, lisää suola ja riisi. Keitä koko ajan sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maitoa vähitellen ja keittele hiljalleen puolisen tuntia. Anna jäähtyä.
2. Valmista kuoritaikina. Sekoita vesi, suola ja maito. Lisää joukkoon jauhoja, kunnes saat napakan taikinan. Kuumenna uuni 280 asteeseen.
3. Ajele kuoret piirakkapulikalla. Kuoret saavat olla reunoilta ohuemmat kuin keskeltä. Levitä puuro kuorille ja rypytä karjalanpiirakat.
4. Voitele täyte munalla ja paista piirakoita 280-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voitele kypsät karjalanpiirakat voisulalla ja lado pinoiksi kulhoon. Peitä piirakkakulho leivinpaperilla ja leivinliinalla. Anna piirakoiden pehmetä noin 15 minuuttia ja tarjoa karjalanpiirakat munavoin kanssa.
Katso myös: Karjalaiset perunapiirakat eli potaattikakkarat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruiskuoriset perinteiset karjalanpiirakat