Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Perunamuusi

Perunamuusi on suomalainen klassikkoruoka, joka maistuu kaikille ja kaiken kanssa. Nauti muusi riistakäristyksen, lihapullien tai paistetun kalan kyljessä. Nappaa tästä ohje, jolla teet suussa sulavan muusin.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Perunamuusi

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä perunoiden keittämiseen
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl perunoiden keitinlientä
  • 1 dl kermaa
  • 3 rkl voita
  • suolaa

Valmistusohje

Perunamuusi valmistuu näin helposti:

Perunamuusi, perunamuussi tai perunasose – tällä suomalaisesten suosikkiruoalla on monta nimeä. Suosion salaisuus on paitsi mainio maku myös valmistamisen vaivattomuus ja edullisuus.

  1. Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat pienemmiksi paloiksi ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi noin 15 minuuttia.
  2. Kaada perunoiden keitinliemi pois, mutta säästä noin 1 dl. Survo perunat perunansurvimella tai varovasti sähkövatkaimella yhdessä lämpimän keitinliemen ja kerman kanssa muusiksi. Lisää perunamuusiin voi, maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
  3. Tarjoa perunamuusi esimerkiksi hirvikäristyksen, lihapullien tai paistettujen silakoiden kanssa.

Vinkki: Keitinliemen ja kerman tilalla voi käyttää myös lämmitettyä maitoa. Perunamuusin voi myös maustaa monin tavoin, esimerkiksi tuoreella yrttisilpulla. Kokeile ruohosipulia, persiljaa tai tilliä. Myös hienojakoinen juustoraaste, kuten parmesaani maustaa muusin ihanasti.

Katso myös: Jäikö perunamuusia yli? Ei hätää, lue  vinkit muusinjämien hyötykäyttöön

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Loimutettu lohenseläke, vanhanajan munakastike ja tilli-perunapyree


Kommentoi

Kommentoi juttua: Perunamuusi

Helppo aito siirapilla aidosti makeutettu perunasosevuoka.

Valmista perunamuusia runsaasti yli tarpeen ja tee ylijääneestä perunamuusista uunissa paistettu ”aito siirapilla aidosti makeutettu perunasosevuoka”.

Valmistus on helppo – lisätään vain maitoa ja tarkistetaan suola. Voi maustaakin jos haluaa, mutta mausta hillitysti.

Uunissa paistettu aito siirapilla aidosti makeutettu perunasosevuoka;ohje:

Lisää perunamuusiin maitoa niin että saat sakeahkon vellimäisen soseen.
Lisää tummaa siirappia ½-1 desilitraa litraan perunasosetta.
Varmista maku – lisää suolaa vain tarvittaessa – perunamuusin suola usein riittää. Jos haluat, voit maustaa hillityusti. Jos muusissa on niukasti voita, niin voit lisätä voita, mutta usein muusin voi riittää.
Laita perunasose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat, pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.
Paista aluksi kuumassa uunissa. Kun pintaan muodostuu väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista aitoa siirapilla aidosti makeutettua perunasosevuokaa 1½-3 tuntia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.