Piparitaikina

Piparitaikina 

60+
min
yli 60 min

Ainekset

0.5 dl siirappia
0.5 tl kanelia
0.5 tl inkivääriä
0.5 tl neilikkaa
0.5 tl pomeranssinkuorta
1 dl sokeria
125 g voita
1 kananmuna
0.3 tl suolaa
1 tl soodaa
3-3,5 dl vehnäjauhoja

Valmistusohje

1. Mittaa kattilaan siirappi, kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssinkuori, sokeri ja voi. Kiehauta ainekset. Siirrä kattila liedeltä jäähtymään, esimerkiksi kylmään veteen. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa se vaaleaksi vaahdoksi. Sähkövatkain on vaahdottamiseen hyvä, sillä muuten vatkaaminen vaatii kärsivällisyyttä.

2. Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin ripaus suolaa ja sooda. Lisää jauhot taikinaan.

3. Anna taikinan maustua ja kiinteytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

4. Ota taikinasta pala kerrallaan, pyörittele se ensin käsissä pehmeäksi palloksi, litistä jauhotetulle pöydälle ja kauli kevyesti ohueksi levyksi. Huiskauta välillä vähän jauhoja taikinan alle ja kaulimeen, ettei taikina tartu pöytään. Jos taikina pehmenee liikaa, laita se hetkeksi jääkaappiin.

5. Taikinasta tulee noin 4 pellillistä piparkakkuja. Laita samankokoiset piparit samalle pellille leivinpaperin päälle. Paista noin 185 asteessa noin 7 minuuttia.

  • Mummin piparkakkutaikinasta tulee maukkaita, rapeita pipareita syötäväksi piparkakkutalon ympärille, mutta taikina on liian hauras piparkakkutalon tekemiseen.
  • Ohje: Helvi Eskola, Helsinki

Tunnisteet

Avainsanat:
Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
15.12.2009
Kotiliesi