Poronkäristys

  • Valmistusaika:
    yli 60 min
  • Ateriatyyppi: Pääruoat, Liharuoat
  • Erikoisruokavaliot: Sokeriton
Poronkäristys

Ainesosat

Määrä Aines
170 gpekonia
50 gvoita
2 rklöljyä
1,5 kgpuhdistettua ja pakastettua poronlihaa
2 kplsipulia
3 tlsuolaa
 rouhittua maustepippuria
2 tölkkiäolutta (Lapin kulta)
2 dlvettä

Lisätietoja:

Valmistusohje

Herkullinen poronkäristys syntyy vuoluohuesta poronlihasta hitaalla haudutuksella. Pekoni, voi ja öljy luovat poronkäristykseen pehmeän makupohjan.  Tarjoa poronkäristys perunasoseen ja puolukkakastikkeen kanssa. Poimi tästä makoisa poronkäristyksen ohje, jolla onnistut varmasti.

  1. Silppua sipuli ja pekoni.
  2. Kuumenna pata ja sulata pekoni öljyn ja voin kanssa.
  3. Paahda rasvassa sipulisilppu, vedä sivuun ja lisää jäinen liha vähitellen. Nostele lihaa kunnes koko määrä on sulanut.
  4. Anna poronkäristyksen hautua omassa liemessään kunnes liha tuoksahtaa paahtuvalle. Lisää silloin toinen olut. Anna kiehahtaa. Lisää toinen olut ja lopuksi vettä kunnes liha porisee hissukseen liemessä.
  5. Poronkäristys saa hautua vähintään tunnin minimilämmössä liedellä kannen alla tai 170-asteisessa uunissa. Tiivis kansi pitää poronkäristyksen kosteana.
  6. Mausta poronkäristys ja tarjoa perunasoseen sekä puolukkakastikkeen kanssa. Hirvenliha on helpointa leikata käristyslihaksi hiukan jäisenä. Käristyksessä lihan on oltava vuoluohutta.
Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 90 kertaa
  • Katsottu: 159371 kertaa

Katso myös nämä

Katsomyös 56

Viestit 31

13.11.2009 klo.8:53

Poro ei tarvi pekonia. Jos on poron omaa rasvaa eli poronkuuta, niin sulata sitä ensin padassa. Lisää tarvittaessa rasvaa lisää. Eikä oluttakaan kaivata. Sulata ensin rasva padassa ja lisää sitten lihat ja sipulit. Suolaa ja vettä sekaan. Sitten vain uuniin n. 200 asteeseen pariksi tunniksi. Ja hyvää on.

Vastaa
29.11.2009 klo.11:5
aslak

aslak

voi lantalaisten reseptit älkää pilatko hyvää lihaa noin pysykää vaan
jauhelihassa ku ette osaa käristystä tehä

Vastaa
20.12.2009 klo.23:40
vuolu-ukko

vuolu-ukko

mie olen ruvennu viime aikoina laittamaan käristykseen pekonia ja olutta ku on se poro yksikseen niin turhan makuista ku sitä joka päivä syöpi. maustepippurin puolesta laitan mustaa pippuria ja katajan marjaa

Vastaa
7.2.2010 klo.23:17
KOTIKOKKI

KOTIKOKKI

LAITTAKAA HYVÄT IHMISET VIHERPIPPURIJUUSTOA PUOL PAKETTIA UUNIIN MUKAAN…MAHTAVA MAKUELÄMYS.

Vastaa
23.2.2010 klo.12:14
ilmanmuuta...

ilmanmuuta...

Hereille ny !! Olut kuuluu käristykseen, pekoni ei, mutta antaa hyvän uuden maun siihen !!

Vastaa
21.3.2010 klo.12:16
Maistelija

Maistelija

Iskä teki ja ruoka oli tosi, tosi hyvää,

Vastaa
18.9.2010 klo.15:14
Veijo

Veijo

Googlasin poronkäristysohjeita ja aloitan nyt valmistuksen. En ole koskaan ennen tehnyt ruokaa - kerta se ensimmäinenkin. Aikaa on vain n. tunti eli hauduttamiseen ei ole paljon aikaa. Eli saas nährä mitä tullee. Mulla ei ole voita, mutta kai kevytlevite kelpaa tähän…

Vastaa
5.10.2010 klo.14:37
Ana

Ana

Miksi ei käytetään lihalienta oluen siasta?

Vastaa
26.10.2010 klo.23:29

juu, ei kuulu oikeaan käristykseen sen enempää olut kuin öljy tai pekonikaan. pitäisi keksiä tuolle joku muu nimi, ei ole käristystä, ei ole….

Vastaa
6.11.2010 klo.14:48
Eero

Eero

Olen tehnyt monesti (poron)käristystä ja pistänyt pataan vain voita ensin ja lihat, ei väliä mitä lihaa, vaikka vähän jännettäkin ym, kunhan ohuet suikaleet pakastetusta, pippuria ja suolaa ym maun mukaan, sipulikin sopii. Ei tarvi tunteja oottaa, lihat kypsyy vartissa kun ohuet suikaleet.Muusia ja puolukkahilloa.

Vastaa
27.11.2010 klo.10:51
Tiksu

Tiksu

Pakko kokeilla vaikka ei ihan perinteistä olekaan..
Lisä mausteet aina paikallaan ,jos on kokeilu haluinen, näin meillä..

Vastaa
22.12.2010 klo.16:42
Vinkki

Vinkki

Kurkatkaapas lappilaisen deliporon ohjeet. On pekoni ja on olut.

Vastaa
12.1.2011 klo.21:56
mummu

mummu

Kyllä se vanahanaikanen poronkäristys on parasta! Mutta
onhan se mukava kokkeilla uusiaki juttuja. Tumma olut kyllä
soppii mun mielestä parraiten, mutta kyllä pekonin jättäsin poikkeen.

Vastaa
25.2.2011 klo.0:15
son hyvä

son hyvä

Voita kuumhan rautapathan , ja jäisiä ohuita paistin suikalheita riittävästi, ja nyt tekemhä pottumiisi (pussi mummonmuusiki on hyvä) ,ei siinä menekkö vähän aikaa ja eiku syömhän.Miksi maustaa sitä ja paistaa maku pois? Vuolasempa tuosta pannule paistia.

Vastaa
25.2.2011 klo.0:34
Son nopea

Son nopea

Jäistä paisti ohut suikalhet kuuma pannu , leikkaa poikki syyhyn . Se on hyvä jäisenäki . ko sitä maustt ja paistaa liikaa katoaa poron maku. ja son kyllä nopea.

Vastaa
21.8.2011 klo.20:8
K

K

Aivan sama. Laittakaa oman maun mukaan. Perinneruuissa on aina erilaisia reseptejä riippuen siitä kenen suvussa on tehty ja miten. Kummalla puolella tunturia on asuttu.

Vastaa
15.9.2011 klo.15:5
Mää

Mää

Tiedättekös monellekko ihmiselle tämä ohje on?

Vastaa
14.10.2011 klo.17:6
sakke

sakke

Minä vaan laitan pannulle olutta ja puolikkaan kossua, sillai menee kiireessä parempikin ruoka

Vastaa
18.10.2011 klo.16:41

Poronkäristystä valmistetaan yhtä monella eri tavalla kun meitä kokkeja on olemassa ja kaikki ovat omasta mielestään oikeita ja hyviä. Näinhän se tietenkin onkin. Perinteisesti tapoja on myös monta ja vaihtelevat kovastikin eri puolilla Lappia.
Itse olen valmistanut yli 40 vuotta anoppini reseptillä seuraavasti.
Jäinen ohueksi vuoltu poronpaisti kuumaan pannuun, jossa on voita. Kevyt ruskistus, lisätään jääkylmävesi ja merisuolaa maun mukaan. Vähennetään lämpöä ja annetaan hautua kunnes lihat ovat kypsiä. Mitään muuta ei tarvita kun puikulapotuista tehty pottuvoi ja puolukkasurvos.
Riistan maku on aito ja sitä ei mielestäni pidä sotkea ylimääräisillä mausteilla.

Vastaa
26.10.2011 klo.18:43
huudiland

huudiland

Kyllä poropata maistui hyvältä eikä ollut kummemmin maustettu pippuria sipulia ja kunnon haudutus vaan jokaisella oma makunsa

Vastaa
27.10.2011 klo.2:56
puumukkeli

puumukkeli

Voisikohan peurankin lihasta tehdä jotain käristyksen tapaista, kun poroa en täältä Saksasta mistään saa? Olisikohan jollakulla kokemusta, vai olenko uran uurtaja.

Vastaa
8.11.2011 klo.10:21
alottelia

alottelia

paljonko poronlihaa tarvitaan 6 henkilön annokseen noin suurinpiirtein,olisko kokemusta jollakin.

Vastaa
19.1.2012 klo.17:34
Ex Asukas

Ex Asukas

Kyllä peuranlihasta tulee hyvin samantapaista. Ehkä ei niin voimakasta maultaan, mutta ihan hyvää!

Vastaa
19.1.2012 klo.18:8
hirvimiehe...

hirvimiehe...

Hirvenlihasta tulee kans hyvä käristys eikä riistan makua tarvii maustaa pois. Voita pannulle ja siihen ohueksi vuoltu liha ruskistumaan ja lisätään vettä/lihalientä ja sipulia, haudutetaan. Nautitaan potaattimuusin ja puolukka- tai karpalohillon tahi pihlajanmarjahyytelön kanssa. A vot jotta on hyvvee!

Vastaa
22.1.2012 klo.17:59
NK

NK

NÄIN SE MENEE OIKEIN: Umpisuolasilavaa lastuina kattilan pohjalle. Kun on sulanut rasvaksi, niin käristyslihat ja kansi päälle. Välillä sekoittelua… Nestehöyryn loputtua alkaa liha KÄRISTYMÄÄN eli ruskistumaan. Sekaan sipulia ja mausteita MAUN mukaan ja sekoittelua… Lisätään VETTÄ, eikä mitään rapakaljoja. Valmista kun neste alkaa olla haihtunut. Silavasta tulee suola ja mausteita varovasti, ettei peitä poronlihan omaa hienoa makua…
Puikulapotut kokonaisena tai muusina…
Jääkaapin pakkaslokerosta huurteinen KOSSUSNAPSI ja ei muuta ko syömään…

Vastaa
17.2.2012 klo.20:4
Untamo

Untamo

Miten silavasta saa suolaa? Voisitko kertoa sen, niin moni säästyisi turhalta suolan lisäämiseltä.

Vastaa
20.2.2012 klo.17:43
NK

NK

Sian läskipala upotetaan karkeaan merisuolaan ja xxx ajan kuluttua otetaan pois, pyyhitään kuivaksi ja annetaan suolan tasaantua vaikka vakuumiin käärittynä jääkaapissa. Itse en ole tuota tehnyt, joten aikaa en osaa sanoa mutta googlaapa sianlihan umpisuolaus. Itse olen ostanut nuuskarajan (tornionjoen) vastarannalta niin käristyslihat kuin umpisuolasilavatkin ja hyvää on tullut joka kerta. Vaan jos itse tekee, niin saa juuri sellaista kun haluaa…

Vastaa
11.3.2012 klo.11:35
Lappaaja

Lappaaja

Kun niin harvassa täällä keskisessä-suomessa poroja tein käristystä hirvestä ja silavan villisian likasemmasta päästä.
Saas nähdä saanko eukolle syötettyä?

Vastaa
15.4.2012 klo.18:29
paljonko l...

paljonko l...

Joku kysyi paljon poron lihaa tarvitaan kuudelle hengelle. Nyrkkisääntönä on se 200g lihaa per naama, ettei loppumaan pääse. Eli osta suosiolla 1,5kg pussi niin ei mene iha käsistä. Tämä ruoka meinaan syödään vauhdilla.

Vastaa
9.6.2013 klo.12:53
vilinaana

vilinaana

Etelän ihmeenä, Lappiin muutaneena törmännyt asiaan, mutta ammattilaisena neuvoisin sinua ostamaan riistakäristystä. Poron hinta on etelässä taivaissa. Eihän se poroa päihitä, mutta on syötävää. Kukin kokkaa tyylillään ja tekee omalla maullaan, vain taivas ja mielikuvitus ovat kattona. Harrasta sinä ruuanlaittoa, kokeile rohkeasti, lainaa, muuta, löydä omasi. Eihän Roomaakaan rakennettu vuodessa. Porkkanat, lantut ja muut ns. ovat eineksiä halvempia ja ravintoarvoltaan aivan toista luokkaa, ilman isoimpia lisäaineita. Tee keittoja, patoja, vaatii ehkä hetken, mutta on vaivan arvoista. Hyödynnä tarjoukset ja kausituotteet ja pakasta ja säilö. Hyvää kesää !

Vastaa
22.12.2013 klo.23:14
liskoman

liskoman

Poro on paistinakin tosi tosi hyvää, lantut, porkkanat,sipuli, tilkka olutta ja mausteet. Käristä lihat nopeasti pannulla ja uuniin mieto lämpö vähintään 3h, vie kielen mennesään.

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu