Punainen borssi
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
- 1 kg luista naudanlihaa
- 2.5 l vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 tl valkopippureita
- 2 laakerinlehteä
- 500 g valkokaalia
- 2 keskikokoista sipulia
- 3 porkkanaa
- 150 g juuriselleriä
- 3 isoa, raakaa punajuurta
- 1 purjo
- 1 dl tomaattisosetta
- 1 rkl etikkaa
keiton kanssa:
- smetanaa, valkosipulia, persiljaa
Valmistusohje
- Huuhdo liha ja pane se kattilaan haaleaan veteen. Kuumenna vesi. Kun vesi alkaa kiehua, kerää pinnalle muodostunut vaahto pois. Lisää mausteet ja anna lihan kypsyä miedolla lämmöllä runsaan tunnin ajan. Paloittele kypsä liha ja siivilöi liemi.
- Hienonna kaali, sipulit, juurekset ja purjo ja lisää ne liemeen. Mausta tomaattisoseella ja etikalla. Anna kasvisten hautua hiljakseen kypsäksi ainakin tunnin verran.
- Lisää keittoon paloiteltu liha ja tarkista maku. Tarjoa keiton kanssa smetanaa, hienoksi leikattua valkosipulia ja persiljaa.
- Keittoa voi pakastaa.
- ”Eivät mitkään maailman herkut voita suomalaista lempiruokaani, syysjuhlien punaista borssia. Teen keittoa kerralla 10 litran kattilallisen ja pakastan sopivina annoksina. Keitto maistuu joulukuun kiireisinä päivinä ja lämmittää talvisilta hiihtoretkiltä tulijaa. Kasvissyöjän keitosta voi jättää naudanlihan pois ja lisätä runsaammin kasviksia ja yrttejä.”
- Ohje Hilkka Honkarinta, Kiviranta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Punainen borssi