Ruoka

Rahkapullat kolmella tyylillä – onko valintasi perinteinen, vegaaninen vai vadelma-lakritsi?

Rahkapullat kuuluvat pääsiäisen suosikkiherkkuihin. Parhaissa rahkapullissa on kuohkea pullataikina ja ronskisti raikasta täytettä!

Rahkapullat kuuluvat rahkapiirakan ohella pääsiäisen suosikkileivonnaisiin. Rahkatäyte tekee pullasta herkullisen ja mehevän. Onnistuneet pullat ilahduttavat niin tekijää kuin syöjiäkin.

Lue myös: Trendiherkku pastéis de nata sekä kolme mehevää rahkapiirakkaa pääsiäiseksi

1. Perinteiset rahkapullat ovat klassinen valinta

Rahkapullassa on perinteinen pullataikina ja täytteenä mehevä rahkasydän. Taikina leivotaan pikkupulliksi, kohotetaan ja lopuksi keskelle painetaan syvennys esimerkiksi jauhoihin kastetun juomalasin pohjalla. Reunat kannattaa voidella kananmunalla ja vasta sitten jakaa täyte tasan pullien kesken.

rahkapullat

Täydellisten rahkapullien kaava on yksinkertainen: vaivaa kuohkea pullataikina äläkä säästele täytteen kanssa. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Rahkapulla

2. Vegaaniset rahkapullat leivotaan ilman maitoa ja munia

Rahkapullan voi mainiosti leipoa myös vegaanisena versiona. Pullien leipominen vegaanisena on helppoa.

Kanamunaa ei pullataikinassa tarvita ja maidon voi helposti korvata kasvijuomalla, voin rypsiöljyllä tai maidottomalla margariinilla.

Esimerkiksi kookosmaidosta valmistuvat unelmapehmeät ja makoisat pullat, jotka eivät perinteisille pullille maussa häviä.

Vegaanisen pullataikinan valmistukseen voi ottaa mallia ruotsalaisten kanelikierrepullien ohjeesta.

Soijapohjainen rahkan kaltainen valmiste eli ”soijarahka” on vegaanisen leipurin salainen ase ja todella kätevä esimerkiksi piirakoissa sekä rahkapullissa. ”Soijarahka” hyytyy uunissa ihan sellaisenaan ilman kananmunaa.

Kuten tavallistakin rahkaa, myös ”soijarahkaa” löytyy sekä maustamattomana että maustettuna.

Vegaaninen rahkatäyte

  1. Sekoita soijarahka ja sokerit yhteen ja leivo rahkapulliksi kuten perinteisetkin rahkapullat.

Vinkki! Vegaanisten pullien voiteluun voi käyttää vahvaa kahvia. Kahvi ei valmiissa pullissa maistu, mutta kahvin avulla pulliin saa erityisen kauniin värin.

Kokeile myös soijavanukasta tai kaurakermaa vegaanisten pullien voiteluun.

3. Tuunaa rahkapullien täyte ja kokeile vadelman ja lakun yhdistelmää

Rusinat kuuluvat perinteisen rahkapullan täytteeseen, mutta ne voi mainiosti jättää pois tai korvata muilla kuivahedelmillä, kuten aprikooseilla.

Sitruunan raikkaus sopii hyvin yhteen rahkan kanssa, ja sitä voi käyttää niin mehuna kuin kuoriraasteenakin.

Kokeile myös maustettuja rahkoja, mutta vähennä silloin sokerin määrää tai jätä se kokonaan pois.

Tuunaamaalla täytettä rahkapullat maistuvat myös pääsiäissesongin ulkopuolella. Rahkan seuraan sopivat hyvin persikka tai mango sekä melkein mitkä tahansa marjat.

Raikas vadelma ja suolainen lakritsi on varma makupari. Lakritsijauheella saat veikeän maun täytteeseen.

Ohje: Lakritsi-vadelmarahkapullat

Jos pullien pyörittely ei innosta, voit muotoilla taikinan myös piirakan muotoon.

Kurkkaa ohjeet pulla-omena-rahkapiirakkaan ja pullapohjaisiin mustaherukka-rahkapiirakoihin.

pullapohjainen mustaherukka-rahkapiirakka

Pullapohjainen rahkapiirakka onnistuu samalla vaivalla kuin perinteisetkin rahkapullat. Kuva: Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rahkapullat kolmella tyylillä – onko valintasi perinteinen, vegaaninen vai vadelma-lakritsi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.