Raparperipitko
Raparperipitko on kevään ja alkukesän kahvipöytien suosikkipitko, jonka täytteessä maistuu kirpakka raparperi. Ohjeella leivot kaksi raparperipitkoa.
Ainekset
- 2.5 dl maitoa
- 25 g hiivaa
- 1 tl kardemummaa
- ripaus suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- noin 7 dl vehnäjauhoja
- 75 g voita tai margariinia
Väliin
- 2 dl raparperihilloa
Voiteluun
- 1 kanamuna
Pinnalle
- 0.5 dl raesokeria
Lisäksi
- valmista sokerikuorrutetta
- tomusokeria
Valmistusohje
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon mausteet, sokeri, muna ja osa jauhoista. Vatkaa huolella hetki. Lisää jauhoja ja pehmeä rasva, ja alusta taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksin- kertaiseksi.
2. Kauli kohonnut pullataikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteenmuotoiseksi ohueksi levyksi ja levitä sille raparperihillo. Kääri tiukaksi kääröksi ja leikkaa rulla kahteen osaan. Nosta rullat leivinpaperoidulle pellille saumapuoli alaspäin.
3. Leikkaa rulliin saksilla noin 1,5 cm:n suikaleita melkein pohjaan asti ja taittele suikaleet vuorotellen vasemmalle, keskelle ja oikealle. Anna pitkojen kohota peitettynä noin puoli tuntia.
4. Voitele pitkot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla 20-25 minuuttia.
5. Anna pitkojen jäähtyä. Koristele valmiilla sokerikuorrutteella ja tomusokerilla.
Kokeile myös muita ihania leivonnaisia: Pikapullat pähkinätäytteellä Mehevä limettikakku Donitsit uunissa Ruoka.fi: Pistaasipullat
Kuva: Sampo Korhonen / OM-arkisto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Raparperipitko