Saaristolaisleipä

  • Valmistusaika:
    yli 60 min
  • Ateriatyyppi: Suolaiset leivonnaiset, Leivät
  • Erikoisruokavaliot: Kasvis
Saaristolaisleipä

Ainesosat

Määrä Aines
1 lpiimää
50-100 g hiivaa
3 dlsiirappia
3 dlvehnänleseitä
3 dlmaltaita
3 dlruisjauhoja
1 rklsuolaa
noin 1 l karkeita vehnäjauhoja

Lisätietoja:

Valmistusohje

Saaristolaisleipä säilyy hyvin. Maukkaan saaristolaisleivän reseptillä valmistuu 2 vuokaleipää, joiden maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen.

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan. Anna saaristolaisleipien kohota noin 2 tuntia.

2. Paista saaristolaisleipiä 2 1/2-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen. Peitä saaristolaisleivät samalla kevyesti foliolla.

Ohje: Lisbeth Kumlin, Helsinki

Toimitus Reseptin lisännyt:
Toimitus

Rekisteröidy ja voit lisätä omia reseptejäsi

  • Tykätty: 92 kertaa
  • Katsottu: 124237 kertaa

Katso myös nämä

Viestit 33

22.2.2010 klo.10:55
Mirkka

Mirkka

Tästä tuli tosi hyvää! Hyvä resepti! Tykkään:)

Vastaa
22.6.2010 klo.21:3
Masa

Masa

Tuli todella hyvää itseni ja ystävieni mielestä ja teen jo toista kertaa saman ohjeen mukaan juhannuksesi itselleni ja vieraille. Kiitos ohjeista

Vastaa
28.8.2010 klo.13:35
Romeo

Romeo

Vielä siirappivedellä kun voitelee paiston loppuvaiheessa, niin maku on ihana!

Vastaa
15.10.2010 klo.11:15
Leipoja

Leipoja

tästä on tullut kesto hitti, hyvä ja pidetty tuliainen/(joulu)lahja vinkki… Ja ihanan helppo tehdä!!!

Vastaa
9.11.2010 klo.17:28
Testaaja

Testaaja

Kuinka isoja vuokia käytätte? Kahteen perusleipävuokaan kun tein niin taikina se nousi ja nousi… yli reunojen.

Vastaa
16.11.2010 klo.14:37
jag

jag

ihana!

Vastaa
16.11.2010 klo.14:38
slice

slice

moi <3 juumoi

Vastaa
23.11.2010 klo.21:46

Nouseeko taikina vuoas noin kaksinkertaiseksi? Olisi hyvä teitää eukäteen kuinka vajaaksi on viisasta vuoka jättää ettei tulisi yli kuten jollain tuolla edellä kommentoinneista.

Vastaa
24.11.2010 klo.14:32
Muca

Muca

Leivät on nyt kohoomassa. Resepti on tooodella helppo!!! Itse ostin alimiinivuokia (1,5L) ja annostelin noin 815g-850g per vuoka eli reipas puolikas per vuoka. Joten mulle tuli tästä määrästä 3 vuokaa. Nyt on noussut tunnnin ja on noussut melken täyteen. Toivottavasti ei enää paistossa kohoo mielettömästi ;). Ajattelin myös loppuvaiheesa sutaista siirappivettä. Itse pohdin, et onko se paistoaika tosiaan 2,5-3 tuntia???

Vinkki: Kun kerran alkaa tätä tekemään niin kannattaa tehdä sit kunnolla. Itse tein tuon x 3. tosin tein jokaisen erän erikseen käsin sekoittaen.

Vastaa
14.1.2011 klo.3:15
tahdon asi...

tahdon asi...

hip, eikun kokeilemaan tätä meillä Malesiassa.
Kommentit helppoudesta rohkaisevat säätöön saatavuuden puitteissa:
korvaan piimän veteen laimennetulla jogurtilla,
maltaat kotisuomesta tuodulla kotikaljatiivisteellä ja
siirapin virkaa saa ajaa Blackstap molassis.
Viimeksi ruokakaupan ainoa 'made in Finland' tuote oli kunniakkaasti ruisjauho - tänään se löytyi turkkilaisena.
Eikun saaristolais…siis merirosvolimppua puuhaamaan!

Vastaa
6.5.2011 klo.21:36
Filippus

Filippus

Maku on aivan ihana ja helppoutta lisää vielä huimasti, jos käyttää silikonivuokia. Ei voitelua, taikina vaan vuokiin, irtoaa tosi hyvin ja vuoat helppo huuhtaista.
Kahteen vuokaan taikina on hieman iso, seuraavalla kerralla aion vähän pienentää ainesten määrää.

Vastaa
15.11.2011 klo.20:23
nökö

nökö

erittäin ruokaisa ja maittava leipä. Kannattaa ehdottomasti tehdä.

Vastaa
15.11.2011 klo.20:32
T.K

T.K

Hyvää !!! ((:

Vastaa
28.11.2011 klo.12:46
dadaa

dadaa

Käytittekö jyväistä vai jauhoista mallasta?

Vastaa
5.12.2011 klo.23:19
R:M

R:M

Itse jo toista joulua teen näitä lahjaksi ja itselleni.. :) Loistava resepti! Itse käytän jyväistä mallasta mutta laitan sitä vain 2dl, muutenkin olen hieman muokkaillut reseptiä oman makuni mukaan jauhojen osalta:

4dl vehnälese
2dl kaljamallas
4dl ruisjauho
9dl vehnäjauho
Joskus rusinoita jos sillä tuulella ja siirappia ehkä 0,5 dl vähemmän.

Tämä on ihana lahja ihmisille joille muuten vaikea ostaa mitään, käärii vain kauniisti sellofaaniin.. :)

Kiitos ja hyvää joulua kaikille!

Vastaa
6.12.2011 klo.17:26
Termos

Termos

Hyvin onnistui perheen miehiltäkin, paistoin 2 tuntia 175:ssä asteessa, siirappivedellä voitelu vielä paiston loppuvaiheeseen..HYVÄÄ TULI!

Vastaa
15.12.2011 klo.23:50
tuike

tuike

Onko kukaan kokeillut reseptiä leivinuunissa? Missä lämpötilassa?

Vastaa
18.12.2011 klo.22:32
"Leipuri"

"Leipuri"

Mun leivinuuni on150-160 astetta oman mittarin mukaan.
Jos olen just lykänny hiilet pois ja harjannu uunin, niin laitan heti, niin saa olla jopa 150 astetta ja sitten valmistuu sopivasti alenevassa lämmössä, eikä tarvi pelätä palamista ja kuivamista.
Hyvää leipää!
Hyvää Joulua kaikille!

Vastaa
21.12.2011 klo.22:8
epäonnistu...

epäonnistu...

Tein kaiken ohjeiden mukaan, paistoin uunin alimmalla tasolla n. 170c ja vajaan puolentoista tunnin päästä leivät olivat jo palaneet. En tosin heti laittanut foliota. voiko se tosiaan johtua siitä?

Vastaa
22.12.2011 klo.21:22
Samanmoisi...

Samanmoisi...

Teen itse hyvinkin samanlaisella ohjeella leipiä. Tosin taikinasta tulee kolme leipää (saman verran aineksia) ja uunissa ovat tunnin 170:ssä asteessa.

Vastaa
4.2.2012 klo.18:47
Innoleipur...

Innoleipur...

Ostin maltaiksi kaljamaltaita, ja jäin miettimään lisätäänkö maltaat suoraan sellaisenaan vai kiehautitteko ne ensin vedessä?

Vastaa
21.2.2012 klo.17:43
voittaja r...

voittaja r...

Käytän itse karkeita ruisjauhoja.Vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja 1/2 ja 1/2 Enkäytä koskaan kuivahiivaa. lämpö 175 1.5 h sittenuunin lämpö pois.
Maku paranee kun saa seistä pari päivää.
Olen leiponut tätä leipää jo 15 vuotta

Vastaa
22.2.2012 klo.15:32
Lumikko

Lumikko

Olen juuri saanut tämän reseptin hyppysiini ja olen innolla nyt ko. leipiä leipomassa MUTTA minulla on vain 2 kpl 1.5 lt:n vuokia…. Miten paljon reseptiä pitää pienentää, ettei taikina tule yli?

Kiitos vinkeistä jo etukäteen.

Vastaa
8.11.2012 klo.18:46
mlr

mlr

Kokeilin ensimmäistä kertaa ja en kuitenkaan saanut kohoamaan niin paljon kuin muilla! Olikohan neste liian kuuma kun liotin hiivan?
Laitan joku päivä uudestaan leivät, mutta mitä vinkiksi?

Vastaa
11.12.2012 klo.16:33
Pekkavirpi

Pekkavirpi

Jo toisen kerran teen tuplasatsin. Tykkäävät porukat, myös lapset..

Vastaa
15.12.2012 klo.17:54
liisamaija

liisamaija

Todella helppo tehdä ja hyvin onnistuu tein vasta toisen kerran tykkään !!

Vastaa
28.12.2012 klo.21:23
mannukka

mannukka

ihana resepti.KIITOS HELENALLE IHANASTA LEIVÄSTÄ. TÄTÄ LEIVON HETI KUN TULEE SEURAAVA LEIPOMISPÄIVÄ. PAISTAN NE LEIVINUUNISSA.

Vastaa
29.1.2013 klo.19:1
ruotsista

ruotsista

tein jouluksi 9kpl.mahtavat joululahjat.ja itse myös saimme tosi hyvän leipäohjeen.kiitos

Vastaa
5.8.2013 klo.16:12
muori

muori

tuleeko siirrappia tosiaan 3dl tuntuu aika paljolta

Vastaa
26.1.2014 klo.19:20
maalais mu...

maalais mu...

Olen käyttänyt piimän sijaan appelsiinimehua.On tosi hyvää.Aineet ja valmistus samaan tapaan.Kannattaa kokeilla.

Vastaa
4.6.2014 klo.13:42
Heikki, vu...

Heikki, vu...

Näin teen: Taikina veteen, edellisenä päivänä kaljamaltaat likoomaan. Lievästä tulee tummempi kun maltaat värjää veden. Sitten vesi-mallasliemi mikoon. Reilusti kättä lämpimämmäksi. Sitten siirappi, ruisjauhot, suola ja puolet vehnästä. Taikinakoukuilla sekaisin. Nyt taikina on kädenlämpöistä, hiiva lisätään ja loput vehnä. Saa jäädä meklo löysäksi. Nousemaan liinan alle 45 min. Vuokaan ja saa nousta vielä 45 min. Sitten uuniin 175 ast. ja 50 min. Usean liinan ja patalapun alle muhimaan muutamaski tunniksi. Sitten pois vuuasta. Ei siirappia pintaan, tulee tahmeaksi. Säilyy viikon, varsinkin jos pitää poissa pussista välillä että pinta pysyy kuivempana. En tajua että joku pitää uunissa 2-3 tuntia.

Vastaa
12.6.2014 klo.20:35
Heikki-lei...

Heikki-lei...

24 tunnin liotus vedessä tai siinä nesteessä joka on taikinan neste. Tuoppi kaljamallas on hyvä.

Vastaa
26.8.2014 klo.14:45
Hera

Hera

Ei, kun leipomaan,,,,,

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu