Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Saksalainen joulupulla (Dresdner Christstollen)

Saksalaisessa joulupullassa Stollenissa maistuvat yltäkylläisesti kuivatut hedelmät ja rusinat, pähkinät sekä mantelimassa. Kakkumaisen täyteläinen joulupulla maistuu ohuina viipaleina joulunajan kahvi- ja teepöydässä.

Ainekset

Saksalainen joulupulla:

  • noin 500 g vehnäjauhoja (noin 9 dl)
  • 150 g voita
  • 100 g sokeria (1 1/4 dl)
  • 50 g hiivaa
  • 1 ½ dl maitoa
  • 0.8 tl suolaa (5 g)
  • 100 g jauhettua mantelia
  • 50 g sukaattia
  • 175 g rusinoita (3 dl)
  • 1 sitruunan kuori

päälle:

  • 100 g voita
  • n. 1 dl tomusokeria

Valmistusohje

Stollen leivotaan helposti näin:

  1. Sekoita haalea maito, sokeri, hiiva, suola, sopiva määrä jauhoja ja pehmeä voi taikinaksi ja anna sen kohota lähes kaksinkertaiseksi liinan alla.
  2. Lisää mantelit, rusinat ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Jos rusinat lisätään jo kohotusvaiheessa, tulee taikinasta ruskeaa. Taputtele taikina levyksi, paina keskelle kämmenen syrjällä vako ja taita taikina kaksin kerroin siten, että yläreunan alta näkyy vähän alempaa reunaa. Anna kohota vielä pellillä.
  3. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Alenna tarvittaessa lämpötilaa paistamisen loppupuolella.
  4. Voitele kuumana useaan kertaa voilla ja seulo päälle tomusokeria. Kun leivonnainen on jäähtynyt, levitä vielä kerros voita ja seulo tomusokeria päälle. Kiedo stollen voipaperiin ja folioon.
  • ”Runsaasti voita ja rusinoita sisältävä Stollen kuuluu joululeivonnaisiimme. Se säilyy hyvin, joten teen kerralla viisinkertaisen annoksen ja annan osan leivonnaisista lahjaksi.”
  • Ohje: Christa Geib, Monzingen, Saksa

Lue myös: Joulupulla – suosituimmat joulupullat pikkupullista kransseihin

Lue myös Anna.fi/ruoka: Satumainen manteliboston


Kommentoi

Kommentoi juttua: Saksalainen joulupulla (Dresdner Christstollen)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.